Güncelleme Tarihi:
ENFLASYON, şubatta aylık yüzde 0.81 ile beklentilerin üstünde artarken, yıllık enflasyon Nisan 2012’den sonra ilk kez çift haneye yükseldi. Yıllık enflasyon yüzde 10.13’e yükselirken, ekonomistler önümüzdeki aylarda yüzde 11’in aşılacağı fikrinde. Şubatta, ÖTV artışları ve kur farkını fiyatlarına yansıtan otomotiv sektöründe yaşanan zamlar ile enflasyonun beklentilerin üzerinde gelmesinde etkili oldu. Gıda fiyatları da yükselişini sürdürdü. Zayıf iç talebin maliyetin fiyatlara yansımasını sınırlaması nedeniyle enflasyondaki yükselişin hızını kesen ise giyim ve ayakkabı grubu oldu.
KUR ETKİSİ VAR
Üretici enflasyonu ise enerji fiyatları ve kur artışı nedeniyle yüzde 15.36’ya fırladı. Üretici enflasyonundaki bu sert yükselişin önümüzdeki aylar maliyetleri baskılayıp tüketici enflasyonunu artırması kaçınılmaz. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), dün şubat ayı enflasyon verilerini açıkladı. TÜİK verilerine göre aylık enflasyon piyasa beklentisi olan yüzde 0.48’i aşıp yüzde 0.81 olarak oluştu. Ocakta yüzde 9.22 olan yıllık enflasyon ise yüzde 10.13’e yükseldi. Dolar ve Euro kurundaki yükselişten en fazla etkilenen grubun başında ise ulaştırma geliyor. Otomobil sektörü ocakta eldeki stokları bitirince şubat ayında fiyatlarına hem ÖTV artışını hem de kurdaki yükselişi yansıttı. Böylece otomobil fiyatları ocak ayına göre yüzde 5.7 arttı. Otomotivin başı çektiği ulaştırmada aylık enflasyon yüzde 2.82 arttı, bunun tüketici enflasyonuna etkisi 0.48 puan. Tüp gazdaki artış konut grubunda odun ve kömür ile birlikte yükselişin nedeni. Yüzde 5.1 yükselen tüp gazın etkisiyle yüzde 1.18 enflasyonu olan konut grubu, aylık enflasyonu 0.18 yükseltti. Gıda durmuyor, aylık yüzde 0.84 artan gıda enflasyonu mevye ile kuru fasulye, pirinç gibi gıdaların fiyatlarındaki yükselişten kaynaklandı. Aylık tüketici enflasyonuna ise etkisi 0.19 puan oldu. Kur düzenlemesi yapılan ilaç fiyatları da yüzde 4.97 arttı.
SIFIR ÖTV ETKİSİ
Dolar ve Euro’daki artış televizyon ve cep telefonların fiyatlarını da etkiledi. Televizyon yüzde 4.5, telefon fiyatları ise yüzde 5.7 yükseldi. Hükümetin beyaz eşyaya yönelik ÖTV sıfırlaması ise olumlu yansıdı. Buzdolabı yüzde 1.9, derin dondurucu yüzde 2.62, çamaşır makinesi yüzde 0.99, bulaşık makinesi yüzde 3.69, fırınlı ocaklar yüzde 3.88 ucuzladı. Mobilya ve küçük ev eşyalarındaki KDV indiriminin etkisiyle de ev eşyası grubunda ise aylık enflasyon yüzde 0.67 düştü. Ancak beyaz eşyacıların ilk anda bekledikleri yüzde 6.7’nin altında indirim yaşandı. Vergi indirimleri 30 Nisan’a kadar geçerli, mayıstan itibaren bu gruplarda fiyatların yükselmesi bekleniyor.
ÇEKİRDEKTE ARTIŞ SÜRÜYOR
TÜİK’in yeni çekirdek enflasyonu göstergeleriyle, enerji, kira, giyim gibi gruplarda enflasyon oranlarını görebiliyoruz. Merkez Bankası’nın para politikası için takip ettiği çekirdek enflasyonlardan işlenmemiş gıda, enerji, içki ve tütün ile altındaki değişim hariç hesaplanan B çekirdek enflasyonu yüzde 0.81 arttı yıllık yüzde 8.27’ye ulaştı. Enerji, gıda ve içecek, içki ve sigara ile altındaki değişim göz ardı edilerek hesaplanan C çekirdek enflasyonu ise aylık yüzde 0.70 artarak yıllık yüzde 8.56’ya çıktı.