Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2003 00:002dk okuma
Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliğinde yapılan değişiklikle, 50 gramlık ekmek üretimine olanak sağlandı. Ekmekler, 50 gramdan başlayarak ve 50'şer gram artırılarak üretilebilecek.Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'nın "Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkındaki Tebliği" Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre ekmek, 50 gram ağırlıktan başlayarak ve 50 gram artırılarak üretilecek ve piyasaya sürülecek. Ekmekler daha önce 200 gram ağırlıktan başlayıp 50'şer gram artırılarak üretiliyordu. Ekmek çeşitleri daha önce olduğu gibi şimdi de çeşitli ağırlıklarda üretilerek piyasaya sunulabilecek.ANKARA'DA GRAMAJ SORUNU YAŞANMIŞTI Ankara'da, Şubat ayında, ekmeğin gramajı düşürülerek fiyatına zam yapılınca, gıda kodeksine aykırılık nedeniyle gramaj sorunu yaşanmıştı. Şubat'ta, 200 gramı 200 bin liradan satılan ekmeğin gramajı 300'e, fiyatı 400 bin liraya yükseltilmişti. Fırınlar ayrıca, 150 gramlık ''yarım ekmek'' üreterek, 200 bin liradan satışa sunmuşlardı. Gıda kodeksi uyarınca, 200 gramdan daha küçük ekmek üretilemediği için gramaj sorunu ortaya çıkmıştı. Sektörün talebi üzerine Tarım ve Köyişleri Bakanlığı kodeksi yeniden ele alarak, alt sınırı 200 gramdan 50 grama çekti. İLKBAHAR: ''TÜKETİCİNİN ALEYHİNE''Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü Ali İlkbahar, ekmek kodeksinde gramaj konusunda yapılan değişikliğin tüketicinin aleyhine olduğunu söyledi. İlkbahar, yaptığı açıklamada, halk tipi ekmekte gramaj standardı olmaması halinde, tüketicinin fiyat karşılaştırması yapmakta zorlanacağını ve gramaj konusunda daha kolay yanıltılabileceğini belirtti. İlkbahar, ''Halk tipi ekmekte 200 gram alt sınırı korunmalıydı. Böylece, halk en az 200 gram ekmek aldığını bilir, ona göre fiyat karşılaştırması vardı. Şimdi, 200 bin liraya aldığı ekmeğin gramajını bilemeyecek, gramaj oyunları ile ekmeğin kilosunu kaç liraya aldığını anlamayacak. Fiyatını karşılaştırması zor olacak'' dedi. Tüketicinin yanıltılmasının önlenmesi için piyasa denetimlerinin artırılması gerektiğini vurgulayan İlkbahar, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın daha önce ekmek kodeksi konusunda kendilerinden görüş alırken, son yapılan değişiklik ile ilgili toplantılara çağrılmadıklarını kaytti. Ankara'da şu anda, 450 gramlık ata ekmeği 600 bin lira, 300 gramlık normal ekmek 400 bin liradan, 150 gramlık ''yarım ekmek'' 200 bin liradan satılıyor. Büyükşehir Belediyesi'ne ait Halk Ekmek Fabrikası ise 200 gram ekmeği 150 bin liradan satıyor. Fiyat serbestisi olduğu için, fırıncılar, değişik gramajlardaki ekmeği değişik fiyatlardan satabilecek. Tüketicinin, ekmekte, lezzet gibi diğer faktörler yanında, kaç gram ekmeği kaç liraya aldığına, ekmeğin kilosunun kaça geldiğine dikkat etmesi gerekiyor. �
button