4 milyon dolarlık Metaş hissesi Osman Bey’in elinde patladı

Güncelleme Tarihi:

4 milyon dolarlık Metaş hissesi Osman Bey’in elinde patladı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2006 00:00

TMSF’nin Uzanlar’ın eski şirketi Metaş’ı geçtiğimiz günlerde Cer Metal’e satması, işadamı Osman Sevinç için 4 milyon dolarlık hayal kırıklığı yarattı. 2004 yılında borsa dışına çıkarılan Metaş’ın halka açık hisselerinin yüzde 15’ini toplayan Sevinç, şimdi Danıştay’da hakkını arıyor.

TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) Uzanlar’ın eski şirketi Metaş’ı 40 milyon 50 bin dolara Cer Metal’e satması, 3 bin 352 küçük yatırımcıyı üzerken, en büyük hayal kırıklığını işadamı Osman Sevinç yaşadı. Sevinç Kırtasiye A.Ş.’nin sahibi Osman Sevinç, hisselerinin yüzde 15’ini topladığı Metaş’tan bir gün kár etmeyi umarken, şirket ve bağlı iştiraklerinin satışıyla birlikte 4 milyon dolarlık yatırımı elinde patladı.

SORUNLAR BİTMİYOR:

Kurulduğu 1955 yılından 1990’lara kadar İzmir’in en gözde şirketlerinden biri olarak faaliyet gösteren, 1995 yılında Özelleştirme İdaresi’nin elindeki rehinli hisselerin satılmasıyla Uzanlar’a geçen ve o günden sonrası da hep sorunlu bir şirket olarak hatırlanan Metaş’ın, geçtiğimiz günlerde yapılan satışı yeni sorunları da gündeme getirdi. İhaleyi kazanan Cer Metal, Metaş’ı sadece arsası için almadığını, şirketi Türk sanayiine yeniden kazandırmak istediğini açıklarken, elinde Metaş hissesi bulunanların sorunlarına yeni bir sorun daha eklendi. Hisselerinin yüzde 46.44’ü halka açık bir şirket olan Metaş’ın 1996 yılından 2000 yılına kadar hisselerinin yüzde 15’ini toplayan işadamı Osman Sevinç ise bu işin peşini bırakmamaya kararlı.

ÖİB’TEN HİSSE ALACAKTI:

"Türkiye’nin üçüncü büyük metal şirketi" diyerek 1996 yılından bu yana Metaş hisselerine yatırım yapmaya başlayan Osman Sevinç, Metaş’ın en sıkıntılı dönemlerinde bile vazgeçmedi. Şirketin sorunlu döneminde de Metaş hisselerine yatırım yapmaya devam eden Sevinç, üretimin sona erdiği dönemde bile yeni hisse alımları yaptı. Hatta 2000 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) satışa çıkardığı yüzde 2.85’lik kamu hissesini 200 bin dolara Osman Sevinç almak istedi. Ancak bu satış gerçekleşmedi. Yaşanan onca soruna karşın "bir gün kár edeceğini" umarak Metaş’a 4 milyon dolarlık yatırım yapan Osman Sevinç, yatırımlarını kurtaracağından ümitli.

KÜÇÜK YATIRIMCININ HAKKI:

Metaş’ın borsa dışına çıkarıldığı günden sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) yetkililerine ulaşarak küçük yatırımcının hakkının korunması için girişimlere başlayan Sevinç, Uzanlar’ın şirketlerine el konulduğu Şubat 2004’ten bu yana da TMSF ile bağlantı kurdu. "Bugüne kadar dilekçe vermediğim yer kalmadı" diyen Sevinç, bu konuda şunları söyledi: "İMKB, SPK derken TMSF’de en alt kadameden başlayarak Başkan Ahmet Ertürk’e kadar ulaştım. Ancak iki yıldır beni oyaladılar, ’dava açmayın sizleri de mutlu edecek bir formül bulacağız’ dediler. Ancak sonuçta küçük yatırımcının hakkını gözetmeyen bir satış yaptılar."

DANIŞTAY’A DAVA AÇTI:

TMSF’nin Metaş’ı satışa çıkardığını duyurmasının hemen ardından Danıştay’a dava açarak bu satışın durdurulmasını isteyen Sevinç, sadece kendisinin değil diğer 3 bin 552 yatırımcının da haklarını savunduğunu vurguladı. Sevinç, "TMSF 7.5 katrilyon liralık Hazine alacağını tahsil ettikten sonra bizim alacaklarımıza sıra geleceğini söylüyor. Bizimle dalga geçiyorlar yani, ne kalacak ki ondan sonra. Üstelik Metaş, sadece İmar Bankası’na borcu olan bir şirket" derken, sahiplerinin borcu yüzünden küçük yatırımcının cezalandırılamayacağını, bu tip uygulamaların tüm borsa yatırımcısı için tehdit oluşturduğunu vurguladı.

Uzan bağlantım bile araştırıldı

METAŞ’taki 4 milyon dolarlık yatırımını kurtarabilmek için yetkili tüm kurumlarla bağlantı kuran işadamı Osman Sevinç, bunun zorlu bir mücadele olduğunu vurguladı. "Bu işin peşini bırakmamam nedeniyle, benim Uzanlarla bir bağlantım olup olmadığı bile araştırıldı. Sonuçta ben halka açık bir şirketin hisselerini almış bir yatırımcıyım ve hakkımı arıyorum" derken, bunun diğer küçük yatırımcıların da hakkını aramak olduğunu dile getirdi. Sevinç, bu konuda şunları söyledi: "Ben dava açtım ama her yatırımcı dava açamıyor. Avukatlar bu tür işleri üstlenmek istemiyor ya da milyarlar istiyor. Üstelik ’dava sonuçlandıktan sonra sen de paranı alırsın’ teklifini kabul etmiyorlar. O yüzden açtığım dava küçük yatırımcılar için örnek oluşturacak."

SPK küçük yatırımcıyı sordu TMSF ’öncelik kamuda’ dedi

METAŞ
’ın satışının gündeme gelmesiyle birlikte SPK, TMSF’ye küçük yatırımcının haklarının ne olacağını sordu. SPK’dan 18 Nisan’da TMSF’ye gönderilen yazıda, "Fonunuzca alınan kararların her aşamasında tasarruf sahiplerinin hak ve yararlarının gözetilmesi ve yapılacak işlemlerin Metaş üzerindeki etkilerinin ivedilikle açığa kavuşturulması gerekiyor" denildi. TMSF ise, satışın Metaş hisselerinin değil, 7.5 katrilyon liralık borçtan sorumlu şirketin hacizli mal, hak ve varlıklarının satışı olduğu yönünde görüş bildirdi. 6183 sayılı kanun gereği buna hakkı olduğunu vurgulayan TMSF, bu satışla başta kamu olmak üzere diğer kurum ve kuruluşların alacaklarının kısmen dahi olsa tahsilinin amaçlandığını belirtti.

Her bir hisse 10 YTL Osman Bey’e düşen 12.75 milyon dolar

CER Metal’in 40 milyon 50 bin dolar verdiği Metaş, TMSF’nin ayrı ayrı satışa çıkardığı iştirakleri Limaş ve Aysan ile birlikte bugün 81.6 milyon dolarlık bir büyüklüğü ifade ediyor. TMSF’nin yeniden satışa çıkardığı Demaş ile birlikte Metaş’ın değerinin 85 milyon doları (115 milyon YTL) bulacağı hesabını yapan Osman Sevinç de "Bu hesapla her bir hisse 10 YTL’ye gelir. TMSF’nin bu rakam üzerinden yatırımcılarla hesaplaşması gerekiyor" yorumunu yaptı. Metaş ve iştiraklerinin satışından elde edilen rakamlardan hareketle yapılan basit hesaplamaya göre, Osman Sevinç’in 4 milyon dolarlık yatırımı bugün 12.75 milyon doları (17.25 milyon YTL) buluyor. "Bu yapılan gasptır" diyen Osman Sevinç, "Bu şirketler 120 milyon YTL değil de 30 milyon YTL etseydi, ağzımızı açmazdık, bu şirket bu değeri etmeseydi bu işle ben de ilgilenmezdim" diye konuştu.

Yatırımcı Göltaş’ı örnek gösteriyor

METAŞ mağduru Osman Sevinç ve diğer Metaşzedeleri umutlandıran bir olay da Demireller’in el konulan şirketlerinden Göltaş’ın borsada yeniden işlem görmeye başlaması. Metaş’ın küçük hissedarı "bu işe de bir formül bulun" derken, Göltaş ile Metaş’ın durumunun birbirinden farklı olduğunu savunan TMSF "Formül yok" diyor. TMSF yetkilileri, Göltaş’ın işlem sırasının TMSF’nin şirkete el koymasının ardından gerçekleştiğini, Metaş’ın ise TMSF el koymadan çok daha önce borsa kaydından çıkarıldığını hatırlatıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!