45 bin çalışana psikolojik destek

Güncelleme Tarihi:

45 bin çalışana psikolojik destek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2016 23:12

Atatürk Havalimanı’na 1 ay içinde önce IŞİD ardından darbeciler tarafından yapılan saldırı çalışanları derinden etkiledi. TAV, bu durumun üstesinden gelip motivasyonu arttırmak için havalimanındaki 45 bin personelin yararlanacağı psikososyal destek çalışması yapacak. Böylece terörün yarattığı olumsuz ruhsal etkilerin en aza indirilmesi amaçlıyor.

Haberin Devamı

ÖNCE IŞİD ardından da darbecilerin saldırdığı İstanbul Atatürk Havalimanı’nda en çok çalışanlar olumsuz etkilendi. Motivasyonu düşen ve yaşananların etkisinde kalan çalışanlar için havalimanı işletmecisi TAV Havalimanları da harekete geçti. Sadece kendi personeli için değil Atatürk Havalimanı’nda bulunan 45 bin kişi için bir çalışma başlatan TAV, ‘psikososyal destek’ vererek terörün yarattığı olumsuz ruhsal etkilenmelerin en aza indirilmesini amaçlıyor. Bu çalışmayı uzman kuruluşlar de destek veriyor. İlk etapta bu saldırılardan en çok etkilenen çalışanlar ve ailelerine destek verilecek. Daha sonra kademeli olarak Atatürk Havalimanı’ndaki tüm personel isterse bu çalışmadan yararlanabilecek.

BİREYSEL GÖRÜŞMELER
Çalışmaların bir yıllık süreçte Atatürk Havalimanı dış hatlar terminali içerisindeki sabit bir merkezde, psikolojik travmalar ve afet çalışmaları üzerine uzmanlaşmış psikiyatr ve psikologlardan oluşan bir ekip tarafından TAV çalışanları ile bir dayanışma içerisinde yürütülmesi planlandı. Gerçekleştirilecek psikososyal destek hizmetleri kapsamında bireysel görüşme ve tedavi yaklaşımları, eğitim toplantıları ve grup terapileri gibi uygulamalara yer veriliyor. Çalışmayla terörün yarattığı olumsuz ruhsal etkilenmelerin en aza indirilmesi amaçlanıyor. Saldırının ardından çalışanların ve ailelerinin endişelerini gidermek amacıyla, TAV Havalimanları ve iştiraklerinin genel müdürleri de bir mektup kaleme alarak çalışanlarla paylaştı.

AİLELER DE KATILIYOR
TAV Havalimanları İK Başkan Yardımcısı Hakan Öker, “Saldırının ardından havalimanımızı kısa sürede operasyonel hale getirmek, hayatın devam ettiğini, güvende olduğumuzu göstermek önemliydi ve bunu başardık. Aynı zamanda, saldırıdan doğrudan etkilenen çalışanlarımız başta olmak üzere, aileleri ve birlikte çalıştığımız tüm paydaşlarımıza açık bir psikososyal destek programı başlattık” değerlendirmesini yaptı.

ÇALIŞMAYA VE ÜRETMEYE DEVAM
15 Temmuz gecesi yaşananların sadece havalimanı çalışanlarını değil birçok kişiyi tedirgin ettiğini ve travmatik tepikeler verdiklerini anlatan Türk Psikologlar Derneği İstanbul Şube Başkan Yardımcısı ve Travma Birimi Sorumlusu Serap Altekin, bu duygulardan kurtulmak için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

- Zaman, hem kendi sağlığımıza hem de birbirimizle temasımıza özen gösterme zamanıdır.
- İçinizden gelmese de yemek ve uyku düzeninize özen göstermeye çalışın.
- Hareket edin, yürüyüş yapın, ailenizle ve arkadaşlarınızla konuşun, temas edin.
- Gün içinde zaman zaman haber takibine ve sosyal medya kullanımına ara verin ki gücünüzü tüketmeyin.
- Her ne kadar içinizden gelmese de, eski konsantrasyonunuz ve verimliliğiniz olmasada, yine de az çok rutinlerinize geri dönmeye gayret edin.
- Çalışmaya, üretmeye, politik gündem dışında da bir şeylere odaklanmaya çalışmalı.

'İŞİMİ KAYBEDER MİYİM' KORKUSU
YAŞANAN olumsuzlukların insanlar üzerinde etkili olduğunu dile getiren Türk Psikologlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi İdil Işık, şu bilgileri verdi: “Konuyla ilgili olarak destek almak isteyenlerin sayısında artış olduğunu söylemek mümkün. Ancak bu sadece yaşanan olumsuzluklardan kaynaklanan bir güven korkusu değil. İnsanlar mevcut işlerini kaybetmekten de korkuyor. Bu da karamsarlığı tetikliyor. Birçok işyeri de çalışanlarını motive etmek için farklı çalışmalar gerçekleştiriyor. Bu konuda İnsan Kaynakları departmanlarına önemli bir görev düşüyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!