5. vites

Güncelleme Tarihi:

5. vites
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 1997 00:00

Haberin Devamı

Bedelsiz ithalat fiyaskosu

Bedelsiz ithalat fiyaskoyla sonuçlandı. Bedelsiz İthalat Kararnamesi kapsamında, otomobil ithalatında beklenen olmadı. Kararname kapsamında yapılan ithalat, iki aylık dönemde yaklaşık 2 bin 500'de kaldı. Ziraat Bankası'nda açtırılan 50 bin marklık hesaba istinaden bedelsiz ithalat izni verilmesine ilişkin kararname kapsamında, yaklaşık 35 bin kişiye otomobil ithalat hakkı tanınmasına karşın, bu kapsamda 1 Haziran-31 Temmuz döneminde yapılan otomobil ithalatı 2 bin 435'te kaldı. Bu kapsamda ithal edilen arabaların sadece yüzde 10'u yeni, 1997 model oldu. Bu dönemde ithal edilen otomobillerin gümrüğe esas değeri toplam 7 trilyon 743 milyar lira (yaklaşık 50 milyon dolar) olurken, ithalat sırasında toplam 2 trilyon 247 milyar lira vergi tahsil edildi. Bedelsiz otomobil ithalatı hakkı veren ikinci kararname kapsamında yapılacak ithalat ise 1 Ekim 1997'de başlayacak. Ziraat Bankası'nda 50 bin marklık özel ithalat döviz hesabı açtıranlara, alacakları ya da ithal edecekleri otomobillerin Ek Taşıt Alım Vergisi'nde yüzde 20 indirim avantajı sağlanıyor.

İthal otomobil tam gaz

İthal oto satışları Ocak-Temmuz döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre ortalama yüzde 130 arttı. İthal Otomobiller Türkiye Mümessilleri Derneği'nin verilerine göre, geçen yılın ilk 7 ayında 36 bin 75 olan ithal otomobil satışları, bu yıl 83 bin 165'e ulaştı. Otomobil ithalatının artmasında, gümrük birliği nedeniyle AB'den ithalatta gümrük vergilerinin kaldırılması ve Türk halkının talebinin Uzakdoğu arabalarına yönelmesi etkili oldu. Yedi aylık satışlarda bir patlama olmasına karşın, Temmuz ayı satışlarında diğer aylara göre bir gerileme görüldü. İthal oto satışları mayısta 17 bin 191, haziran da ise 16 bin 116 adet olmuştu. İthal otomobillerde liderlik Hyundai'de. Hyundai 7 ayda 12 bin 72 adet otomobil ithal ederken, Opel 11 bin 704 adet, Volkswagen ise 11 bin 261 adet otomobil ithalatı gerçekleştirdi.

Oto üretimi yerinde saydı

Otomobil üretimi yerinde sayıyor. Otomotiv Sanayii Derneği verilerine göre, Türk otomobil sanayiinin yedi aylık üretimi 132 bin 770 adet olarak gerçekleşti. 1996 yılının aynı döneminde de 132 bin 727 adet otomobil üretilmişti. Üretim geçen yıla göre sadece 41 adet arttı. Ocak-Temmuz dönemindeki otomobil üretiminin 5 bin 602'sini Opel, 6 bin 413'ünü Otosan, 50 bin 303'ünü Oyak-Renault, 58 bin 147'sini Tofaş, 12 bin 405'ini ise Toyotasa fabrikaları gerçekleştirdi. Türkiye'nin Temmuz ayındaki otomobil üretimi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2.5 oranında azalarak 21 bin 523'e geriledi. Geçen yıl Temmuz ayında 22 bin 90 otomobilin üretimi gerçekleştirilmişti.

Passat, en uygun vitesi kendisi buluyor

Volkswagen Passat'ın Tiptronic modeli satışa sunuldu. Passat Tiptronic modelinin satış fiyatı 61 bin mark (yaklaşık 5.3 milyar lira) olarak belirlendi. Tiptronic'in elektronik olarak kontrol edilen otomatik vitesle, istenildiğinde elle ve seri bir biçimde yapılabilen vites değişikliklerini birleştirebiliyor. Yeni Passat'da ayrıca DSP (Dinamik Değişim Programı) otomatik değişimi uygulanmış. Yol hızı, motor hizı, hız pedalının durumu, yatay hız veya gecikme oranı gibi çok çeşitli bilgiler bilgisayara giriliyor. Bu hesaplamalar, en uygun vitesi belirliyor. DSP, gereksiz vites değişimlerini engelleyerek motorun en sağlıklı hız alanında çalışmasına imkan vererek yakıt tüketimini ve çevre kirliliğini minimuma indiriyor. DSP, alışılmadık durumlarda da çalışarak en doğru vites seçimine karar veriyor.

Otomatik vitesli Subaru Vivio geldi

Subaru Vivio'nun otomatik vitesli modeli de Türkiye'de... Vivio'nun otomatik vitesli modellerinde, Elektronik Kontrollü Sürekli Ayarlanabilir Güç Aktarımı (ECVT) yer alıyor. Bu sistemle vites değişikliği, diğer otomatik vitesli araçların aksine dişliler vasıta ile değil, çapları elektronik olarak devir ve tork ihtiyacına göre büyüyüp, küçülebilen iki adet kasnak ve çelik bir kayış ile sağlanıyor. Otomatik vitesli Vivio, sarsıntısız ve kesintisiz bir hızlanma sağlarken yakıt tüketiminde de ekonomi sağlıyor. Vivio'nun otomatik vitesli seçeneklerinde de 660 cc hacmi ve 48 beygir gücünde enjektörlü motor var. Radyo-teyp, arka cam sileceği gibi standart donanımların yanı sıra, kapı içi çelik barlar, önde ve arkada darbe emici bölmeler gibi güvenlik elemanları da yer alıyor.

İzmir Fuarı gün sayıyor

Son yıllarda otomobil firmalarının gövde gösterisine dönüşen İzmir Enternasyonel Fuarı gün sayıyor. Bu yıl 66'ıncısı düzenlenen fuar 26 Ağustos'ta açılacak. 10 Eylül 1997 tarihine kadar açık kalacak fuar, 15 gün boyunca ziyaret edilebilecek. Otomobil firmalarının yeniliklerini ilk olarak sergiledikleri fuar olma özelliğini taşıyan İzmir Fuarı'na bu yıl hemen hemen bütün firmaların katılması bekleniyor. Firmalar, 1998 model otomobillerini ilk olarak burada toplu olarak sergileyecekler. Aynı zamanda otomobil firmaları arasındaki kıyasıya rekabetin, fuarda da en güzel stand rekabetine dönüşmesi bekleniyor.

FORD KA 1.3i YOL TESTİ

Ford'un küçük otomobillerde devrim yaratan bu otomobili, ilk kez geçtiğimiz yıl Paris'te düzenlenen Otomobil Fuarı'nda sergilenmişti. Ford Otosan firması tarafından ithal edilen KA, bugüne kadar 19 ödüle layık görüldü.

ARTISI: Şehir içindeki kullanımı rahat. Park sorunu yok. Yakıt tüketiminde oldukça cimri. Farklı çizgileri ve modern tasarımıyla küçük otomobil kavramına yeni bir tanım getiren Ford KA, büyük otomobillerin donanımına sahip.

EKSİSİ: En büyük eksisi, sahip olduğu ‘‘artı’’lardan geliyor. Farklı çizgileri trafikte tüm dikkatleri üstüne topluyor. Bu hem KA'nın sürücüsünün hem de diğer sürücülerin dikkatini dağıtıyor.

GÜVENLİK: Ford KA'ların bir önemli özelliği de standart sürücü hava yastığının bulunması. Böylece sürücünün maksimum güvenliği sağlanıyor. Kapı içlerinde çelik barlar var. Bir başka otoya uymayan radyo-kasetçalar, hırsızlığa karşı koruma sağlıyor.

YEDEK PARÇA: Komple far 14.5 milyon, dış ayna 9.5 milyon, ön tampon (orta) 6.7 milyon, motor kaputu 26.5 milyon, ön çamurluk 13 milyon, hava filtresi 775 bin, yağ filtresi 700 bin lira. Fiyatlara KDV hariç.

UYARI: İlk bakımı 2 bin 500 kilometrede yaptırmayı unutmayın. Daha sonraki peridoyik bakımları her 10 bin kilometrede yaptırın.

FİYAT: Ford KA modelinin tüm vergiler dahil anahtar teslim satış fiyatı 1 milyar 894 milyon lira. Klimanın satış fiyatı 153 milyon lira.

TEKNİK KARNE: Ka, 60 beygir gücünde 1.3 litrelik 4 silindirli bir Endura-E motora sahip. Maksimum hızı 155 kilometre. 0'dan 100 km'ya çıkış süresi 15.4 saniye. 90 km'de yakıt tüketimi 100 km'de 5.5 litre.

EDİTÖR GÖZÜYLE: Şehir içindeki kullanım kolaylığı, uzun yolculuklar içinde geçerli. Küçük olmasına rağmen büyük otomobillerdeki konforu aratmıyor. Sahip olduğu şirin görüntü, sürücüsüne trafikte ayrıcalıklı olduğunu hissettiriyor.

OTO KISALAR

GOODYEAR, İzmit fabrikasındaki çevre önlemleriyle ilgili hazırladığı faaliyet raporunu yayınladı. Goodyear İzmit Fabrikası, atık değerlendirmeden çevre eğitimine kadar sistemli çevre politikasıyla dikkat çekiyor.

OPET Petrolcülük, madeni yağ konusunda tdüzenlediği eğitim seminerlerine devam ediyor. Daha önce 15 seminer düzenleyen Opet, bu seminerlerinin sonuncusunu Samsun'da düzenledi.

TOYOTA Corolla 1998 model yılına yeniliklerle girdi. 1998 model yeni Toyota Corolla'nın motor gücü 114 beygire çıkarıldı. ABS fren sistemi ve hava yastığı (airbag) opsiyonel olarak sunulmaya başlandı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!