5 bin çiftçi ‘iyi tarım’a geçti dekarda 90 lirayı cebine koydu

Güncelleme Tarihi:

5 bin çiftçi ‘iyi tarım’a geçti dekarda 90 lirayı cebine koydu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2010 00:00

İyi Tarım Uygulamaları kapsamında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın yaptığı işbirliği sonucunda, tüm Migros’larda sertifikalı meyve-sebze satılacak. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, İTU kapsamında sözleşme yapan üreticiye diğer üreticilere nispeten daha yüksek bir destek verildiğini söyledi.

Haberin Devamı

TARIM ve Köyişleri Bakanlığı’nın başlattığı ‘İyi Tarım Uygulamaları’ (ITU) kapsamında işbirliğine giden Migros’ta tüm meyve ve sebzeler artık sertifikalı satılacak. Şu anda 5 bin çiftçinin sertifikasının bulunduğu ‘İyi Tarım Uygulamaları’na geçen çiftçilere de daha fazla destek verilecek. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, İTU kapsamında sözleşme yapan üreticiye diğer üreticilere oranla daha fazla destek verildiğini belirterek, “İTFU kapsamına girip, sertifikasını alabilen çiftçilerimiz örtülü tarım yapıyorsa, dekar başına 90 lira destek alacak. Açık tarımda bu destek 30 lira olacak. Şu anda bu sistemden yararlanan çiftçi sayımız 5 bini buldu” dedi.
Daha fazla destek alıyor
İTU kapsamında 236 kriterde denetim yapıldığını belirten Bakan Eker, şu bilgileri verdi: “Biz mekanizmayı değiştirdik ve iyi tarımı destekleme kapsamına aldık. İTU kapsamında sözleşme yapan üreticiye diğer üreticilere nispeten daha yüksek bir destek veriyoruz. Bizim bu alanda verdiğimiz destek tohumdan başlayıp, ürünün sigorta edilmesine kadar her aşamada devam ediyor. Ambalajlama tesisi kuranlara 500 bin liraya kadar olan yatırım bedelinin yüzde 50’sine destek veriyoruz. Ürünü, dona, doluya karşı sigortalarsa, poliçe bedelinin yarısına hibe veriyoruz. Bu yıl seli de sigorta kapsamına aldık. Alet ekipman için yüzde 50 hibe destek veriyoruz. Damla sulama için yüzde 50 hibe destek veriyoruz. Kapalı mekanlarda dölleme için artık hormon yerine bambus arısı kullanılıyor. Bunun için de koloni başına 50 lira destek veriyoruz. Tarım danışmanı uygulaması getirdik. Danışmanlarla sözleşme yapan üreticiye de 225 lira destek veriyoruz.”
Pazar garantisi var
Mehdi Eker, çalışmaların özel sektör işbirliği ile desteklenmesinin genel faydanın üreticiden tüketiciye tüm Türkiye’ye ulaşmasına katkıda bulunacağını belirterek, şunları söyledi: “Çiftçi bu yöntemle zarar etmeyecek, aksine verimliliği artacak. Bu uygulama ile tarım bilimsel yöntemlerle yapıldığı için ihracat olanağı da artacak. Ayrıca çiftçimize Ziraat Bankası aracılığıyla faizi yüzde 60’a kadar indirimli kredi imkânı sağlanıyoruz. Dolayısıyla iyi tarım yapan çiftçiye hem pazar garantisi, hem teşvik, hem de kredi desteği veriliyor. Geçtiğimiz yıl 475 milyon liralık kredi faizi sübvansiyonu uyguladık. Bu sayade 8 milyar liranın üzerinde kredi kullandırdık. İTU kapsamındaki çiftçi Ziraat Bankası kredisini yüzde 13 yerine yüzde 5.2 faizle kullanıyor. Aradaki farkı biz karşılıyoruz.”

Haberin Devamı

Maliyet giderek azalıyor, fiyatta düşüş bekleniyor

Haberin Devamı

MİGROS Ticaret Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Özaydınlı, tüm Migros ve Macrocenter mağazalarında dökme ve paketli satılan sebze meyveyi İTU ile sertifikalandırılmış çiftçiden sağlama kararı aldıklarını belirterek, “Sertifikalı ürünlerin fiyatında artış söz konusu olmayacak. Aksine fiyatlarda gerileme bekliyoruz. İTU ile maliyet unsurları kontrol altına alınacak. Maliyetin düşmesi ile beklentilerin tam tersine fiyatlarda düşüş olacak” diye konuştu. Migros’un İTU kapsamında anlaşmalı olduğu 2 bin çiftçinin ürününü yüzde 2 indirimli aldığı öğrenildi. 

Çiftçiyle canlı konuştu, çoban salatayı az buldu

ANTALYA  Kepez’den salona bağlanan Ramazan Balık ile sohbet eden Bakan Mehdi Eker, ‘İyi tarım uygulamasına geçtin mi’ diye sordu. Uygulamadan memnun olduğunu söyleyen Balık, Eker’in Antalya’ya gitmesi halinde ürettiği domateslerden çoban salatası ikram edeceğini ifade etti. Eker’in yanıtı ‘Uyanıksın, çoban salatasıyla kapatıyorsun’ oldu.

Haberin Devamı

Yılda 270 bin ton sebze-meyve satıyor

MİGROS Ticaret Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Özaydınlı, Migros Grubu’nda yapılan her 5 kilogramlık alışverişin 1 kilogramının taze meyve sebzeden oluştuğunu belirterek, şöyle konuştu: “Türk perakende sektöründe en büyük meyve sebze satış hacmine sahip kanal olarak, yılda 270 bin ton yaş meyve sebzeyi tüketicilere ulaştırıyoruz. Türkiye’nin 71 ilinde ve yurtdışında 1589 mağazamız var, alıcı durumuna gelmemizin projeye çok önemli katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Üretim yapan yaklaşık 2 bin üreticiden alım yapıyoruz. İTU sertifikalı üretici sayısı arttıkça, tüm formatlarımızda bu ürünler yer alacak.”

Tarım ekonomisinde 8’inciyiz, şimdi risk haritası da çıkıyor

Haberin Devamı

GIDA güvenliğine destek olmak için Şubat 2009’da ‘Alo Gıda 174’ hattını uygulamaya koyduklarını hatırlatan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, “22 binin üzerinde telefon aldık. Bunların 20 bin tanesini cevaplandırdık. Şimdi de bu sonuçlarla Türkiye’nin gıdada risk haritasını çıkarıyoruz. Veri tabanını kullanarak riske dayalı bir gıda denetim programı hazırlıyoruz” diye konuştu. Sektörün 2009’un ilk 9 ayında yüzde 3.5 büyüdüğünü de kaydeden Bakan Eker, “İddiaların aksine tarım sektörü büyüyor. Tarım ekonomisi açısından dünyanın 8. ülkesiyiz. Yaş meyve-sebze ihracatımız 2 milyar dolar, toplam ihracatımız ise 11.5 milyar dolar oldu. Şimdi de, dünyanın 3. büyük tohum gen fabrikasını kuruyoruz. 60 bin çeşidin üzerinde tohum var. Hibrid sebze tohumu da 2010 itibariyle yüzde 60 seviyesine çıkacak” dedi.

Haberin Devamı

Yeni satın almalara açığız

MİGROS Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Özaydınlı, önümüzdeki dönem hedefleri hakkında şunları söyledi: “Bu yıl yeni satın almalara açığız, şube sayımızı artırmak istiyoruz. Önümüzdeki 5 yılda şirketin cirosunu ve kârını ikiye katlamayı hedefliyoruz.”

Hedef hayvancılığa da aynı denetimi getirmek

İYİ Tarım Uygulamasının gıdayı daha güvenli kılmak için düzenlenen bir mekanizma olduğunu anlatan Mehdi Eker, sertikalı ürünleri ‘diplomalı ürün’ olarak tanımladıklarını belirterek, “Üretici sayısının daha da artmasını bekliyoruz. Hedefimiz bu uygulamayı bütün tarımsal ürünlerimizin denetleneceği alanlara taşımak. Ayrıca hayvancılık alanına da aynı denetimi getirebilmek istiyoruz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!