Ayşegül USTA/İSTANBUL
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2011 00:00
Örgütlü olarak kara para akladıkları gerekçesiyle İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Kemal Uzan, eşi Melehat Uzan, oğlu Murat Hakan Uzan, kızı Ayşegül Uzan ve kardeşi Yavuz Uzan hakkında yakalama emri çıkartıldı.
Hakkında daha önce yakalama emri çıkartılan Cem Uzan ile Melahat ve Ayşegül Uzan’ın avukatı Şaylan Çığgın, müvekkillerinin nerede olduğunu soran mahkeme Başkanı Ömer Diken’e, “Cem Bey Fransa’da yaşıyor. Türkiye’ye gelmeyecek. Melahat ve Ayşegül Uzan’ın nerede olduğunu bilmiyorum” diye yanıt verdi. Örgütlü olarak kara para aklama suçundan Cem Uzan, Kemal Uzan, Hakan Uzan, Yavuz Uzan, Melahat ve Ayşegül Uzan’ın da aralarında bulunduğu 25 sanıklı davanın görülmesine dün İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı. Duruşmaya tutuksuz sanıklar Erol Hürbaş, Yaşar Avni Güral, Birol Çilingir, Nedim Çokçok, Mehmet Koray Özkaya, Ali Cenap Ermutlu, Şaban Ak ve Neşe Cesur katıldı. Duruşmaya gelmeyen Cem Uzan, Ayşegül Uzan ve Melahat Uzan’ı avukatları Şaylan Çığgın temsil etti. Kemal ve Hakan Uzan ile avukatları ise duruşmaya katılmadı.
İşi kaybetmemek için
Suç tarihinde Yapı ve Ticaret Anonim Şirketi’nde çalıştığını belirten Şaban Ak, ‘’Uzan grubunda çalışanlar, çaycısına varana kadar çeşitli şirketlerde yönetim kurullarına üye yapılırlar. Beni de bu şekilde çeşitli kurullara üye yaptılar. İşimi kaybetmemek için bunu kabul ettim. Hiç bir şekilde yasal yetkim yoktu ve sıradan bir işçiydim. Suçlamaları kabul etmiyorum’’ dedi. Suç tarihinde İmar Bankası Yönetim Kurulu üyesi ve Adabank Genel Müdür Yardımcısı olan sanıklardan Yaşar Avni Güral da, suçlamaları kabul etmeyerek beraatini talep etti.
Kırmızı Bülten’e devam
TMSF, Maliye Hazinesi ve Müflis İmar Bankası İflas İdaresi’nin suçtan zarar gördükleri gerekçesi ile davaya katılma taleplerini kabul eden mahkeme heyeti hakkında daha önce yakalama emri çıkartılan Cem Uzan hakkında yakalama emrinin devamına ve Kırmızı Bülten’in gereklerinin yapılmasına karar verdi. Mahkeme dün görülen duruşmada hazır bulunmayan sanıklar Kemal, Yavuz, Melehat, Murat Hakan ve Ayşegül Uzan hakkında da dosya kapsamı, suçun niteliği ve kaçtıklarına dair olguların bulunması nedeniyle yakalama emri çıkarttı.
İddialar 103 klasörde
Uzanlar’ın kara para akladıkları gerekçesiyle yargılandıkları Şişli 3’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nin 2009’da yapılan yasa değişikliğini hatırlatarak, suçun örgütlü suç kapsamına girdiğini gerekçesiyle görevsizlik kararı vermesinin ardından iddiaların yer aldığı 103 klasör
Beşiktaş’taki Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesine göndermişti. İstanbul 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde suçun örgüt suç kapsamında değerlendirilemeyeceği gerekçesi ile görevsizlik kararı vermesi üzerine aradaki uyuşmazlığın giderilmesi için dava dosyası Yargıtay 5’inci Ceza Dairesine gönderildi. Yargıtay 5’inci Ceza Dairesi’nin kara para aklama suçunu örgütlü suç kapsamında değerlendirmesi üzerin dava dosyaları yargılamanın yapılması için İstanbul 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.