Güncelleme Tarihi:
YAŞAM evleri, evde bakım, gündüz bakım ve tele bakım alanlarında faaliyet gösteren Belçikalı Senior Assist, Türkiye’de ‘Yaşam köyü’ yapmaya hazırlanıyor. 5 yılda 300 milyon Euro yatırım planlayan Senior Assist, yaşam köyü için 110 milyon TL yatırım yapacak. Projenin yapımı için İzmir Foça’yı düşündüklerini belirten Senior Assist Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bengi Tutak, “1000 kişilik dev bir kompleks olacak. 2013 sonlarına doğru projenin ziyaretçi ağırlamaya başlamasını planlıyoruz. İçerisinde her şeyin olacağı bir proje ortaya çıkacak. Bir nikah dairesi ve düğün salonu da açmayı düşünüyoruz. Yaşlılarımız birbirleriyle harika arkadaşlıklar kurabiliyor” diye konuştu.
Amerika’da uygulanıyor
Yaşam köyü sisteminin Avrupa’da başarılı olamadığını ancak Amerika’da çok tuttuğunu belirten Senior Assist Yönetim Kurulu Başkanı Bart Vanderschrick de, şunları söyledi: “İnsanlar bu köylerden ister ev alabiliyorlar isterlerse kiralamaya gidebiliyorlar. Geniş alanlarda tam bir yaşam alanı oluyor. Türkiye’nin bu sisteme çok uygun bir ülke olduğunu düşünüyorum. Türkiye’de tatillerde bütün tatil köyleri dolu. Türkler tatil kötü mantığını seviyor. Biz de bakım evini bu mantıkla oluşturarak 50 yaş ve üzeri insanları çekmek istiyoruz. Köyde konaklamanın aylık maliyeti bir kişi için 1500-2 bin TL arasında. Amerika’da uygulanan sistemi Türkiye’ye entegre edeceğiz.”
Senior Assist Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bengi Tutak ise, “İlk 3 yılda 160 milyon Euro, 5 yıl sonunda da 300 milyon Euro’luk yatırımlarımız tamamlanmış olacak. 2 bin kişiye de istihdam sağlamış olacağız. İlk tesisimiz geçen ay Balıkesir Güre’de açıldı. İkincisi de bu ay içinde İstanbul Beylikdüzü’nde 280 yatak kapasiteli +60 yaşam evi faaliyete geçiyor” diye konuştu.
Telefonla bakım hizmeti verecek
SENİOR Assist Yönetim Kurulu Başkanı Bart Vanderschrick, tele bakım hizmetine özellikle Avrupa ülkelerinde büyük talep gördüklerini belirterek, şunları söyledi: “İngiltere’de ayda 5 bin kişi bu sisteme üye oluyor. Tele bakımda belirli periyotlarla müşterimizi arayıp durumunu öğreniyoruz. Örneğin belli bir süre telefonu açmazsa uyarı sistemleri sayesinde gerekli müdahaleyi yapıyoruz. Örneğin evin ışıkları belirli bir süre yanmazsa bunun bile bilgisini alıp hemen arayabiliyoruz. Acil bir yardıma ihtiyacı olduğunda da kendileri bizi telefonla arayarak ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Bu sistemi Türkiye’ye de getireceğiz. Büyük ilgi göreceğini düşünüyoruz. Çünkü bu sistemde evde kendinizi asla yalnız hissetmiyorsunuz. Ne sorununuz olursa olsun bir telefonla çözebilecek ekipleri evinize kadar çağırabiliyorsunuz.”
60 yaş ve üzeri 6 milyon kişi var
TÜRKİYE’de 60 yaş ve üzerinde 6 milyon kişinin yaşadığını belirten Senior Asist CEO’su Emrah Gültekin, “Türkiye, her zaman genç nüfusu ile övünen bir ülke. Ancak sessiz, ön plana çıkmayan yaşlı bir nüfusa da sahip. Şu anda 6 milyon 60 yaş ve üzerindeki nüfusun, 4 milyonu İstanbul, İzmir ve Ankara’da. Yaşlı nüfusun 2050 yılına kadar 17 milyon kişiye çıkması öngörülüyor. Buna rağmen Türkiye’de şu anda yaşlı bakım evlerinin toplam yatak kapasitesi 24 bin. Bu rakam çok düşük kalıyor ve tam kapasite ile çalışıyor. 5 yıl içinde açacağımız bakım evleri ve diğer hizmetler sektörün büyümesine yol açacak. Diğer şirketlerin de potansiyelin farkına varıp yatırım yapmaları çok uzun sürmez” diye konuştu.