Güncelleme Tarihi:
RTÜK yönetimi, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ı ziyaret ederek bu bandın 4’üncü nesil teknoloji için kullanılabiliceğini söyledi. Görüşmenin ardından frekans bandının GSM haberleşmesi için kullanılmak üzere BTK’ya devredileceği öğrenildi. 4 yıl önceki 3G ihalesiyle devletin kasasına 2 milyar lira girmişti. 4G ihalesiyle de devlet için yeni kazanç kapısı açılacak.
YILDIRIM TALİMAT VERDİ
Bakan Yıldırım’ın, RTÜK üyeleriyle yaptığı görüşmenin ardından frekans bandıyla ilgili çalışma yapması için BTK’ya talimat verdi. 4G için tüm şartlar oluşsada, operatörlerin 3G için yaptığı yüksek yatırımlar ve 4G’nin yüksek bütçesi nedeniyle kullanıma başlanması için en az 5 yıl zamana ihtiyaç var.
İHALE GENEL SEÇİMDEN SONRA
İhale yapılsada kullanım hakkının daha sonraki yıllara verilmesi gibi formüller üzerinde duruluyor. İhale için en yakın tarih genel seçimler sonrası. 3G ihalesinde lisanslar için Turkcell KDV dahil 858 milyon, Vodafone 600 milyon, Avea da 512 milyon lira olmak üzere tohlam 1 milyar 970 milyon TL ödemişti.
MOBİL İNTERNETE IŞIK HIZI
Hızla gelişen mobil cihazlar, 1’inci nesil (1G) ile iletişime başladı. 2G sayesinde dijital telefonlar kart boyutuna indirildi. 3G ile akıllı telefonlar ortaya çıktı ve veri paylaşımı sağlandı. 4G sayesinde cep telefonları, bilgisayar gibi çalışacak ve aynı ya da daha yüksek veri paylaşım hızına sahip olacak. 4G’nin resmi tanımlamasına göre hız saniyede 1 gigabit olarak verilse de, cep telefonu operatörleri saniyede 30 megabit ve üzerini 4G olarak tanımlıyor.
Turkcell: Henüz gelişme aşamasında
4G teknolojisinin kullanımının, 4G’yi destekleyen cihaz sayılarının da artmasıyla yaygınlaşabileceğini söyleyen Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler, şöyle konuştu: “3G şebekemizdeki HSPA+ teknolojisi ile bugün 43.2 Mbps’e varan hızda mobil internet hizmeti sunuyoruz. Gelecekte 3G teknolojisi ile 168 Mbps’e varan hızları da görebileceğiz. 4G için halen pek çok ülke hazırlık sürecinde. Düzenlemelere paralel olarak, 4G teknolojilerinde de liderlik yapmaya devam edeceğiz.”
Vodafone: 3G’nin geç gelmesi avantaj
VODAFONE Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Hasan Süel, 4G’nin Türkiye’ye geç gelmesinin bir avantaj olduğunu savunarak “3’üncü nesil teknoloji Türkiye’ye Avrupa’ya göre daha geç geldi. Bu bence avantajda sağladı. En son teknoloji üzerinden yatırım yapılmış oldu. Çok iyi altyapılarla hizmet veriyoruz. Dördüncü nesil için biraz daha zaman var. Tabi ki bu bir hükümet politikasıdır. Eğer bu alanda çalışma olursa bizde hazır oluruz” diye konuştu.
Avea: 4G’nin gelmesi 2015’i bulur
4G-LTE altyapısı yeni kullanmaya başlanan ülkelerde, işletmecilere tahsis edilen frekans bandının 4G için uygun hale gelmesinin 2015 yılını bulacağını anlatan Avea Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Coşkun Şahin, “Bu tarihe kadar hazırlıklarımızı sürdüreceğiz. Bu tarihten önce ülkemizdeki frekans dağılımının etkin rekabet sağlayacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Aksi halde adil rekabetin sağlanması ve yatırımların sürdürülmesi zorlaşacak” dedi.