40 milyon dolara aldığı Bank Sofia’yı ‘İşbank Rusya’ yaptı, 25 milyon dolarlık mülkü oldu40 milyon dolara aldığı Bank Sofia’yı ‘İşbank Rusya’ yaptı, 25 milyon dolarlık mülkü oldu

Güncelleme Tarihi:

40 milyon dolara aldığı Bank Sofia’yı ‘İşbank Rusya’ yaptı, 25 milyon dolarlık mülkü oldu40 milyon dolara aldığı Bank Sofia’yı ‘İşbank Rusya’ yaptı, 25 milyon dolarlık mülkü oldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2011 00:00

Türkiye İş Bankası’nın Rusya’da 40 milyon dolara satın aldığı Bank Sofia’nın 15 şubesi ve 25 milyon dolarlık gayrimenkulü bulunuyor. Bank Sofia, İşbank Rusya adıyla faaliyet gösterecek ve ilk etapta Rusya’daki Türk firmalarına kurumsal ve ticaret bankacılığı hizmeti verecek.

Haberin Devamı

TÜRKİYE İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince ile Genel Müdür Adnan Bali, Rusya’da 40 milyon dolara aldıkları Bank Sofia’nın kendileri açısından çok avantajlı bir iş olduğunu belirterek, “Bank Sofia, artık İşbank Rusya adıyla faaliyet gösterecek. 9’u bağlı toplam 15 şubeli bankanın 25 milyon dolarlık gayrımenkulü var. Özellikle Moskova’da gayrımenkul edinmek oldukça avantajlı” dedi. Özince ve Bali, Rusya’nın İş Bankası’na kapıyı çok rahat açtığını, başka birçok ülkede aynı rahatlığı göremediklerini vurguladı.

Adnan Bali, Bank Sofia’nın 1994 yılında kurulmuş bir banka olduğunu vurgulayarak, şunları anlattı: “Yeni bankamızın Moskova, Balakova, Samara, Novosibirsk ve St. Petersburg’da şubeleri var. 386 personel görev yapıyor. Hedefimiz başta ticaretin üçte ikisinin döndüğü Moskova. İlk etapta Rusya’daki Türk firmalarına kurumsal ve ticaret bankacılığı hizmeti vereceğiz. Zamanla bireysel bankacılıkta da gelişmeyi planlıyoruz. Rusya’da bir dönemler Türkiye’de de yapılan ancak şu anda yasaklanan marketlerde kredi kartı pazarlaması da söz konusu. İş Bankası Türkiye’de markette kredi kartı pazarlar mı, pazarlamaz. Bireysel bankacılıkta büyüme kararı alırsak Rusya’daki şartları neyi gerektiriyorsa onu yaparız. Gerekirse süpermarketlerde kredi kartı satışı yaparız.”

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55ea9496f018fbb8f88944f8

Türkiye’de potansiyel var

Adnan Bali, bir süredir aktif şekilde uluslararası bir strateji izlediklerini ifade ederek, şunları dile getirdi: “Rusya’ya giriş nedenimiz, Türkiye piyasasının olgunluğa ulaşması, piyasanın doyması değil. Türkiye hâlâ çok ciddi potansiyel taşıyor. Türkiye piyasasına ilgi duymaya devam eden yabancı bankalar var. Zaten banka isimlerini kapatıp göstergelere bakıldığında hâlâ Türkiye’nin çıktığını göreceksiniz. Türk iş dünyasının uluslararası alanda büyüyen işlerinden ve banka olarak bizim de işadamlarının, müşterilerimizin yanında olmak istediğimizden kaynaklanıyor. Özetle bu entegre bir strateji.”

Haberin Devamı

Türkiye’nin çevre coğrafyası Ortadoğu, Balkanlar, Kuzey Afrika Rusya gibi bölge ve ülkelerde bulunma yönünde çalışmalar yürüttüklerini anlatan Bali, şunları söyledi: “Avrupa’da da 5 ülkede 17 şubeyle faaliyetteyiz. Ülkelere girme kararında belli bir model çerçevesinde hareket ediyoruz. Ülkelerde giriş bariyerleri farklılıklar gösteriyor. Dolayısıyla o ülkeye girme imkanları ve potansiyele bakıyoruz. Ayrıca girmeye karar verdiğimiz ülkeler içinde farklılık gösteren yerlere bakarak çalışmaları detaylandırıyoruz. Bu kısa süre içinde somut sonuçlar vermeyebiliyor. Mesela Sofia Bank’ı bir anda heyecanlanıp almadık. Birçok bankaya baktık ve müzakereler yürüttük ve 2 yılda sonuca ulaştık.”

Haberin Devamı

Fırsatlara bakarız

İşbank Rusya’yı büyüteceklerini umduklarını vurgulayan Bali, şunları dile getirdi: “İddialı olacağız. Rusya’da bugün 985 banka var. Düşüncemiz sağlıklı nüve satın alıp gerekirse zaman içinde sermaye aktararak büyüme üzerine kurulu. Yeni banka satın almayı çok muhtemel görmem. Ancak bu asla önümüze çıkacak bir fırsatı değerlendirmemek anlamına gelmiyor. Çok esnek politika yürütüyoruz. Satın almalarla, şube ve temsilcilik yoluyla yayılacağız.”

Rusya’da 7’nci Türk bankası oldu

ADNAN Bali, Rusya’da İş Bankası’nın 7’nci Türk bankası olduğunun hatırlatılması üzerine, “Bu konuda uluslararası politika geliştirilmeli. Türk bankacılık sistemi birbirleri arasında rekabete değil yurtdışındaki pazarlarda daha etkin olma üzerine politikalar inşa edilmeli. Kimsenin birbirinin engellemeden yoluna devam edebilme fırsatı var. Burada büyük potansiyel var” dedi. Rusya’daki Türk bankaları arasında Yapı Kredi, Garanti, Denizbank, Fiba Grubu’na ait Credit Europe, Ziraat Bankası ile Sipahi Haktanır’a ait ProCommerce Bank Ltd. bulunuyor.

Haberin Devamı

Sırada Kosova ve Batum da bulunuyor

İŞ Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Suriye’de şube açma noktasına geldiklerini, olaylar üzerine ertelediklerini belirterek, “İş dünyasının ‘keşke’si olmaz. Neyi yapıyorsanız ona devam edeceksiniz. Orta ve uzun vadeli stratejimiz o andaki olaylarla açıklanamaz. Aksi halde bu yatırıma giremezsiniz. Türkiye’de de bu geçerli. Azerbaycan için girişimlerimiz var. İncelediğimiz yerler arasında Batum ve Kosova ilk sırada bulunuyor” dedi. İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince ise, İşbank Rusya’nın kuredelesini Türkye’nin Moskova Büyükelçisi Adnan Sezgin’le birlikte kesen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a, “Size şimdiden bundan sonraki şube açılışımızın Batum’da olacağını bildirmek istiyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ruble ve TL’yle yapılan ticaret 1 milyar dolar

EKONOMİ  Bakanı Zafer Çağlayan, şunları söyledi: “Rusya, Türkiye’nin en büyük ticaret partneri haline geldi. Bunda sayın Başbakanımızın, Sayın Putin ve Medvedev’in büyük rolü var. Rusya ile vizesiz giriş yapacağımız kimin aklına gelirdi. Türk bankacılık sektörü de dünyada parmak ısırtıyor. 700 milyar dolarlık aktifleri var. Türk bankaları, Türk işadamlarının bulunduğu her yere uzanacak. Rusya ve ülkemiz arasında TL ve Ruble’yle yapılan ticaret 1 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!