47 milyon liraya astronot eğitimi

Güncelleme Tarihi:

47 milyon liraya astronot eğitimi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 1997 00:00

Haberin Devamı

ABD'nin Alabama eyaletindeki NASA Uzay ve Roket Merkezi, 300 dolardan başlayan fiyatlarla gerçek astronot eğitimi veriyor. Birer haftalık eğitimlerde başarılı olanlar NASA'nın gerçek uzay çalışmalarına da katılabiliyorlar.

Amerika'nın Alabama eyaletinde, Huntsville kasabasında bulunan NASA'nın Uzay ve Roket Merkezi, meraklılarını uzay çağının yaşam koşullarına hazırlıyor. Merkezin bünyesinde açılan Uzay Kampı ve Uzay Akademisi, 300 dolardan (47 milyon lira) başlayan fiyatlarla çocuk ve yetişkinler için özel uzay eğitim programları uyguluyor. Bu özel eğitimlerin fiyatı 875 dolara (140 milyon lira) kadar çıkıyor.

Birer haftalık kurslara katılanlar, gerçek ve gerçeğe yakın dizayn edilen uzay araç ve ekipmanları ile astronotların gördüğü uzay yürüyüşü, fırlatma, basınç ve yer kontrol eğitimlerinden geçiyorlar. Eğitimlerde başarılı olanlara, NASA bünyesindeki gerçek uzay çalışmalarına katılma şansı da tanınıyor.

Uzay eğitiminin çocuklar için olan bölümünde, minik astronot adayları önce Uzay Akademisi'ndeki eğitimlere katılmak zorundalar. 6-8 ve 9-12 olmak üzere iki ayrı yaş grubundaki eğitimlerde önce uzay ve uzaydaki yaşam hakkında teorik bilgiler veriliyor. Daha sonraki aşamada ise uzay laboratuarı ve uzay istasyonu eğitimlerinde teorik bilgiler pratiğe uyarlanıyor. Bir haftalık eğitimin sonunda her eğitimden aldıkları notların ortalaması 6 ve üzerinde olanlar Uzay Kampı adı verilen ikinci aşama eğitime katılmaya hak kazınıyorlar.

UZAY KAMPI

Çocukların uzay eğitimindeki son aşama Uzay Kampı adını taşıyor. Uzay Akademisi'nde alınan eğitimin en gerçekçi şekilde pratiğe döküldüğü bu kampta en önemli eğitim, su altındaki yer çekimsiz ortam çalışması. Bu eğitimde kursiyerler, dev bir su tankının dibinde inşaa edilen uzay merkezinde basınçsız ortamda astronotların günlük yaşam koşullarını öğreniyorlar. Ancak bu eğitime katılabilmek için en az 14 yaşında olmak gerekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!