46 ülke için yatırım mesajı

Güncelleme Tarihi:

46 ülke için yatırım mesajı
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2023 07:00

Katar’ın Doha kentinde başlayan ve 9 Mart’ta sona erecek 5’inci Birleşmiş Milletler En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı’nda yoksullukla mücadeleye dikkat çekilecek.

Haberin Devamı

Pandemi, savaş, iklim değişikliğinden etkilenen ve dünya nüfusunun yüzde 14’ünü oluşturan 1.3 milyar insan, 46 en az gelişmiş ülkede yaşarken; etkinlikte mali anlamda önemli bir taahhüt beklenmiyor. Dünyanın dört bir yanından katılan çok sayıda CEO’nun ise yatırımlara teşvik mesajı vermesi bekleniyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da katıldığı toplantıda, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’le görüştüğü, 18 Mart’ta sona erecek tahıl koridoru anlaşmasının konuşulduğu belirtildi. Guterres, en az gelişmiş ülkelerin dünyadaki sera gazı emisyonunun yüzde 4’ünden daha azından sorumlu olduğunu belirterek, “Hükümetler, iş dünyası ve sivil toplum bu krizi en çok yaşayan ülkeler için iklim adaleti sağlamalı” dedi.

AFRİKA ÜLKELERİ ÇOĞUNLUKTA

Küresel ekonominin yoğun gündeminde, yaşanan olumsuzluklardan en az gelişmiş ülkeler, gelişmiş ülkelerden daha çok etkileniyor. Doha’da gerçekleşen etkinliğe en az gelişmiş ülkeler arasında 33 Afrika ülkesi, Asya-Pasifik’ten 12 ülke ve Haiti’den hükümet liderleri katılacak. Kovid-19 nedeniyle iki kez ertelenen etkinlikte, geçtiğimiz yıl BM Genel Kurulu’nda bir eylem planı üzerinde anlaşmaya varılmıştı. Fransa merkezli Uluslararası Kalkınma Çalışmaları ve Araştırmaları Vakfı’nın (FERDI) Yöneticisi Matthias Boussichas ise liderlerin katılımının, yeni bir ivme kazandıracağını söyledi ve uluslararası toplumun en az gelişmiş ülkelerin yıllardır mücadele ettiği ticaret ve büyüme konusundaki yapısal handikapları ele alması gerektiğini ifade etti.

Haberin Devamı

46 ülke için yatırım mesajı

Antonio Guterres

BHUTAN MEZUN OLUYOR

Bu yıl en az gelişmiş ülkeler kategorisinden çıkan ülkeler de olacak. Örneğin Güney Asya’da yaklaşık 1 milyon nüfusa sahip Bhutan’ın “mezun” olması bekleniyor. Bhutan dışında Bangladeş, Laos, Nepal, Angola, Sao Tome ve Principe ile Solomon Adaları’nın da 2026’ya kadar mezunlar listesine katılacağı öngörülüyor. Ancak tüm bu ülkelerin en az gelişmiş ülkeler kategorisinden çıktıktan sonra bile yardıma ihtiyaçları olacağına dikkat çekiliyor.

Haberin Devamı

AFRİKA’DA 20 MİLYON KİŞİYE İNTERNET DESTEĞİ

- 1971 yılından bu yana en az gelişmiş ülkelerin sayısının iki katına çıktığı belirtiliyor. Dünya Bankası verilerine göre, Afganistan’da yıllık ortalama ücret yüzlerce dolara karşılık gelirken; bu oranın ABD’de 65 bin doların üzerinde olduğu ifade ediliyor. BM’ye göre ise dünyadaki en yoksulların sadece yarısının elektriğe ulaşımı söz konusuyken; sadece beşte birinin de internete erişimi sağlanabiliyor. Zirve kapsamında, Microsoft’un internet erişim kampanyasını genişleteceği kaydedildi. Buna göre şirketin, 2025 yılına kadar Afrika’da 100 milyon insanı kapsayan bir kampanya kapsamında geçtiğimiz yıl 10 milyon insana sağladığı internet erişimine ek olarak, Afrika’da 20 milyon kişiye daha internet erişimi sağlayacağı belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!