400 milyondan fazla kazanana özel vergi

Güncelleme Tarihi:

400 milyondan fazla kazanana özel vergi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2000 00:00

Haberin Devamı

Hükümet TBMM'de görüşülen ek vergi yasasına önerge ile yeni bir vergi daha koymaya hazırlanıyor. Geçim standardı vergisi, 400 milyon liranın üzerinde geliri olanları kapsayacak.

Hükümet ortakları ‘orta gelir’ grubunun tepkisine neden olacak yeni bir vergi almaya hazırlanıyor. Ortaklar arasında uzlaşma sağlanırsa, planlanan ‘geçim standardı vergisi’ TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen ek vergi yasa tasarısına eklenecek.

Koalisyon ortakları grup başkanvekilleri arasında gidip gelen yeni önerge metni, hükümetin ‘sürpriz bir vergiye’ hazırlandığını ortaya çıkardı. 400 milyon liranın üzerinde gelir alanları kapsaması planlanan yeni düzenleme, TBMM Genel Kurulu'nda 4 maddesi kabul edilen ve önümüzdeki hafta yasalaşması beklenen Deprem Vergisi (ek vergi) Tasarısına eklenecek. Önergenin tasarının tüm maddeleri kabul edildikten sonra son hüküm olarak konulması planlanıyor.

Ortaklar arasında son derece gizli sürdürülen bu çalışma, ‘‘Buna gerek var mı?’’ tartışmasını da gündeme getirdi. Liderler zirvesinde konuşulan ve hazırlıkların yapılması için talimat verilen yeni düzenleme, gelişmelerden haberi olan bazı siyasiler tarafından, ‘‘Vatandaşın üzerine çok fazla gidiyoruz. Gerekli olup olmadığı konusunda açıkcası bazı tereddütlerimiz var’’ değerlendirmesine neden oldu. Bu tereddütler gidelilirse, yeni vergi, önümüzdeki hafta önerge ile yasa metnine ilave edilecek. Maliye Bakanı Sümer Oral ise bu hazırlıkla ilgili olarak, Hürriyet'in sorusuna, ‘‘Kimden öğrendiniz, haber kaynağınız kim? Bu konuda bir şey söylememem. Böyle bir düzenleme tartışılıyor olabilir ama bu kesin olacağı anlamına gelmez’’ yanıtını verdi.

Hükümetin 1.8 katrilyon lira gelir beklediği, deprem vergilerinin 2 yıl daha uzatılmasına ilişkin yasa tasarısının 4 maddesi TBMM Genel Kuruul'nda önceki gece kabul edildi. 11 maddelik tasarının önümüzdeki hafta yasalaşması bekleniyor. Deprem vergilerinin bazılarını, 31 Aralık 2002'ye kadar uzatan tasarı, özel iletişim vergisinden 600, özel işlem vergisinden 350, özel kurumlardan alınan paylardan 350, eğitime katı payından da 550 trilyon lira gelir hedefliyor. Tasarıyla, Bakanlar Kurulu Motorlu Taşıtlar Vergisi ve Taşıt Alım Vergileri'ni yeniden değerleme oranının yüzde 50 fazlasını geçmemek üzere artırabilecek, mevcut miktarın yüzde 50'sinden fazla olmamak üzere azaltabilecek. Tasarı, Bakanlar Kurulu'na, yüzde 12 olan Ek Taşıt Alım Vergisi'ni 3 katına kadar artırma yetkisi veriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!