4 milyar doları aşarız

Güncelleme Tarihi:

4 milyar doları aşarız
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2003 02:11

Doğan Holding CEO'su Tufan Darbaz, ‘‘Grubumuzdaki şirketler Türkiye'deki canlanmanın ötesinde performans gösterdi. Böylece 2003'ü yüzde 15 büyüyerek 4 milyar doları aşacak bir ciroyla tamamlıyoruz. 2002'ye göre dolar bazında yüzde 45 artacak kárımız 275 milyon doları bulacak’’ dedi.

DOĞAN Holding CEO'su Tufan Darbaz, grup için büyüme ve kárlılık yılı olan 2003'ü yüzde 15 büyüyerek, 4 milyar doların üzerinde ciroyla kapatacağını söyledi. Darbaz, grubun amortisman, faiz ve vergi öncesi kárının da 2002 yılına göre dolar bazında yüzde 45 artarak, 2003 yılı sonu itibariyle 275 milyon dolara ulaşmasını beklediklerini kaydetti.

Grubun iştiraklerinin bu yıl Türkiye ekonomisinde yaşanan canlanmanın ötesinde performans gösterdiğini, hem faaliyette oldukları sektörlerinden aldıkları payları, hem de kárlılık oranlarını artırdıklarını söyleyen Darbaz, şu bilgileri verdi:

‘‘Türkiye gibi gelişmekte olan bir ülkede ana hedef yalnızca büyümek değil, sürdürülebilir bir büyüme yakalamak olmalı. Biz, içinde bulunduğumuz makro koşullardan asgari oranda etkilenerek istikrarlı bir büyümeyi sağlayacak altyapıyı kurma yönünde bu yıl içinde önemli mesafeler katettik. İstikrarlı büyümenin anahtarı, yaptığımız her işte verimliliği maksimize etmek ve akıllı-esnek finansman stratejileri yürütmek. İştiraklerimiz 2003 yılında hem operasyonel verimliliklerini artırdı, hem de mali yapılarını daha esnek ve güçlü bir hale getirdi. Bu sayede geleceğe daha güvenli ve olumlu bakıyoruz.’’

2003 yılının bir diğer önemli özelliğinin de düşük enflasyonlu ortama geçiş sürecinin yaşanması olduğunu belirten Darbaz, ‘‘Sadece operasyonel kárlılığa odaklanarak başarılı bir sınav verdik. Artık Holding olarak iştiraklerimize hedef verirken net kárlılık değil, faaliyet kárlılığı üzerinde duruyoruz’’ diye konuştu.

Grubun üç ana iş kolunun da 2003 yılını çok olumlu geçirdiğinin altını çizen Tufan Darbaz, ‘‘Dışbank çatısı altında faaliyetlerini yürüttüğümüz finansal hizmetler, Doğan Yayın Holding çatısı altında faaliyetlerini yürüttüğümüz medya ve Petrol Ofisi çatısı altında faaliyet gösterdiğimiz enerji dağıtımında, 2003 yılını çok olumlu geçirdi’’ dedi.

DOLARİZASYON BİTTİ

‘‘2004 yılı yüksek enflasyonun devrinin kapandığına tanıklık eden ilk yıl olacak’’ diyen Darbaz, 2004 yılı planlarını yüzde 12.5 TEFE, yüzde 11.5 TÜFE üzerinden yaptıklarını söyledi.

Enflasyondaki düşüşle birlikte dolarizasyon devrinin kapandığına işaret eden Darbaz, şöyle konuştu: ‘‘2004 yılında, şirketlerimizin kendilerinden emin bir şekilde geleceğe dönük planlamalar yapmasını, daha sağlıklı sonuçlarla daha verimli çalışmasını, dolayısıyla kár marjlarını yükseltmelerini bekliyorum. Krizden dersler çıkartan iştiraklerimiz, maliyetlerini kontrol altına almayı öğrendi ve finansal durumlarını daha iyi analiz eder hale geldi. Bu saydıklarım şüphesiz 2004 yılında şirketlerin mevcut operasyonlarından daha fazla kar etmelerine ve gerçek değer yaratacak yatırımlara girmelerine yardımcı olacak. Enflasyonla birlikte dolarizasyon devri de kapandı.’’

AB'den tarih için elden geleni yaparız

2004 yılı içinde Türkiye'nin en önemli gündem maddelerinin Avrupa Birliği üyeliği çerçevesinde gelişeceğini hatırlatan Doğan Holding CEO'su Tufan Darbaz, şunları söyledi: ‘‘Müzakere tarihi alınması hususunda hükümetin ve sivil toplum kuruluşlarımızın gösterdiği samimi çabalar çok yerinde. Biz de bu çabalara direkt ve dolaylı yollardan katkıda bulunmak için elimizden gelen gayreti sarfediyoruz.’’

Radardaki en önemli proje Milli Piyango

‘‘2004 yılında radarımızda bulunan en önemli proje Milli Piyango özelleştirmesi’’ diyen Tufan Darbaz, grubun mevcut faaliyetlerine çok uygun olan piyango işi için mali ve idari olarak hazırlıklarını tamamladıklarını söyledi. Darbaz, ‘‘Şimdi bizimle birlikte ihaleye girecek uygun yabancı operatör adaylarıyla görüşmeler yapıyoruz. 2004 yılının ilk aylarında bu görüşmeleri sonuçlandırarak konsorsiyumumuzu oluşturmayı hedefliyoruz’’ dedi. Darbaz, devlete ve ekonomiye katkıları bakımından çok önemli bir yeri olan Milli Piyango gibi bir kuruma özel sektör dinamizmi ile en yüksek katma değeri sağlamayı hedeflediklerini vurguladı.

Bölgedeki gelişmeleri fırsatlara dönüştürdük

DOĞAN Holding CEO'su Tufan Darbaz, grubun enerji dağıtımındaki iştiraki Petrol Ofisi'nin (PO) bu yılı 5 milyar dolar ciro ve 240 milyon dolarlık amortisman, faiz ve vergi öncesi kárla kapatacağını tahmin ettiklerini bildirdi. Petrol Ofisi'nin Türkiye'nin en çok nakit yaratan şirketlerinden biri konumunda olduğunu söyleyen Darbaz, PO'nun, yarattığı nakit ve akıllı işletme finansmanı stratejileri sayesinde kredi borçlarını yılbaşındaki 1.3 milyar dolardan 970 milyon dolara indirdiğini belirtti. 2003 yılının PO için çok başarılı bir yıl olduğunu vurgulayan Darbaz, şöyle devam etti: ‘‘2003 yılında pazar payındaki liderliğimizi korurken LPG faaliyetlerimizi artırdık, bünyemize ERK adıyla yeni bir akaryakıt istasyon markası kattık. Bölgemizde cereyan eden gelişmeleri fırsatlar haline dönüştürerek Irak'a önemli miktarda kurşunsuz benzin ihraç ettik. Londra bazlı PO Trading şirketi ile petrol ürünleri ticaret hacmini artırarak şirketin sermayesini 20 milyon dolara yükselttik.’’

Dışbank iyi büyüyor

DIŞBANK'ın 2003 yılında en fazla büyüyen bankalardan biri olduğuna işaret eden Doğan Holding CEO’su Tufan Darbaz, bankanın dış ticaret finansmanındaki pazar payının yüzde 5.8'e yükseldiğini belirtti.

Dışbank'ın ‘‘Dinamik Girişimciler’’ olarak adlandırdığı Küçük ve Orta Boy İşletmeler’i (KOBİ) destekleyici ürün ve hizmetlere yönelik çalışmalarını da sürdürdüğünü hatırlatan Tufan Darbaz, sözlerin şöyle sürdürdü:

‘‘KOBİ'lerin teknoloji altyapısını güçlendirmek ya da bu konudaki eksiklerini gidermek amacıyla 2001 Eylül ayında sunduğu teknoloji destekli hizmet paketi Sistem D, beklenenin çok üzerinde bir ilgi gördü. 2002 yılının sonunda 3 bin 571 olan Sistem D sahiplerinin sayısı 2003 Eylül ayı sonunda 6,340'a yükseldi. Ticari bankacılık alanında tedarikçi firmalar ve müşterileri arasındaki alışverişi kolaylaştıran ‘T' Kart da büyük ilgi gördü. Dışbank'ın İdeal Kart sayısı 650 bine yükseldi. Bankanın toplamda Türkiye kredi kartı pazarında, adet bazında payı 2002 yılı sonunda yüzde 2.3'ken, 2003 yılının Eylül ayı sonunda bu oran yüzde 3.7 düzeylerine yükseldi.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!