4 yıl elektriksiz kalan Cerablus’a Türkiye’den giden elektriğin hikayesi… 

Güncelleme Tarihi:

4 yıl elektriksiz kalan Cerablus’a Türkiye’den giden elektriğin hikayesi…
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2016 17:28

Enerji Bakanlığı ile yapılan işbirliği sonucu elektriği 10 Eylül’de Cerablus’a ulaştıran Enerjisa’nın CEO’su Kıvanç Zaimler, şirkette birçok çalışanın bayramı Cerablus’ta geçirdiğini ve duygusal anlar yaşadıklarını anlatırken, “Çocukların yüzlerindeki mutluluğu görmek bu son derece kapsamlı ve zor çalışma karşılığında her şeye değer. Oradaki resimler hepimizi ağlattı” dedi. 

Haberin Devamı

FIRAT Kalkanı Harekatı’nın yürütüldüğü ilk merkez Cerablus’a Türkiye’den 10 Eylül’de elektrik verilmeye başlandı. Böylece Cerabluslular 4  yıl aradan sonra yeniden elektriğe kavuşmanın mutluluğunu yaşadılar.

Cerablus’a elektrik tedarikine yönelik proje için düğmeye basan Enerji Bakanlığı ile yakın işbirliği içerisinde elektriği Cerablus’a ulaştıran Alman enerji devi Eon ile Sabancı Holding iştiraki Enerjisa’nın CEO’su Kıvanç Zaimler, bu olayın bayrama denk gelmesi nedeniyle şirkette birçok çalışanın bayramı Cerablus’ta geçirdiğini ve duygusal anlar yaşadıklarını anlattı.

Enerjisa Dağıtım Şirketleri Genel Müdürü Murat Pınar’ın bayram arifesinde, dört yılın ardından ilk kez lambalar yandığında Cerabluslu çocuklarla bir arada olduğunu söyleyen Zaimler, “Oradaki resimler hepimizi ağlattı. Murat’ın çocuklarla olduğu resimlerde, bu çocukların mutluluğu… Bizim İnsan Kaynakları Müdürümüz ekipteki çalışanları yalnız bırakmamak için gitti oraya, ‘Hayatımın en güzel bayram hediyesi oldu’ dedi. Cerablus’ta evlerin ışıkları yeniden yanmaya başladı” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

4 YIL ELEKTRİK VERİLMEMİŞ

Elektriği Cerablus’a götürmenin 1.2 milyon liralık bir yatırım ile mümkün olduğunu anlatan Zaimler, benzer sistemle Suriye’de başka bölgelere de elektrik sağlayabileceklerini vurgularken, “Bir bölge düşünün ki, 4 yıl boyunca elektrik verilmemiş. Yaşam durmuş. Bakanlık bize buraya elektrik götürmek istediğini iletti, biz çözüm ürettik. Yaşamlarını canlandırabilmek adına 4 ay sürebilecek son derece kapsamlı yatırım projesini dağıtım ekiplerimizin yoğun ve özverili çalışması ile 1 haftada tamamladık.

10 Eylül’de Bayram sevinci ile enerji vermeye başladık. 3 bin yapı enerjilendirildi. Çalışmalar aynı anda hem Türkiye hem de Suriye tarafında yürütüldü, şebekesi olan tüm sokaklar aydınlatıldı. Suriye elektrik şebekesi ile uyumlandırmak için 34 kilovolttan (kV) 20 kV’a dönüşüm projesi gerçekleştirildi. İstanbul’dan getirilen özel trafolarla çalışma tamamlandı. Orada o gülen çocuklar filan var ya… Ailelerin, yaşlıların hayatlarına dönebilmelerine yardımcı olabilmek kadar, çocukların yüzlerindeki mutluluğu görmek bu son derece kapsamlı ve zor çalışma karşılığında her şeye değer” dedi. 2011’de Cerablus nüfusunun 28 bin olduğunu, savaşla bu rakamın 3 bine kadar düştüğünü aktaran Zaimler, “Nüfus şimdi tekrar artmaya başladı” yorumunu da ekledi.  

Haberin Devamı

Halka arz en erken2017 sonunda
ENERJİSA’nın halka arz planlarına yönelik Zaimler, halka arzın 2017 sonu veya 2018’in ilk çeyreğinde olmasını öngördüklerini söyleyerek, şöyle konuştu: “Bugün ben 13 milyar lira borç yönetiyorum. Ve bunu da takır takır yönetiyorum. Bunun yarısı dağıtım ve satış, yarısı da üretimden. Bu borcu taşımaktan da gurur duyuyorum, çünkü borcu geleceği yönetmek için alırsın. Halka açılabilecek kalitede, seviyede bir şirket yaratmak istiyorum. Çünkü halka açılmak benim kararım değil, hissedarların kararı; hisselerini halka açarlar açmazlar, borsaya satarlar bu onların kararıdır. Ama halka açılabilecek bir şirket nedir: finansal sonuçları sağlam, sürdürülebilir, geleceğe yönelik hikâyeleri olan, şeffaf ve güvenilir. Şirketi 2017 sonunda bu standartlara getirmek istiyorum. Halka arz tarihimizde piyasa şartları da belirleyici olacak. Bizim en büyük önceliğimiz sürdürülebilir olmak. Biz en çok yatırımı buna yaptık.” 

Haberin Devamı

Gaz indirimi ile büyürüz
DOĞALGAZA yapılan yüzde 10 indirim hakkında ise Zaimler, “Hükümetimiz ve Sayın Bakanımız daha önceden indirim geleceğinden bahsetmişlerdi. İndirimin ülke ekonomisine olumlu manada yansıyacağını düşünüyorum. Türkiye hanede ve sanayide AB ülkelerine kıyasla en ucuz doğalgazı sağlayan ülke. İndirim sanayiye teşvik olarak yansıyacak ve ülke ekonomisinin büyümesine fayda sağlayacak; elektrik piyasasına yansıması ise biraz zaman alır” yorumunu yaptı.    

Rakipler zaman kazandı
ENERJİ sektörü oyuncuları için öngörülebilirliğin çok önemli olduğunu dile getiren Zaimler, “Piyasanın öngörülebilir ve likit olması lazım. Sektörün öngörülebilir olması size yönetmek için araçlar veriyor. Her yeni hükümet döneminde yeni bir stratejik planla karşımıza çıkmamaları lazım. Türkiye 2019’da doğalgazı tamamen özelleştirecekti, 2016 başında serbest tüketici limiti sıfırlanacaktı, 1 Ocak 2016’da yapılmadı. Ne oldu? Ben piyasa yüzde 100 serbestleşecek diye, tüm organizasyonumu, personelimi, masraflarımı, eğitimlerimi, altyapıları, IT sistemlerini, her şeyi ona göre hazırladım.  Hazırlığını yapmayan rakiplerim zaman kazandı. Gerçek rekabetin başlayabilmesi için serbest tüketici limitinin 0’a inmesi en önemli faktör” dedi.

Haberin Devamı

Her zarar edene bir teşvik çıkamaz
ENERJİ sektörünün toplam borcunun 50 milyar dolar civarında olduğuna dikkat çeken Zaimler, “Fiyatların düşmesi normaldir. Sektöre hepimiz kendi inisiyatifimizle girdik, devletin garantisi ile girmedik. Önemli olan riskleri doğru yönetmek. Her zarar edene, bir teşvik mekanizması yaparsak, bu sefer gerçekten bizim beklediğimiz serbest piyasadan tamamen uzaklaşırız. Yerli kömür ve yenilenebilir enerjiye teşvik verilmesi ülkenin politik öncelikleri açısından doğrudur, onun dışındaki her şeye teşvik vermeye başlarsanız, serbest piyasa ekonomisinden de uzaklaşmaya başlarsınız” dedi. 

Çinlilerle görüştük
ENERJİSA’nın Çinli yatırımcılara hisse satışı yapmak için görüşmelerde bulunduğunun haberlere yansıması konusunda ise Zaimler, “Çinliler Türkiye’ye geldikleri zaman hemen görünüyorlar. Amerikalı veya Almanlar buraya geldiği zaman herhangi bir toplantıya gelmiş gibi onlar çok fazla duyulmuyor. Biz bütün potansiyel yatırımcılarla, olası işbirliği yapabileceğimiz insanlarla görüşüyoruz. Hissedarlar görüşüyor ama şu an bu konularda somut hiçbir şey yok. Herhangi birisiyle masada bağlayıcı bir karar filan diyeceğimiz bir şey yok. Ama bu egzersizleri yapmamız gayet normal” şeklinde konuştu. Zaimler Enerjisa’nın artık büyük büyük dev enerji santrallerinden daha çok küçük çözümlere gittiğini belirterek, “Dağıtım ve perakende hizmetleri ile müşteri çözümlerine odaklanacağız” dedi. 

Haberin Devamı

RAKAMLARLA ENERJİSA
Kurulu Güç 3.600 MW
Müşteri Sayısı 9 Milyon
Nüfus20 Milyon
Çalışan Sayısı9.500 Kişi
Şehir Sayısı21

BAKMADAN GEÇME!