Güncelleme Tarihi:
51 İslam ülkesinin temsilcileri iki gündür İstanbul’da kalkınmayı tartışıyor. İslam ülkelerindeki gelir dağılımı eşitsizliğinden, İslam ülkeleri arasındaki ticaretin zayıflığına kadar her konunun masaya yatırıldığı konferansta en zengin İslam İşbirliği Örgütü üyesiyle en fakirinin kişi başı milli geliri arasında tam 630 kat fark olduğu da gündeme geldi. Katılımcılar bu durumun aşılması için İslam ülkelerinde ticareti arttırmak olduğu görüşünde hemfikir.
Açılışı önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi’nin (İSEDAK) 31. toplantısına ilişkin Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz açıklamalarda bulundu. İSEDAK'ın statüsü ve stratejisinin yenilendiğini belirten Yılmaz, artık İSEDAK'ın eskisinden de güçlü bir şekilde faaliyetlerini sürdüreceğini kaydetti.
Konferansın ikinci gün konuşmacısı ise Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz. İslam ülkelerinin dış ticaret fazlası olduğunu dile getiren Yılmaz, “Ama kendi içlerindeki ticareti zayıf. Bu 10 sene önce yüzde 10’lar civarındaydı. Ticareti yüzde 20 seviyesine çektik. Türkiye’nin bu ülkelerle yaptığı ticaret de yüzde 30’a ulaştı. Dünyada talebin daraldığı, Avrupa’da durgunluğun yaşandığı bir ortamda Türkiye’nin ticaret hacmini arttırmasında İİT üyesi ülkelerin önemli bir payı var. İslam ülkelerinin kendi içinde ticareti mutlaka arttırması gerekiyor” diye konuştu. İİT’nin toplam ihracatının 2013’te 2 trilyon 732 milyar dolar, toplam ithalatının ise 2 trilyon 299 milyar dolar olduğunu kaydeden Yılmaz, “433 milyar dolarlık bir dış ticaret fazlası var. Bu fazlalığı geri kalmış islam ülkelerinin kalkınması ve gelişmesi için kullanılması konusunda adım atacağız” diye konuştu.
YENİ KONU İSLAMİ FİNANS
Bu yılki İSEDAK’a 51 ülke ve 21 uluslararası kuruluştan katılım sağlanırken, delege sayısının ise 415 olduğunu ifade eden Yılmaz, İSEDAK Bakanlar Toplantısı’nda ana temanın ‘2015 sonrası kalkınma gündemi ve İslam ümmetinin kalkınma sorunları ile temel kamu hizmetlerinin iyileştirilmesi’ olarak belirlendiğine işaret etti. Yılmaz, İSEDAK’ta gelecek yılın ana teması olarak İslami finans stratejilerini belirlediklerinin altını çizdi.
Başkanlık Türkiye’de
İSLAM İşbirliği Teşkilatı (İİT) Zirvesi’nin 2016 yılı nisan ayında Türkiye’de düzenleneceği bilgisini veren Cevdet Yılmaz, bu zirvelerin 3 yılda bir gerçekleştiğini, zirvenin yapıldığı ülkenin sonraki 3 yıl boyunca dönem başkanlığını yürüttüğünü dile getirdi. İİT Zirvesi’nde önemli bir karar alınacağının altını çizen Yılmaz, “Uzun bir süredir 10 yıllık eylem planı hazırlanıyor. Bu zirvede büyük ihtimalle bu 10 yıllık eylem planının onaylandığını göreceğiz” dedi.