Güncelleme Tarihi:
Çinli bilişim firması Huawei’nin Türkiye’deki 10’uncu Yıl Kutlaması’nda konuşan Yıldırım, iPhone 5’e gönderme yaparak “5 diye bir telefon çıkmış. Bunun için gece sıraya giriyor, kuyrukta yatıyorlar. Hatta Türkiye’deki tedarikçiler adam tutup, oraya gönderip otel, yol parasını ödüyorlar. Bu akla ziyan bir iş” diye konuştu. ‘Bu memleketin insanı, kaynağı, fiyaka için mi yapıyor’ diyerek eleştrisini sürdüren Bakan Yıldırım, “Bu ülkenin daha fazlasını yapması lazım. Çırayla mumla haberleşmeyelim, en güzelini kullanalım ama en güzelini de yapalım. Yapabilecek kapasitemiz var. Üretenlere karşı kıskançlığımız yok ama biz de üretelim. Bizim ürünümüz de ne güzel ürünmüş diye konuşulsun, kapış kapış gitsin” dedi.
2023 hedefi yetersiz
Türkiye’nin bilişim sektöründeki 2023 hedeflerinin yetersiz olduğunu savunan Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bilişimde 10 yıl asır gibi. İnsanların sosyal paylaşım sitelerinde geçirdiği vaktin aile, uyku ve sosyal hayata harcadığı vakitten daha fazla olduğunu görüyoruz. Zamanı nasıl yönetiyoruz? Bilişimdeki hedeflerimizin, 2023’e yönelik tespitlerimizin ve yetersiz olduğunu düşünüyorum. Birkaç sene sonra bunları gözden geçirmemiz gerekecek. Son 10 yılın değerleri, gelecek 10 yıl için neler olabileceğini gösteriyor.”
Türkiye yarış dışı kalır
Türkiye’nin bilişim sektörüne yatırım yapmadığı takdirde 3 yıl sonra yarış dışı kalabileceğine dikkat çeken Yıldırım, şu değerlendirmeyi yaptı: “Türkiye iletişim kalitesi açısından birçok ülkeden daha iyi konumda. 2003 öncesinde çevirmeli internete sahipken, bugün Türkiye mobilde 39 milyon aboneye ulaştı. Bilişim, her saniye gelişiyor, yeni hizmet türleri oluşuyor ve yeni araçlar trafiğe çıkıyor. Buna göre, alt yapımızı, yollarımızı, bilişim otobanlarımızı ve şerit sayısını arttırmamız lazım. Bunu şimdi yapamazsak, 1 yıl sonra geç, 2 yıl sonra daha geç, 3 yıl sonra yarış dışı kalabiliriz. Şirketler sürdürülebilir bir büyüme istiyorsa, mutlaka önce dökecek sonra toplayacak. Yatırım sürekli olacak, yatırım yaptıkça yapacağınız işler artacak.”
Kâr etme mücadelesi yatırımı öteliyor
BİLGİ Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer bilişim şirketlerinin kısa dönem kâr odaklı yaklaşımdan vazgeçmesi gerektiğini savundu. Acarer sektörün lokomotifi işletmelerde son yıllarda tepe yönetimi ile yönetim kurulu arasında yatırım konusunda ciddi fikir ayrılıklarının bulunduğunu anlatarak, şunları kaydetti: “Tepe eğilimler yatırım yapmak istiyor, yönetim kurulları kâr amaçlı yaklaştıkları için yatırımları azaltma eğiliminde. Yönetim Kurullarının kısa dönemli kâr odaklı yaklaşımdan vazgeçmesi lazım. Yoksa, artan data trafiği, internet trafiğini ne sabit şebekelerimiz ne mobil şebekelerimizin karşılama imkanı yok. Bu yatırımlar seneye azalırsa, Türikiye 3 yıl sonra aramalarda sıra bekleyen ülke konumuna düşer.”
Huawei Çinli dedik maceradan korktuk
2003 yılında Huawei’nin kendileri ile görüşmeye geldiğinde, kimsenin bu firmayı tanımadığı için ikna olmadığını anlatan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, anısını şöyle paylaştı: “Geldiler anlattıkça anlattılar ancak hiç kimse ikna olmadı. Çinli bir şirket, ‘maceraya girmeyelim’ dedik. Baktık ki arkasında çalışma, gayret, azim kararlılık var. 10 yılda ikinci büyük bölgesel merkezini Türkiye’de oluşturmuş. Huawei’in büyüklüğünü dikkate aldığımızda Türkiye’deki varlığı mütevazi. Küresel bir marka olan, dünyanın her yerinde işi olan araştırma ve geliştirmeyi önemseyen şirketin Türkiye’de katma değerli işlerini daha da arttırması lazım.”