Güncelleme Tarihi:
TOBB Türkiye Fuarcılık Sektör Meclisi Başkanı Cihat Alagöz, “Kayıt dışı rakamların da eklenmesiyle sağlık turizmi gelirlerinin yaklaşık 2.5-3 milyar dolar seviyelerinde olduğu tahmin ediliyor” dedi. Alagöz, bir grup gazeteciye yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin sağlık turizminde önemli bir döviz geliri kaynağı potansiyeline sahip olduğunu dile getirdi.
1 MİLYAR DOLAR GELİR
Türkiye’nin Hindistan, Güney Kore, ABD, Tayland ve Malezya gibi ülkelerin etkili olduğu küresel sağlık turizmi pazarında önemli bir konuma sahip olduğunu ve özellikle son dönemde sağlık turizmi alanında gerçekleştirdiği atılımla birlikte sektörün öncü ülkeleri arasına girdiğini söyleyen Alagöz, “TÜİK verilerine göre, 2020’de sağlık turizmi için ülkemize gelen kişi sayısı 388 bin 150 kişi, turizm geliri ise 550 milyon dolar düzeyinde iken, 2021 yılında bu sayılar yaklaşık ikiye katlanmış ve sağlık turizmi için ülkemize gelen kişi sayısı 642 bin 444 kişi, turizm geliri ise 1.05 milyar dolar oldu. Kayıtdışı rakamların da eklenmesiyle sağlık turizmi gelirlerinin yaklaşık 2.5 ile 3 milyar dolar seviyelerinde olduğu tahmin ediliyor” dedi. Sağlık turizmi sektörünün getirisi, kârlılığı ve sürdürülebilir olma özellikleri ile de öne çıktığını söyleyen Alagöz, “2021’de ülkemize gelen normal bir turistin harcaması yaklaşık 750 dolar iken, sağlık turisti başına harcamanın ise yaklaşık 2 bin dolar civarında olduğu tahmin ediliyor” diye konuştu.
ESTETİK VE SAÇ EKİMİ POPÜLER
Sağlık turistlerinin Türkiye’de en çok tercih ettiği alanların estetik/saç ekimi, kalp cerrahisi, ortopedi, onkoloji, tüp bebek ve diş tedavisi olduğunu anlatan Alagöz, şunları söyledi: “Sağlık turizmi amacıyla Avrupa’dan ülkemize gelen ziyaretçi sayısı giderek artmaktadır. 2021 yılında yaklaşık 400 bin Avrupalı turistin sağlık turizmi amacıyla ülkemizi ziyaret ettiği tahmin edilmektedir. Avrupalı turistlerin başlıca tercih alanları diş tedavisi, estetik tedavi, ortopedi, onkoloji ve tüp bebek tedavisi şeklindedir” dedi.