Güncelleme Tarihi:
Devlet Su İşleri (DSİ) ise bu alanın inşaatını yapabilmek için gereken kuru çakılı binlerce yıllık tarihin olduğu Develi İlçesi’ne bağlı Ayşepınar Köyü’ndeki Killik Sırtı Nekropolü’nden temin etmek istedi. Fakat Kayseri Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu bu alandan inşaat malzemesi alınamayacağını buranın tarihi bir alan olduğunu belirtti. 1950’li yıllarda kaçak kazılar yapılmasına rağmen sit alanı olarak ilan edilmeyen Killik Sırtı Nekropolü bugün Resmi Gazete'de yayımlanan ilanla sit alanı olarak ilan edildi.
NERESİNDEN BÖLÜNECEK?
DSİ alandan kuru çakıl almak için 24 Temmuz 2013 tarihinde Koruma Kurulu’na başvurmuştu. Koruma Kurulu ise alanın tarihi bir bölge olduğunu belirterek inşaat malzemesi alınmasına olumsuz yönde görüş belirtmişti. Fakat resmi gazetede yer ifadeye göre “alan 1. derece arkeolojik sit alanı olarak ilan edilmesine rağmen kum-çakıl ocağının açılması talebi, sit alanı kapsamında olan 4135 numaralı parselin ifrazının yapılmasından sonra yeniden değerlendirilebilecek.”
Yani bir kısmı sit alanı kapsamında bulunan alanın içindeki 4135 numaralı parselde sit alanının dışında olduğu iddia edilen bir alanda taş ocağı açılması gündemde. 4135 numaralı parselin tam olarak neresinden bölüneceği ise merak konusu harita mühendislerinin çizdiği sınır İl Koruma Kurulu tarafından kabul edilmeyebilir.
KAÇAK KAZILAR YAPILDI
Konuyla ilgili olarak hurriyet.com.tr’ye konuşan Ayşepınar Köyü Muhtarı Kemal Uçtu, “Killik Sırtı’nda 40’lı 50’li yıllardan beri kaçak kazılar yapılıyordu. Bu bölgede bazı mağaralar da var. Zamanında tarihi eser olarak bir tabut kaçırıldığı söyleniyor” dedi. Uçtu alanın köye 500 metre uzaklıkta olduğunu belirtti.
DEVLET BİZİ SUDA BOĞSUN
Öte yandan Kayseri’de inşaatı devam eden Gümüşören Barajı nedeniyle su altında kalacak Yenice köyü sakinleri, kamulaştırma bedellerine itiraz etmişti. Ev ve arsalar için belirlenen paranın çok düşük olduğunu ifade eden köylüler, gerçek değerinden kamulaştırma yapılmazsa evlerini boşaltmama kararı aldıklarını geçen ocak ayında açıklamışlardı.
Ev ve arsalar için değerinden çok düşük paralar teklif edildiğini öne süren barajın yakınlarındaki Yenice Köyü Muhtarı Seyfi Murat, uzmanların kamulaştırılan alanlarda yeterli incelemeyi yapmadıklarını iddia etmişti. Murat, “Köyün içindeki emsal evlerde bile fiyat farkları var. Bu bedellerle insanlar ev mi yapacak, yoksa çadır mı alıp yaşayacaklar? Biz verecekleri parayla yeni yerde evimizi ve ahırımızı yaptırabilmeyi istiyoruz” diye konuştu. Gerçek değerinden kamulaştırma yapılmadığı takdirde köyü boşaltmayacaklarını belirten Murat, "Bu haliyle evlerimizden çıkmayacağız. Ya çözüm bulsunlar ya da devlet bizi suda boğsun." demişti.
GÜMÜŞÖREN BARAJI’NIN TEKNİK ÖZELLİKLERİ
Gümüşören Barajı: 187 hm³ depolama kapasitesine sahip Sulama + Enerji amaçlı olan bu baraj yılda 102,83 hm³ suyu düzenli olarak Zamantı Tüneline verecek, eteğinde kurulacak 2 x 2,50 MW gücündeki HES ile yılda 11,90 GWh /yıl enerji üretilecek. Baraj 25.08.2011 tarihinde ihale edilerek 01.12.2011 tarihinde işe başlandı. Son ödenen hakedişe göre; Yollar: Baraj ulaşım, relokasyon ve malzeme ulaşım yolları tamamlanmıştır. ENH % 65 seviyesinde devam etmektedir. SSKD Gövde ve Batardo: 1589 adet (21.247,5 m) fore kazık imalatı, radye betonu, enjeksiyon işleri tamamlandı. Geçici batardo imalatı tamamlandı. Enerji kırıcı havuz beton imalatları tamamlanmış yan duvar imalatına hala devam ediliyor.
KİLLİK SIRTI SİT ALANININ PLANI