50 bin kez öttürüp 62 ülkeye korna satıyorlar

Güncelleme Tarihi:

50 bin kez öttürüp 62 ülkeye korna satıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2005 00:00

Bursa’da üretilen ve Amerika’dan Tanzanya’ya kadar 62 ülkeye ihraç edilen kornalar, fabrikadan çıkmadan önce ısı, nem, vibrasyon, yağmurlama, akustik ve uzun süreli çalma gibi testlerden geçiriliyor. Frekans ölçümleri ve ses şiddeti tek tek hesaplanan bir korna, üretim boyunca 50 bin kez öttürülüyor. Personelin kulaklık takarak çalıştığı fabrikada, çalışanlar, 4.5 gün süren korna ayarını, ‘Dat-dat’ testi olarak adlandırıyor.

Haberin Devamı

1981’DE KURULDU:

Bursa’da 1981 yılında küçük bir atölyede emaye kaplı bakır tel üretimi ile sektöre giren Seger A.Ş., üretim kapasitesi ile ürün çeşidini artırarak elektrik ve havalı korna üretiminde dünya devi haline geldi. Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde 4 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 6 bin 650 metrekare alanda faaliyet gösteren Seger A.Ş., otomotiv yan sanayii içinde fazla önemsenmeyen ancak güvenlik aksamı olması nedeniyle bütün otomobillerde bulunması şart olan kornaları, laboratuvar ortamında test ediyor. Günde ortalama 10 bin kornanın üretildiği fabrikada görev yapan 120 işçinin tamamı kulaklıkla çalışıyor. Kornalarda 105 - 118 desibel arasında olan ses şiddetinin ayarlanması işi oldukça gürültülü gerçekleşiyor. Üretim bandından gelen salyangoz, disk ve havalı türündeki kornalar, personel tarafından tek tek öttürülüyor ve bu sayede ses şiddetleri ayarlanıyor.

‘DAT-DAT’ TESTİ:

Haberin Devamı

Havalı kornalar dışındaki tüm kornaların standardının kalın ve ince olmak üzere iki ayrı ses tipi olduğunu ifade eden Seger A.Ş. Genel Müdürü Hande Şarman, ‘Kalın sesler ‘Dat-dat’, inceler ise ‘Dit-dit’ diye duyulur. Fabrikamızdaki iki ayrı bantta hem kalın, hem de ince sesli kornaların üretimini yapıyoruz. Kornada önemli olan ses olduğu için standardı yakalamak zorundayız. Bu nedenle üretimin her aşamasında ses testleri yapılıyor. Testlerimizde korna 1 saniye çalar, 4 saniye bekler. Buna biz ‘çevrim’ diyoruz ve bir korna testler boyunca 50 bin çevrimi tamamlıyor. Bu da ortalama olarak 4.5 gün sürüyor’ dedi.

9 MİLYON DOLAR:

Dört kıtada 62 ülkeye ihraç yaptıklarını ifade eden Şarman, yıllık üretimlerinin 3 milyon 250 bin korna olduğunu bunun ise yüzde 70’inin ihracata yönelik olduğunu vurguladı. Yıllık cirolarının yaklaşık 9 milyon dolar olduğunu dile getiren Şarman, müşteri istekleri doğrultusunda ürün farklılıklarına gittiklerini de hatırlattı. 

Aralıksız 3 dakika çalınabiliyor

SEGER A.Ş. Genel Müdürü Hande Şarman, ‘Avrupa ülkelerinde bazı cadde ve sokaklarda korna çalmak yasak. Burada sürücülerin büyük bir bölümü kornayı emniyet amacıyla kullanıyorlar. Ancak ülkemizde de olduğu gibi özellikle, önemli maçlardan sonra, düğünlerde ve bazı eğlencelerde korna çalma gibi bir gelenek var. Kornalarımız 3 dakika sürekli çalma özelliğine sahip. Bu süre çok uzun olmasına rağmen garanti kapsamında iade aldığımız ürünler var. Ürünlerimiz 3 yıl garanti olmasına rağmen, aynı banttan çıkan korna, batılı ülkelerde geri gelmezken Türkiye ve gelişmemiş ülkelerde geri gelebiliyor’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!