400 milyon dolar borçlu The New York Times ’ta iflas korkusu

Güncelleme Tarihi:

400 milyon dolar borçlu The New York Times ’ta iflas korkusu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2009 00:00

Tirajda internet darbesi yiyen ABD’nin en saygın gazetelerinden New York Times, krizde reklam gelirlerinin de büyük ölçüde düşmesi üzerine 400 milyon dolarlık borçla köşeye sıkıştı. Manhattan’da 57 katlı binası olan şirket hakkında iflas söylentileri çıktı.

MANHATTAN’daki 57 katlı binasıyla Amerika’nın en saygın gazetelerinden biri olan The New York Times, kredi krizinin ve gücü giderek artan online medyanın son mağduru oldu. Sektör kötü bir yıla hazırlanırken hakkında iflas edebileceği yönünde söylentiler dolaşan New York Times, krize borç batağında, yeni binanın artan maliyetleri altında yıpranır durumda ve dünyanın en pahalı haber organizasyonu olarak yakalandı.

İnternet olumsuz etkiledi

İnternet tirajlarını olumsuz yönde etkilerken, resesyonun da eklenmesiyle ilan gelirleri büyük ölçüde düşen gazete ön sayfaya ilan almama prensibini çiğnemek zorunda kaldı. Mayıs ayında 400 milyon dolarlık borç ödemek zorunda olan New York Times’ın, şu an sadece 46 milyon dolarlık nakiti bulunuyor. İngiliz Observer gazetesi, bankalardan kredi kullanmak konusunda zorlanması beklenen New York Times’ın, beyzbol takımlarındaki hisselerini elden çıkartarak sorunu aşmaya çalışabileceğini de belirtiyor.

Yeniden yapılandırırız

Vanity Fair’in yazarı Michael Wolff da, New York Times için durumun bundan sonra artık, bugünden daha iyi olamayacağına dikkat çekiyor ve "Şu an iyimser olunabilecek bir durum bile yok" diyor. Gazetenin yöneticileri ise durumun düzeleceği yönündeki iyimser tahminlerini sürdürüyor. New York Times Başkan Yardımcısı Catherine Mathis, "Kredi veren kuruluşlarla görüşüyoruz. Borcun ödenme zamanı gelince, bizim istediğimiz koşullar üzerinde yeniden anlaşabileceğimizi düşünüyoruz" diyor.

Hisse satmak yetmez

Aristokrat Ochs-Sulzberger Ailesi’ne ait olan The New York Times’ın, Boston Globe ve Boston Red Sox beyzbol takımlarında hisseleri bulunuyor. Ancak analistler, bu hisselerin satılması durumunda bile borcun sadece bir nebze azalacağına dikkat çekerek, "Problemin ilacı hisse satışı olamaz" mesajı veriyor. zor durumuna karşın New York Times gibi bir gazetenin yok oluşu ihtimali analsitlere hálá fantastik bir fikirmiş gibi geliyor.

Citigroup’a ’yönetimi değiştir’ baskısı

2008’in son çeyreği için yine milyarlarca dolarlık zarar açıklaması beklenen Citigroup, ABD hükümetinden "Yönetim Kurulu’nu lağvet" baskısı gelmeye başladı. CEO Vikram Pandit ve Başkan Winfried Bischoff’un koltuğu baskı nedeniyle tehdit alırken banka, "Yönetimden memnunuz. Böyle bir değişklik düşünmüyoruz" dedi.

Yeni SEC Başkanı’nın iki suç dosyası çıktı

ABD’nin 20 Ocak’ta göreve başlayacak yeni Başkanı Barack Obama’yla birlikte ABD’nin SPK’sı SEC’in ilk kadın Başkanı sıfatını kazanacak olan Mary L. Schapiro’nun iki kurumun birleşmesini hızlandırmak için yanıltıcı raporlar hazırlamaktan dolayı iki kez suçlandığı ortaya çıktı.

İngiltere her işsize 2500 sterlin verecek

İNGİLTERE Başbakanı Gordon Brown, ekonomik krizle baş gösteren yüksek işsizliğin önlenebilmesi ve 500 bin kişiye iş alanı açılması için hazırlanan planı açıkladı. İngiliz hükümetinin planına göre, her bir işsizin eğitimi ve iş sahibi yapılması için işverene işsiz başına 2500 sterlin ödenmesi öngörülüyor.

DÜNYADA KRİZ GÜNLÜĞÜ

Hindistan’da hükümet ülkenin Enron’u olarak anılan skandala imza atan Satyam’ın yönetim kuruluna 3 yönetici yerleştirdi. Şirketin kurtulacağı düşüncesiyle hisseleri fırladı.

Yıllık cirosu 1.4 milyar dolara ulaşan kimya şirketi Tronox iflas başvurusunda bulundu. El değiştirmesi veya varlıklarının satışı tamamlanması için geçecek sürede idare edebilmesi için Avustralya merkezli şirkete 125 milyon dolar kredi verilecek.

Güney Kore’li otomotiv şirketi Hyundai, küresel otomotiv talebinin düşmesi nedeniyle ülkedeki üretimini azaltacağını bildirdi. Hyundai, Güney Kore’de yaptığı üretimin yaklaşık yüzde 60’ını ihraç ediyor.

Rus milyarder Alexander Lebedev, krizi gerekçe göstererek Alman turizm şirketlerinden Öger Tours’un çoğunluk hisselerini almaktan vazgeçti. Vural Öger, "31 Ekim’de noterde anlaşma yapmıştık, ancak olmadı" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!