5 bin lira maaşla çalışacak eleman bulamıyor

Güncelleme Tarihi:

5 bin lira maaşla çalışacak eleman bulamıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2010 16:19

Milyonlarca işsizin olduğu Türkiye'de bazı sektörler ise çalıştıracak eleman bulamıyor.

Haberin Devamı

Çalışacak eleman sıkıntısı yaşanan sektörlerden birisi de işitme sektörü. Kalifiye eleman açığı yaşanan işitme sektöründe özellikle odiometrist sıkıntısı had safhada…  Sadece 60-65 odiolog olduğunu söyleyen Si-Ser İşitme Merkezleri Genel Müdürü Mahfuz Ağaç, “3-5 bin TL maaşa bile odiolog aranıyor ancak yok. 4 yıllık Odioloji bölümlerini tercih eden gençler mezun olunca iyi ücretle iş bulabilir. Devletin de odiometrist sıkıntısı var” dedi.

Sağlık meslek lisesi mezunlarının dikey geçiş yapabildiğini ifade eden Mahfuz Ağaç, “Yatırım yapmak isteyenler de personel bulamıyor. Yılda 100 mezun verilse bile sıkıntı yaşanmaz” diye konuştu.

GÖZLÜK KADAR İŞİTME CİHAZI KULLANILMIYOR

Siser İşitme Merkezleri Genel Müdürü Mahfuz Ağaç , Türkiye’de yaklaşık dört milyon işitme engelli vatandaşın bulunduğuna dikkat çekerek, “İşitme cihazlarının standardı yok” dedi. Ağaç, Türkiye'de nüfusun yüzde 8-9'unun işitme kaybı nedeniyle cihaz kullanması gerekirken, bugün cihaz kullananların oranının sadece yüzde 1 olduğuna da dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Türkiye’de yaklaşık 4 milyon işitme engelli vatanda rağmen yılda 110 bin civarında işitme cihazı satıldığını ifade eden Ağaç, “İşitme cihazı çok önemli olmasına karşın gözlük gibi tercih edilmiyor” diye konuştu.

AVRUPA’NIN YASAKLADIĞI CİHAZLAR TÜRKİYE’DE

Yaklaşık 4 milyon işitme engellinin bulunduğu, yılda 110 bin işitme cihazının satıldığı Türkiye’de her yıl ciddi sorunlara yol açan binlerce cihazın tüketiciyle buluştuğunu bildiren Si-Ser İşitme Merkezleri Genel Müdürü Mahfuz Ağaç, “Geçen yıl, kulakta travmaya neden olabilecek 45 bin cihaz satıldı” dedi.

FRENİ TUTMAYAN CİHAZLAR

Avrupa’nın satışına izin vermediği işitme cihazlarının yarattığı tehlike konusunda bilgi veren Mahfuz Ağaç, şöyle konuştu: “40-45 bin adet, freni tutmayan aracın trafiğe çıkması gibi düşünebilirsiniz. İnsanların kulağında freni tutmayan cihazlar var. Avrupa’da işitme cihazlarının onaylandığı bir merkez var. Cihazlara ‘dijital’ veya ‘analog’ gibi sınıflama yapılıyor. Desibel ayarı olmayan cihazlar faydadan çok zarar veriyor. Çünkü ayar yaparak; 130 veya 140 desibelin üzerine geçtiği anda sesi kısabilirsiniz. Bar ve konserde 115 desibel ses çıkar. Jet motorunun sesi 145 desibeldir. Siz işitme engellilere desibel ayarı yapılmamış cihaz verirseniz faydadan çok zarar verirsiniz.”

Odyoloji nedir? Odyolog kimdir? Odyometrist nedir?

Odyoloji işitme, dengeyle ilgili çalışmaların yapıldığı ve işitme- denge bozukluklarının araştırıldığı bilim dalıdır. Odyoloji biliminin uygulayıcıları olup 4 yıllık fakültelerin Odjoloji bölümünden mezun olanlar "Odyolog" ünavanı alırken, sağlık meslek yüksek okullarından mezun olanlara ise "odyometrist" ünvanı alıyorlar.

Haberin Devamı

 Odyoloji Uzmanına işitme bozuklukları uzmanı da denmektedir. Odyolog işitme kaybı ya da denge bozukluğu tanısını koyar ve hastaya Kulak Burun Boğaz hekimiyle birlikte tedavi ve rehabilitasyon konusunda danışmanlık yapar. Seçenekler sunar. (işitme cihazı, koklear implant vb.) Türkiye'de kimi işitme ve konuşma bozuklukları uzmanları konuşma terapisti olarak özel eğitim merkezlerinde, özel kliniklerde, üniversitelerde çalışabilmektedir. Odyoloji bilimi çok çeşitli disiplinlerle karşılıklı ve sıkı ilişki içersindedir. Kulak Burun Boğaz Hekimleri, Odyometristler, Dil Konuşma Terapistleri, Özel Eğitim Uzmanları, İşitme Engelliler Öğretmenleri, Fizyoterapistler, Psikologlar odyologların çalışma alanları içersinde zaman zaman yer alırlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!