5 fabrika, 2 otel kurduk Türkiye’yi sömürmüyoruz

Güncelleme Tarihi:

5 fabrika, 2 otel kurduk Türkiye’yi sömürmüyoruz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2005 01:51

Türk-Alman Ekonomi Kongresi’ne gelen Alman Aunde Group’un CEO’su Rolf A. Königs, Türkiye’de 1989’dan beri 200 milyon Euro yatırım yaptıklarını ve 5 fabrikanın yanısıra 2 otel kurduklarını söyledi. Königs, ‘Türkiye’yi sömürmek ve suiistimal etmek istemiyoruz. Ücret turizmi yapmıyoruz’ dedi.

TÜRKİYE, otomotiv alanında uluslararası dev firmalarını üretim üssü haline gelirken, yan sanayi alanında da dünya devlerinin iştahını kabartıyor. Son dönemde yatırımların hızlandığı Türkiye’de Alman koltuk devi Aunde Group’un yaptığı yatırımlar dikkat çekiyor. Dünyanın en büyük otomotiv koltuk ve koltuk tekstili üreticilerinden biri olan Aunde, 1989 yılında girdiği Türkiye’de yaklaşık 200 milyon Euro’luk yatırımla fabrika sayısını 5’e çıkartırken, turizm sektörüne de girerek iki otel satın almış.

ÜCRET TURİZMİ YAPMIYORUZ:

İstanbul’da düzenlenen Türk-Alman Ekonomi Kongresi için Türkiye’ye gelen Aunde Group’un Başkanı ve CEO’su Rolf A. Königs, Türkiye’de 1989 yılından beri bulunduklarını ifade ederek, ‘Biz Türkiye’den yararlanmak istiyoruz. Türkiye’yi sömürmek ve suistimal etmek istemiyoruz. Ücret turizmi yapmıyoruz’ dedi. Aynı zamanda Alman futbol kulübü Borussia Mönchengladbach’ın da başkanı olan Königs, şirketlerinin Bursa’da son iki yıldır vergi rekortmeni olduğunu ve Türkiye’nin en büyük ihracatları arasına girdiğini belirterek, ‘Biz hem şirketimize hem Türkiye’ye kazandırıyoruz’ dedi.

10 FABRİKAYA ULAŞACAĞIZ:

1989’dan bu yana 4’ü Bursa’da biri Gemlik’te olmak üzere 5 fabrika kurduklarını söyleyen Königs, ‘Fabrika sayımızı 2006 itibarıyla Aksaray’da ve Bursa’da kuracağımız iki yeni fabrikayla 7’e çıkartacağız. Bugüne kadar yaptığımız yatırımların toplamı 200 milyon Euro’ya yaklaştı. 5 yıl içinde yeni yatırımlarla fabrika sayımızı 10’a çıkartacağız’ dedi.

20 ÜLKE, 73 FABRİKA:

Dünya çapında 20 ülkede 73 fabrikada üretim yaptıklarını belirten Königs, Türkiye’deki üretimlerinin dünyadaki toplam üretimin yüzde 15’ine denk geldiğini söyledi. Yeni yatırımlarla bu oranın yükseleceğini de söyleyen Königs, ‘Biz otomotiv sektöründeki hemen hemen tüm uluslararası üreticilerle çalışıyoruz. Kamyon koltuk üretiminde yüzde 93’lük bir pazar payına sahibiz. Otomobil koltuk üretiminde ise Avrupa’da yüzde 55’lik bir pazar payımız bulunuyor’ dedi.

200 MİLYON EURO YATIRDIK:

Türkiye’de bulunmalarının nedeni stratejik önemine bağlayan Königs, şunları söyledi: ‘Biz Türkiye’ye ilk girdiğimiz andan bu yana tüm imkanlarından yararlanıyoruz. Türkiye’yi sömürmek veya suiistimal etmek istemiyoruz. Tam tersine Türkiye’de elde ettiğimiz gelirleri yine Türkiye’de kullanıyoruz. Bugün Türkiye’de yılda 200 milyon Euro’luk bir ciro elde ediyoruz ve bu elde ettiğimiz geliri fabrika yatırımı olarak yeniden Türkiye’ye yatırıyoruz. 2003-2004 yıllarında Bursa’da vergi rekortmeni olduk. En büyük ihracatçılar arasına girdik. Biz Türkiye’ye de kazandırıyoruz.’

Turizme ilk Türkiye’de girdik, otelciliği sevdik

TÜRKİYE’de grup olarak ilk kez turizm alanıyla da ilgilenmeye başladıklarını söyleyen Aunde Group’un CEO’su Rolf A. Königs, ‘Dünyada ilk kez grup olarak turizm alanına Türkiye’de girdik. 2000 yılında Belek’te bir otel kurduk. Bu yılda ikinci otelimizi açacağız’ dedi. Königs, otelciliği sevdiklerni belirterek, ‘Biz Belek’te kurduğumuz Hotel Syllium 2000 otelimiz ile elde ettiğimiz başarının ardından yine aynı bölgede ikinci oteli yaptık. Bu yıl içinde ikinci otelimizi de hizmete açacağız’ dedi. Königs, Türkiye’nin dışında başka ülkelerde turizm alanına girmeyi düşünmediklerini de ifade ederek, ‘Kazandığımız parayı Türkiye’ye yatırıyoruz çünkü Türkiye’ye güveniyoruz’ diye konuştu.

İşçimiz kaytarmıyor maliyetler düşüyor

OTOMOTİV Sanayii Derneği (OSD) Başkanı ve Ford Otosan Genel Müdürü Turgay Durak, Türkiye otomotiv sektöründe çalışan işçilerin sebepsiz devamsızlık oranlarının binde 5 civarında olduğunu belirterek, ‘Bu oran Avrupa’da yüzde 7’leri buluyor. Aradaki yüzde 6.5’luk fark maliyetlerde önemli bir yer tutuyor’ dedi. Türk-Alman Ekonomi Kongresi kapsamında düzenlenen ‘Otomotiv ve Yan Sanayi’ konulu sektör toplantısında konuşan Durak, Türk otomotiv sektörü hakkında bilgi verirken, üretimdeki esnek çalışmalarının avantaj yarattığını belirtti. Türkiye’de fabrikalarda 6 gün üç vardiya çalışıldığını kaydeden Durak, ‘Yarım saat yemek paydosları hariç günde 22 saat ful kapasite üretim yapabiliyoruz’ diye konuştu.

12 MİLYAR DOLAR İHRACAT:

Türk otomotiv sektörü hakkında tahminlerini de söyleyen Durak, 2005 yılında 860 bin araç imal edilmesi ve bunun 560 bininin de ihraç edilmesinin beklendiğini ifade etti. Durak, 17 otomotiv üreticisinin olduğu Türkiye’de 50 yıllık üretim bilgisi ve tecrübe bulunduğunu kaydederek, otomotivde rekabetçi bir maliyete sahip olduklarını vurguladı. Bu yıl için otomotivde 11-12 milyar dolarlık ihracat beklendiğini belirten Durak, ‘Tekstille aramızdaki farkın biraz daha kapanacağını umuyoruz’ diye konuştu. Türkiye’de her bin kişiye düşen araç sayısının 100, AB’ye yeni üye olan ülkelerde ise 200-300 arasında olduğunu bildiren Durak, şunları kaydetti.‘200’e çıkabilmemiz için 7 milyon araç gerekmektedir. 7 milyon araç için yılda bir milyon araç satılırsa daha 7 yıllık bir sipariş var demektir. Yeter ki yüksek vergilerle önümüz kesilmesin.’

Yakaladığınız büyümeyi rüyamızda görürüz

ALMANYA’nın en büyük sigorta kuruluşlarından Gerling AG’nin Yönetim Kurulu üyesi Peter Hoffacker, Türkiye’nin geçtiğimiz yıl yakaladığı büyüme oranının yüzde 9’a ulaştığını belirterek, ‘Biz Almanya’da bu büyüme oranını ancak rüyamızda görürüz bizde büyüme yüzde 0.7’ler düzeyinde’dedi. Türk-Alman Kongresi’nde ikinci gün yapılan sektör toplantılarına katılan Hoffacker Trük ekonomisinin performansından övgüyle bahsetti. Türkiye’nin kısa sürede enflasyon tek haneye indirdiğini aynı anda yüksek oranlı büyüme sağladığını belirten Hoffacker, Türkiye’nin AB’ye çok önemli katkılarda bulunacağını söyledi.

TÜRKİYE’SİZ AB OLMAZ:

Hoffacker, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyesi olmasının Türkiye’den çok AB’ye yarayacağını söyledi. Türkiye’nin ekonomik performansının AB’ye yeni üye olan ülkelerden daha iyi olduğuna dikkat çeken Hoffacker şöyle devam etti: ‘Türkiye şaşırtan bir performansla yoluna devam ediyor. Bu performansın devamı için genel ekonomik ve bankacılık sektörü reformlarının aynı hızda devam etmesi bankacılık sektöründeki istikrarın kalıcılaştırılması gerekir. Türkiye’deki gelişme yabancıların ilgisini çekiyor. Türk bankalarına yabancılar ilgi gösteriyor. Dışbank yaklaşık 1.3 Milyar Dolar’a Fortis’e satıldı. Doğuş Grubu’nun da Garanti Bankası’na yabancı ortak aradığını biliyoruz. Türk finans sektörünün hızlı gelişeceğini düşünüyoruz.’

Türk ürünleriyle dünyayı mutlu ediyoruz

DAIMLER
Chrysler AG/Evo Bus GmbH Yöneticisi Wolfgang Presinger de otobüsün bakmaya, ilgilenmeye değer bir pazar olduğunu ifade ederek, Türkiye’de çok ciddi yatırımlar yaptıklarını söyledi. Presinger, 38 yıl önce Türkiye’ye geldiklerini anlatarak, ’Türkiye’de kurduğumuz fabrikayla dünyaya açılıyoruz. Türk ürünleriyle dünyayı mutlu ediyoruz. Türkiye’de zayıflamaktan ziyade güçleneceğiz. Burada işgücü sayesinde elde ettiğimiz avantaj, maaş avantajları çok önemli’ diye konuştu.

1.5 MİLYAR EURO CİRO: Bosch A.Ş. Genel Müdürü M. Gürcan Karakaş da geçen yıl Türkiye’de gerçekleştirdikleri 1.5 milyar Euro cironun 487 milyon Euro’sunun otomotivden geldiğini, Türkiye’yi cazip bir ihracat üssü olarak gördüklerini söyledi. Türkiye’den mühendislik hizmetleri de ihraç ettiklerini anlatan Karakaş, Türkiye’nin henüz Avrupa seviyesinde araç sahipliğine ulaşmadığını belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!