Güncelleme Tarihi:
Sözleşmelilere geçmişe yönelik “hak iadeleri” de getiren teklif, telafi maddeleri de içeriyor. Sözleşmeli çalışanların, isteğe bağlı olan memurluk kadrolarına atanmak için bir ay içerisinde başvuruda bulunmaları gerekiyor. Teklifi açıklayan AK Partili Elitaş, şunları söyledi:
MİLAT 28 KASIM 2022
“Kamuya giren sözleşmeli personel, 3 yıl görev yaptıktan sonra memur kadrolarına atanacak; atandıktan sonra da bir yıl kurum içi ve kurumlararası nakil yasağına tabi olacak. 28 Kasım 2022’den başlamak üzere sözleşmeli personel kadrosundan 657 sayılı kanunun 4B kapsamında çalışma hayatlarına devam edecekler. Üç yıl üst üste sözleşmesi tekrar edilen kişiler, aday memur kadrosundan memur kadrosuna girmeyi hak ediyorlardı. Bu düzenleme ile 28 Kasım 2022’den önce sözleşmeli olanlar beklemeden doğrudan bulundukları kurumlarda memur kadrosuna geçecekler.
BİR YIL SONRA TAYİN HAKKI
Tayin hakkı, bir yıl aynı görevde çalıştıktan sonra elde etmiş olacak. Kadroya geçişlerin tamamı talebe bağlı olacak; kadroya geçmek istemeyen sözleşmeli personelin hakları şahsa bağlı olarak korunacak.
BELEDİYEYE DE KPSS ŞARTI
3 artı 1 modelini mahalli idareler için de düzenliyoruz. Burada görev yapan sözleşmeli personel de artık üç yılın sonunda kadroya geçecek. Mahalli idarelerde çalışan personel için de KPSS zorunluluğunu getirilecek.”
KIDEM TAZMİNATI TAVANI BELLİ OLDU
Hazine ve Maliye Bakanlığı, 1 Ocak 2023 tarihinden geçerli olmak üzere yeni kıdem tazminatı tavanını 19 bin 982,83 TL olarak belirledi. Kıdem tazminatı tavanının 17 bin 904,62 TL olarak ilan edildiği 5 Ocak 2023 tarihli genelge ise yürürlükten kaldırıldı. İş Kanunu’na göre, kıdem tazminatı, işçinin son brüt ücreti üzerinden hesaplanıyor. Aylık brüt ücreti 15 bin 371 liranın altında olanların kıdem tazminatı ise tavan uygulamasından etkilenmeyecek.