400 milyon dolarlık ‘Han Çadırı’ Nazarbayev’e 70 yaş hediyesi oldu

Güncelleme Tarihi:

400 milyon dolarlık ‘Han Çadırı’ Nazarbayev’e 70 yaş hediyesi oldu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2010 00:00

Sembol İnşaat tarafından inşa edilen eğlence ve alışveriş merkezi Han Çadırı, Astana’nın başkent ilan edilişinin 12’nci yıldönümü ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in doğum gününde törenle açıldı. Açılışa aralarında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de bulunduğu 7 ülke lideri de katıldı.

Haberin Devamı

SEMBOL İnşaat’ın Kazakistan’ın başkenti Astana’da 400 milyon dolara gerçekleştirdiği eğlence ve alışveriş merkezi “Han Çadırı-Khan Shatyr”, görkemli bir kutlamayla açıldı. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in 70’inci doğum, Astana’nın da başkent ilan edilişinin 12’nci yıldönümü kutlamalarıyla da birleşen açılış törenine, aralarında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de yer aldığı 7 ülke lideri de tatıldı. İngiliz Mimar Norman Foster’in Cengiz Han’ın çadırından esinlenerek tasarladığı proje, Astana’nın yanı sıra Kazakistan’ın da yeni sembolü oldu.
Törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yanı sıra Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman ve Birleşik Arap Emirlikleri Şeyhi Muhammed Bin Zayid Al Nahyan katıldı. Kazakistan’ın geleneksel dans gösterilerinin yapıldığı, ünlü İtalyan tenor Andrea Bocelli’de bir konser verdiği ve 600 davetlininin katıldığı kutlamalarda, ayrıca Anadolu Ateşi ve İrlandalı dünyaca ünlü dans grubu River Dance da gösterilerini sergiledi.
Fettah Tamince’nin Yönetim Kurulu Başkanı olduğu ve Rixos Grup’un iştiraklerinden Sembol İnşaat tarafından inşa edilen Han Çadırı, Kazakların geleneklerinde önemli bir yer tutan çadır mimarisiyle dikkat çekiyor. Uygulaması zor ve maliyetli projeleriyle tanınan ünlü İngiliz Mimar Lord Norman Foster’in bu tasarımı da bir çok teknolojinin ilk kez uygulanması nedeniyle 2.5 yılda hayata geçirilebildi. Alman Bilfinger Berger’e bağlı EPM firması tarafından işletilecek olan Han Çadırı’nda 60’a yakın dünyaca ünlü marka da yerini aldı. Butik mağazaların yanı sıra eğlence merkezi, sinema salonları, restoranlar, çocuk parkı, oyun alanları ve bir de tropikal plaj yer alıyor.

Haberin Devamı

Çatısında 7 ülkeden 650 dağcı görev aldı

Han Çadır’ı Kazakistan, Türkiye, Rusya, İngiltere ve Almanya şirketlerinin 2.5 yılda gerçekleştirdiği bir proje.
Tanınmış İngiliz mimar Lord Norman Foster’ın imzasını taşıyan Han Çadırı, bir bataklık üzerine inşa edildi. Araziden inşaat başlamadan 120 bin metreküp su boşaltıldı.
Yaklaşık 17 futbol sahasına denk gelen 140 bin metrekarelik açık, 120 bin metrekare kapalı alan üzerine kurulan Han Çadırı’nda 12 bin 206 beton kazık, 300 fore kazık çakıldı.
26 bin 400 ton çelik kullanıldı. Her biri 300 ton ağırlığında 3 çelik direk (tripod) çadırın temelini ayakta tutuyor.
7 farklı ülkeden 650 profesyonel dağcı çelik halatları bir ayda döşedi.
İnşaatın yapımında birim saatte 1000 kişi çalıştı.
Yüksekliği 150 metre olan çadırda, yağmur suyu toplanıp arıtılarak kullanılacak sistem de kullanıldı.
İçerisinde 160 butik ile tanınmış markaların yer aldığı Han Çadır, ayrıca su parkı, yüzme havuzu ve kapalı plaja da sahip.

Haberin Devamı

193 çift çelik halat taşıyor

HAN Çadırı’nın 150 metre yüksekliğindeki direği, çelik üç ayaklı bir yapı üzerine oturuyor. Temelsiz olarak yapılan çadırı 193 çift çelik halat taşıyor. Bu halatların toplam ağırlığı 400 tonu, uzunluğu 23 bin 507 metreyi buluyor. Çadır yapımında kullanılan farklı mühendislik çözümlerinin kullanıldığı proje, eğimli yapısıyla da dikkat çekiyor. Şeffaf kaplama malzemesinin kullanıldığı Han Çadırı’nda daha önce Çin Olimpiyatları’ndaki spor salonlarının yapımında kullanılan ETFE adlı malzeme kullanıldı. Arada hava katmanı oluşturarak, termos görevi üstlenen bu üç katlı malzeme, ısı izolasyonunun yanı sıra, yanma ve delinmelere karşı da oldukça etkili.

Haberin Devamı

Maldivler’in kumuyla eksi 40 derecede plaj ortamı oluştu

ASTANA’da kışın eksi 40 dereceyi bulan soğuk iklim şartları göz önünde bulundurularak inşa edilen yapı, 12 ay boyunca ziyaretçilerine tropik ortam yaşatacak. Çadırın içinde aquapark, su kaydırakları, yüzme havuzu, dalga havuzu ve kumu Maldiv Adaları’ndan taşınan bir de plaj bulunuyor. Binanın üst katındaki plajın kumu yerden ısıtma sistemiyle - 40 derecede bile doğal plajda bulunma hissi uyandıracak. Aynı bölümde yer alan SPA da ise masaj ve terapi odaları, güzellik salonu, buhar odaları, sauna, Türk Hamamı, fitness salonu, yoga, jakuzi ve havuzuyla özel tasarımlı VIP alanlar bulunuyor. Palmiyelerin yoğun olarak kullanıldığı bölgede 37 metrelik bir de atlama kulesi hizmet verecek.

Haberin Devamı

Rixos Kazakistan’a 1.2 milyar dolar yatırdı

RIXOS Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, 400 milyon dolarlık Han Çadırı’yla birlikte Kazakistan’da gerçekleştirdikleri yatırımların toplamının 1.2 milyar doları bulduğunu söyledi. “Şimdi yatırımlarımızda Akdeniz’de Libya ve Mısır’a ağırlık veriyoruz” diyen Tamince, şöyle konuştu: “Libya’da inşaat, turizm, işletme ve servis gibi farklı alanlarda yatırım çalışmalarımız sürüyor. İlk Rixos Otel açılışını gerçekleştirdik. Libya Devleti, servis sektörüyle ilgili hizmetlerde bizi kullanıyor. Yatırıma yöneldiğimiz diğer bir ülke de Mısır. Mısır’da yatırımlara başlıyoruz. Ayrıca, Türkiye’de de otel yatırımları dışında farklı turizm alanlarında projeler gerçekleştireceğiz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!