5 milyar dolarlık temel atacak cari açığa karşı ‘ilaç’ olacak

Güncelleme Tarihi:

5 milyar dolarlık temel atacak cari açığa karşı ‘ilaç’ olacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2011 00:00

İzmir Aliağa’da Petkim sahasında inşa edilecek 5 milyar dolar yatırım bedelli yeni rafinerinin temelinin ekim ayında atılması planlanıyor.

Haberin Devamı

2015 yılında devreye alınacak olan Ege Rafinerisi, Petkim’in, hammaddede dışa bağımlılığına tamamıyla son verecek. Socar &Turcas Grup Şirketleri Başkanı (CEO) ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, “Petkim Aliağa Kompleksi’nde yaklaşık 1500 dönüm arazide inşa edilecek, yılda 10 milyon ton kapasiteli rafineride, Petkim’in ana hammaddesi Nafta’nın yanı sıra Türkiye’nin net ithalatçı olduğu jet yakıtı, ultra düşük kükürtlü motorin, LPG, petrokok ve ksilen gibi mamullerin  üretilerek, Türkiye’nin cari açığının milyarlarca dolar azalmasına katkı sağlayacağız” diye konuştu.  Petkim Yarımadası üzerindeki  ‘Value-Site’ projesinin en temel adımının, Socar & Turcas Grubu tarafından gerçekleştirilecek Ege Rafinerisi (STAR) olduğunu belirten Kenan Yavuz, şunları söyledi: “Rafineri kurulması çalışmalarında önemli aşamalar kaydettik. Petkim’in, hammaddede dışa bağımlılığına tamamıyla son verecek olan proje için 2009 yılı aralık ayında ÇED olumlu raporunu ve 2010 yılının haziran ayında ise lisansını aldık. Grubun Petkim’e çizdiği 2015 ve 2023 vizyonu ve hedeflerine ulaşmak için gerekli yatırımlar da  bu rafinerinin devreye alınmasından sonra çok daha kolay ve hızlı gerçekleşecek. Yaklaşık 5 milyar dolar yatırım  bedeline sahip olan rafineri projesi, Türkiye’de tek noktaya yapılacak en  büyük özel sektör yatırımı.”
Temeli Başbakan atacak
2015 yılında devreye almayı planladıkları rafinerinin temelini ekim ayının ikinci yarısında atmayı hedeflediklerini dile getiren Yavuz, şöyle konuştu: “2004-2007 döneminde gerçekleştirdiğimiz 400 milyon dolar tutarındaki yatırımların açılışını Şubat 2007’de Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan yapmıştı. Ekim ayının ikinci yarısı gerçekleştireceğimiz temel atma törenimize Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan katılacak. Bu törende 269 milyon dolar tutarındaki yatırımların açılışlarını yapacağız ve  Aliağa’da inşa  edilecek Haydar Aliyev Meslek Lisesi’nin de temelini atacağız.”
10 bin kişiye istihdam
Rafineri yatırımıyla inşa aşamasında yan sanayi ve servis hizmetleri ile birlikte en az 10 bin kişiye, faaliyet aşamasında ise en az 800 kişiye kalıcı istihdam sağlayacaklarını anlatan Yavuz, “Ülkemizin cari açığına büyük katkı yapacak, Petkim’e rekabet gücü  kazandıracak bu büyük projenin hayata geçirilmesi için olağanüstü bir çalışma  temposu içerisindeyiz” dedi.

Haberin Devamı

Ara malı ithalatına katkı hedefi var

Haberin Devamı

SOCAR-Turcas Ege Rafinerisinde üretilecek ürünlerin tamamının bugün için ithal edilmesi nedeniyle Türkiye’nin en  büyük yerlileştirme projesi olduğunu belirten Kenan Yavuz, “Petkim Naftada yüzde 85 dışa bağımlı. Türkiye’nin ara malı ithalatı 75 milyar dolar. Yüzde 10’una karşılık gelen 7.5-8 milyar dolarlık kısmını petrokimyasal ürünlerin oluşturuyor. Türkiye’nin dış ticaret ve cari açığına olumlu katkı koymayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!