Güncelleme Tarihi:
50 MİLYON TL’YE ÇIKABİLİR
İflas kararı ile birlikte şirketin tasfiyesi gündeme geldi. İstanbul Anadolu 10 İcra Müdürlüğü de Tuzla’daki Çelik Tekne’nin icradan satışı için gün belirledi. İhale bugün Anadolu Adalet Sarayı Mezat Salonu’nda yapılacak. 80 bin metre kare üzerine kurulu tersane için belirlenen değer 38 milyon 89 bin TL. İcradan satışlar belirlenen bedelin yüzde 50’si ile ihaleye başlanıyor. Bir başka ifade ile Çelik Tekne 19 milyon TL’den açık artırıma konulacak. İhaleyi kazanan taraf yüzde 18 de KDV ödeyecek. Konuya yakın kaynaklardan biri söz konusu tersanenin, işlerin yoğun süreçte 40 milyon dolar değere sahip olduğunu ancak gelinen aşamada ihaledeki miktarın 50 milyon TL seviyesine çıkabileceğine işaret etti.
Tasfiye sürecindeki şirketin iflas masasına toplam 247 milyon liralık alacak kaydının yapıldığı öğrenildi. Söz konusu borcun 130 milyon TL’si Türkiye’deki yabancı ortaklı bir bankaya ait olduğu belirlendi.
KİMLER İLGİLENİYOR
Sektör kaynakları ihaleye yoğun bir ilgi olduğuna dikkat çekiyor. Edinilen bilgilere göre bugünkü ihaleye, M. Turgut Yılmaz’ın yönetim kurulu başkanı olduğu GSD Denizcilik Gayrimenkul İnşaat Sanayi A.Ş., 2010 yılındaki canlı hayvan ithalatı sürecinde Türkiye’de adından söz ettiren Ürdünlü Hijazi & Ghosheh Group’un Türkiye’deki şirketi Kuzey Star Shipyard Denizcilik A.Ş., Yılport Limanı’nın da sahibi Yıldırım Holding ve Ada Tersanesi’nin patronlarından Adil Erkoç’un teklif vermesi bekleniyor.
TUZLA’NIN İLKLERİNDEN
İcradan satışı istenen Çelik Tekne, Tuzla’da ilk kurulan tersanelerden. 1972’de Haliç Körfezi’nde kurulan tersane 1980’lerin başında Tuzla’ya taşındı. Ürettiği gemilerin önemli bir bölümünü ihraç eden tersanede Türkiye’nin ilk kosteri üretildi. Çelik Tekne aynı zamanda, özel eğitim kurumları kuran Galatasaray Holding’in amiral gemisi konumundaydı. Ali Zihni Feyzioğlu’nun başında olduğu Galatasaray Holding ve bünyesindeki üç şirket için iflasın erteleme talebinde bulunulmuştu.
Çelik Tekne, 2005 yılında, 25 milyon Euro’ya, 169,15 metre uzunluğuna sahip Ottomana isimli kimyasal tankeri üretmişti.
*Galatasaray Holding'in Galatasaray Kulübü ile bir ilgisi bulunmamaktadır