5 soruda otomotiv eylemi

Güncelleme Tarihi:

5 soruda otomotiv eylemi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2015 01:34

Türkiye günlerdir Bursa’daki otomotiv işçilerinin eylemini konuşuyor. İşçiler, hükümet ve sendika tarafından yapılan açıklamalar her gün eylemin seyri konusunda yeni soru işaretlerine neden oluyor. Bölgeden gelen haberleri derleyerek sizin için gelişmeleri özetledik. İşçiler neden eyleme gitti? Talepleri ne? Bundan sonra ne olacak? Bütün bu cevapları aşağıda bulabilirsiniz…

Haberin Devamı

5 soruda otomotiv eylemi
EYLEM NEDEN BAŞLADI?

Türk Metal-Sen'e bağlı olarak çalışan Bursa'da çalışan Renault işçileri 14 Mayıs Perşembe gecesi ücretlerinin iyileştirmesi talebiyle eylem yaparak vardiyaya başlamadılar. Ertesi gün TOFAŞ işçileri de benzer gerekçeyle eylem yaparak üretimi durdurdular.

5 soruda otomotiv eylemi
İŞÇİLERİN TALEBİ NE?

Türk Metal-Sen’e bağlı işçilerin Bosch fabrikasında MESS ile yapılan toplu sözleşme sonucunda kendilerinden daha yüksek oranda zam aldıklarını ifade ediyor. Söz konusu zam oranını kendileri için de talep eden TOFAŞ, Renault ve diğer yedek parça sağlayıcı şirketlerde eylem yapan yaklaşık 12 bin işçi Bosch’ta çalışan işçilerin önümüzdeki 3 yıl için yüzde 60 zam aldığını belirtip benzer zam oranlarını talep ediyorlar. İşçiler, haklarının yeterince savunulmadığını düşünüp Türk Metal Sendikası’na tepki gösteriyorlar.

Haberin Devamı

5 soruda otomotiv eylemi
SENDİKA NE DİYOR?

Türk Metal Sendikası ise Bosch çalışanlarının yıl başında imzalanan toplu iş sözleşmesi kapsamı dışında kaldığını, bu nedenle de ayrı bir anlaşmanın imzalandığını söylüyor.Sendikadan yapılan açıklamada "Renault işyerindeki üyelerimiz, imzalamış olduğumuz ve yaklaşık 8 aydır yürürlükte bulunan toplu iş sözleşmemize rağmen, Sendikamızdan, (Bosch çalışanları için yapılan) artışların kendilerine de yansıtılmasını talep etmişlerdir. Sendikamız, bunun yasal olarak mümkün olmadığını, ancak kendilerine bir sonraki sözleşmede gruplar arasındaki bu farkın kapatılacağına dair güvence vermiştir" deniyor.

5 soruda otomotiv eylemi
HÜKÜMET GREV KONUSUNDA NE DEDİ?

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan önümüzde 7 Haziran Milletvekili Genel Seçimleri olduğunu ifade ederek, “Eylemin zamanlaması biraz manidar” diye konuştu. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise eylemi, “Grev herkesin hakkıdır, ancak uzun sürmesi durumunda herkes kaybeder. Hem işveren hem de sektöre hem de çalışanlara zarar verir" açıklamasında bulundu.

5 soruda otomotiv eylemi
BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Bursa’da başlayan eylemlerden sonra Ford Otosan’da da yedek parça gelmediği için üretim bugün (20 Mayıs 2015) durdu. Geçen günlerde Bursa Valisi Münir Karaloğlu ise Renault ve TOFAŞ işçileriyle görüşme yaptı. Görüşmeler sonucunda işçiler ile anlaşılamadı. Eyleme katılan işçileri temsil eden Türk Metal Sendikası ise ‘sorunun diyalog yoluyla çözümü için gereken çabanın gösterilmeye devam edileceği’ni vurguladı. Gözler sendika, işçi ve hükümet kanadından gelecek açıklamalara çevrildi. Eylemin tam olarak ne zaman sona ereceğiyle ilgili taraflardan bir açıklama henüz yapılmadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!