"5-6 dakika içerisinde şirket kurulabilecek"

Güncelleme Tarihi:

5-6 dakika içerisinde şirket kurulabilecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2011 16:01

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, “Yeni Ticaret Kanunu'nun getirdiği en önemli yeniliklerinden biri, şirket kurmak için gerekli evrakları tamamlayan kişinin 'şirketimi kurmak istiyorum' dediği andan itibaren elektronik ortamda 5-6 dakika içerisinde şirketini kurabilmesidir” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye Perakendeciler Federasyonunca düzenlenen “Kartepe Perakende Zirvesi” açılış törenine katılan Yazıcı, daha sonra düzenlediği basın toplantısıyla 1 Temmuz 2012'de yürürlüğe girecek 6102 sayılı yeni Ticaret Kanunu hakkında bilgi verdi.

Yürürlükte olan Ticaret Kanunu'nun 1957 yılında çıkarılan bir kanun olduğunu ifade eden Yazıcı, yeni Ticaret Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle Türk Ticari hayatında, ticaretle iştigal eden gerçek ve tüzel kişilerin ticari faaliyetlerinde önemli değişikliklerin olacağını belirtti.Hedeflerinin Türkiye'yi ticaretin en kolay yapıldığı ve ticaret yapmanın en güvenli olduğu ülke haline getirmek olduğuna dikkati çeken Yazıcı, yürürlüğe girecek yeni Ticaret Kanunu'nun özellikle şirket yapıları, ortaklıklar, şirketlerin muhasebeleri, kayıtları, denetimleri ve ticari faaliyetlerin şeffaflığıyla ilgili önemli yenilikler içerdiğini kaydetti.

"TEK KİŞİ İSTER ANANİM İSTER LİMİTED ŞİRKET KURABİLECEK"

“Yeni Ticaret Kanunu'nun getirdiği en önemli yeniliklerinden biri, şirket kurmak için gerekli evrakları tamamlayan kişinin 'şirketimi kurmak istiyorum' dediği andan itibaren elektronik ortamda 5-6 dakika içerisinde şirketini kurabilmesidir” diyen Yazıcı, şunları kaydetti:

“Bugünkü mevzuata göre bir Anonim Şirket kurmak için en az 5 kişinin bir araya gelmesi gerekiyor. Diyelim ki 'X' şahıs sermayeniz var, bir Anonim Şirket kuracaksınız, öncesinde 5 kişi olacak... Bugünkü kanun 'Sen tek başına kuramazsın' diyor. Siz de gidiyorsunuz dostunuz, akrabanız, teyzeniz, halanız, oğlunuz ve kuzeninizden oluşan 5 kişi topluyorsunuz. Onları göstermelik ortak yapıyorsunuz şirket kuruyorsunuz. Allah göstermesin şirket tökezleyebilir. İflasa da gidebilirsiniz. İflasa gittiğiniz zaman belki de ortak olduklarını unutmuş olan o adamlar mahkemelerde dolaşmak zorunda kalıyor. Arık böyle bir şey olmayacak. Tek kişi ister anonim, ister limited şirket kurabilecek. Şirket yönetim kurulu diye bir şey yok. Şirketi tek kişi yönetebilecek ve yöneticinin şirket ortağı olma zorunluluğu yok.”

Sermayesi olan bir kişinin şirketi kurarak başına profesyonel birini getirebileceğine dikkati çeken Yazıcı, şirket genel kurullarında yönetimin yanında denetim kurulunun da belirlendiğini, yürürlüğe girecek yeni kanunla şirketlerin artık denetim kurulu oluşturmayacağını dile getirdi.

ŞİRKET İŞLEMLERİ BAĞIMSIZ ELEMANLAR TARAFINDAN GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Bütün şirket işlemlerinin bağımsız denetim elemanları tarafından gerçekleştirileceğine vurgu yapan Yazıcı, “O alanda uzman denetim elemanları şirketlerin denetimini yapacaklar. Bunu da gerçekleştirmek üzere biliyorsunuz bu hafta içerisinde Resmi Gazete'de yayımlandı, 'Kamu Gözetimi Muhasebe Standartları Kurulu' oluşturuldu. Bu kurulda bakanlığımızın iki temsilcisi bulunuyor. Muhasebe standartlarını Uluslararası Standartlara uygun olarak bu kurul belirleyecek. Bu standartlara göre deneticiler şirketlerin denetimlerini gerçekleştirecekler” ifadelerini kullandı.

Bu kanunun yürürlük sürecinin tüzük, yönetmelik, genelge hazırlık çalışmalarının Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın oluşturduğu uzman ekiple yürütüleceğini ifade eden Yazıcı, “2012 yılı Temmuz ayında resmi gazetede yayınlanmasıyla yeni bir sürece giriyoruz. Çok yoğun bir şekilde işlemler elektronik ortamda gerçekleştirilecek. Yine önemli yeniliklerden biri gerek yönetim kurulu toplantılarına, gerekse genel kurul toplantılarına elektronik ortamda katılma imkanına kavuşulacak. Bugün kişinin ortak olduğu bir anonim şirketinin yönetim kurulu toplantısı varsa, o ortak da Pekin'deyse elektronik ortamda toplantıya katılabilecek. Onunla ilgili de mevzuat işlemlerini yürütüyoruz” diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Bakanlar Kurulu'nda gıda maddelerinde KDV'nin düşürülmesi talimatı verdiğini anımsatan Yazıcı, “KDV toptanda yüzde 1, perakende de yüzde 8 devam ediyor. Bu bir sorun. Yani bu indirim perakendeye neden yansımadı? Tabi doğrudan benim görev alanım değil ama niye perakende de inmedi onu değerlendireceğiz. Maliyeti çok mu bilemiyorum?” dedi.

Haberin Devamı

"BAZI ÜRÜNLERDE YETERİNCE TANITIM YAPILMIYOR"

Yazıcı, yeni Hal Yasası ve Hal Kayıt sistemiyle ilgili çalışmaları da tamamlamak üzere olduklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Meyve ve sebzede 'hiç zayiat olmaz' diye bir iddiada bulunmuyorum. Zayiatın tolere edilebilecek oranda olması lazım. Yüzde 25 gibi bir oran, toleransla karşılanacak bir oran değil. Yani makul oran neyse, dünya standartlarında bu neyse ona indirmeyi hedefliyoruz. Bunu ne kadar başaracağız süreçle uygulama aşamasında göreceğiz. Yüzde 25 oranında ürün yok olmaktan kurtulursa yani pazara arz artarsa fiyatlara yansır. Türkiye'deki yönetim anlayışımız şu, 'devlet hizmet eden bir yapıdır'. Yani o hükümet de o yapının görünen yüzüdür. Dolayısıyla esnafımızın, tüccarımızın, sanayicimizin, üreticimizin ürettiğini satabileceği pazarlar oluşturabilmek bizim görevimiz. Bunları yurt dışına da taşıyacağız.”

Türkiye'de bazı ürünlerde tanıtımının yeterince yapılamadığını bu yüzden de ihracat gerçekleştirilemediğini anlatan Bakan Yazıcı, çayı üretmemize rağmen satamadığımızdan yakındı. “Neden Türk çayını satamıyoruz” diye soran Yazıcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir Amerikalı Türk Çayı ile alakalı çok özgün bir kitap yazıyor, Türk çayını tanımlıyor. Böyle bir tanımlama da görmedim. 'Bir bardak çay daha rica edebilir miyim?' diye bir kitap üzerinde de Türk çayının bardakta resmi var. Yani biz bunu satamayız, ihraç edemeyiz. Ürünlerimizi organik özelliğe uygun olarak üretip, bunun da tanıtımını yaparsak biz çok kolay pazar buluruz. Hele hele bir taraftan da ürünlerimizin ihracatında gümrük işlemlerini kolaylaştırmak hedefimiz...
Gümrükte bekleme sürelerini azaltmak hedefimiz. Dolayısıyla ürünlerin yurt dışına ihraç edilirken gümrükte bekleme sürelerinin azaltılmış olması elbette ki bu tarımsal ürünlerimizin kısa zamanda o alanlarda bekleme gibi zaman kaybı sonucu deforme olmasına yol açmadan tüketiciye erişiminde bir kolaylık sağlayacaktır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!