Güncelleme Tarihi:
ŞANLIURFA’nın yoksul mahallesi Eyyüp Nebi’de spor tesisleri, amfi tiyatrosu olan, bahçeli, iki katlı büyükçe bir binaya geliyoruz. Çorba Evi’nin hemen arkasındaki bu binanın girişinde bizi 14 yaş altı kız basketbol takımı karşılıyor. İçeri giriyoruz, bir sürü sınıf var. Düşler Atölyesi sınıfında mahallenin minicik çocukları harıl harıl düşlerini yazıyor kâğıda. Bir kız çocuğu “Doktor olacağım” diyor kararlılıkla. Başka bir derste hobiler konuşuluyor. Kimi çocuk hobisi için ‘enstrüman çalmak’, kimisi ‘öykü yazmak’ diyor. En popüleri ise ‘bilgisayar oynamak’.
‘HER ŞEY İSTANBUL’DA’
Bilişim odasına giriyoruz. İstanbul’dan gelen misafirler için olsa gerek, çocuklar Google’da İstanbul’u araştırıyor. “İstanbul” önemli bir imge buradaki herkes için. ‘Çok büyük şehir, olanaklar çok, her şey orada’... Gönüllü eğitmen de “Çok şanslısınız” diyor. “Burada yaşanmaz, İstanbul çok güzel”. Burası Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın (TEGV) ilk ve ortaokul çağındaki çocuklar, daha güzel çocukluk yaşasın diye kurduğu Türkiye’deki 10 parktan biri. Şanlıurfa Belediyesi’nin vakfa 30 yıllığına tahsis ettiği arazi üzerine kurulan Sevgi-Erdoğan Gönül Eğitim Parkı faaliyetlerine Ekim 2010 yılında başlıyor.
Tamamen çocukların gelişimi için, gönüllük esasına dayanan eğitimlerin olduğu bu parka başta mahalleli direnç gösteriyor. Hiçbir aile çocuklarını göndermiyor. Kapı kapı, okul okul dolaşıp önyargıları kırmaya çalışıyor vakıf yöneticileri. Olmuyor. En sonunda çareyi imama gitmekte buluyorlar. İmam projeyi beğeniyor, camide “Çocuklarınızı gönderin” diyor ve bugün bu park 4 bin 500 çocuğun okul çıkışı koşarak gittikleri, yaşam becerilerini geliştirdikleri, mutlu oldukları bir park halini alıyor.
‘KAPTAN IŞIL’IN HAYRANIYIZ’
Parkın bahçesine çıkıyoruz. Kız basketbol takımı sahada ter döküyor. Şanlıurfa gibi 10 ilde faaliyette olan Basketbol Gönüllüleri Projesi’ne otomotiv şirketi Tofaş destek oluyor. Sahadaki kızlar ilk defa burada tanıştıkları basketbol sporunu çok seviyor. “Kas yaptık, boyumuz uzadı, derslerimiz de iyi” diyorlar. Rol modelleri Galatasaray’ın kaptanı Işıl Alben. Ve hepsi üniversite okumak istiyor. El sallayarak ayrılıyoruz, “İstanbul’da görüşürüz inşallah” diyoruz.
Basketbol Gönüllüleri Projesi’nin önemli bir adımını da, FiatBall Basketbol Şenliği oluşturuyor. Bu yıl 22 Haziran’da İstanbul’da Koç Üniversitesi’nde 12’ncisi gerçekleşecek olan şenlikte son 3 yıldır olduğu gibi kız takımları maç yapacak.
10 bine yakın çocuğa dokundu
TOFAŞ Spor Kulübü ve TEGV ortak çalışmasıyla 14 yıldır devam eden Basketbol Gönüllüleri Projesi, Türkiye’nin spor yapma şansına sahip olamayan, dezavantajlı bölgelerinde bugüne kadar 10 bine yakın çocuğa dokundu. Projenin asıl amacı 7-14 yaş arası çocuklara, gençlere basketbol aracılığıyla günlük hayattaki sorun ve güçlüklerle etkin başa çıkmayı sağlamak. Projenin bir ayağı da Basketbol Antrenörlüğü. Gönüllü antrenörler çoğunluğu bölgedeki üniversite öğrencilerinden oluşuyor.Tofaş Spor Kulübü Başkanı Efe Aydan, TEGV’yle 5 yıllık daha bir protokol imzaladıklarının müjdesini verdi.