Güncelleme Tarihi:
BIST Dış İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Mustafa Baltacı, İstanbul’un uluslararası finans merkezi olma projesi kapamında başlatılan yeniden yapılanma sürecinde BIST’in hem nakit hem de türev piyasalarda büyümek istediğini belirterek, “Bu amaçla oluşturulacak yeni ortaklık yapısında 4 farklı türde şirketin ortak alınması planlanıyor” dedi.
Hazine’nin yüzde 49’luk payının yanı sıra, VOB ve İstanbul Altın Borsası’na ait hisselerinin de çıkarılması ile elde yüzde 40.6’lık bir hissenin kaldığını belirten Baltacı, olası ortaklara ilişkin şu bilgileri verdi: “Yüzde 40.6’lık hissenin tamamını ya da bir kısmını satabiliriz. Bu kapsamda stratejik ortak olarak bir uluslararası borsaya hisse satılacak. Bunun dışında, Goldman Sachs, JP Morgan gibi küresel likidite sağlayıcılar var. Bu şirketlerin adını örnek olarak veriyorum. Bu şekilde bir likidite sağlayıcısıyla işbirliği yapabiliriz. Ayrıca bu piyasada kanaat önderleri olarak bilinen ülke yatırım fonlarından da görüştüklerimiz var. Bir de büyük fonlardan, emeklilik fonlarından da hisse almak isteyenler var. Bütün bu alternatifleri BIST’in uluslararası arenada etnikliğini ve derinliğini artıracak şekilde değerlendiriyoruz.”
KOTASYON MERKEZİ OLACAK
BIST’in kesinlikle büyük bir borsa olacağını öngördüğünü söyleyen Baltacı, bu amaçla BIST’in önde gelen ürün gamlarında likiditeyi ve derinliği artırmak üzere bazı adımlar attığını kaydetti. Baltacı şöyle konuştu: “Amacımız Avrasya bölgesindeki borsalarla öyle ya da böyle organik bağlar kurmak. Polonya’dan, Kazakistan’a, Mısır’dan, Hırvatistan, Romanya Azerbaycan ve Gürcistan gibi tüm ülkelerin borsalarıyla aramızda bir hat kurmak istiyoruz. Bunu ilk olarak Mısır’la başlatıyoruz. Yatırımcı, Mısır borsasındaki bir hisseyi BIST’ten alır gibi direk alıp-satabilecek.”
Borsa İstanbul, hisselerini stratejik olarak paylaştıracak
Borsa İstanbul (BIST), satmayı planladığı hisselerini 4 farklı alanda birikimi olan dev stratejik ortaklara paylaştıracak. BIST Başkan Yardımcısı Mustafa Baltacı, “İlgilenenler arasında devlet fonları dahil, büyük borsalar, likidite sağlayıcıları ve dev emeklilik fonları da var” dedi.
Küçük borsa alabiliriz
BÜTÜN bu piyasaların İstanbul üzerinde birbirlerine bağlanmış olacağını belirten Baltacı, “Bu sistemi sağlamlaştırmak için de bölgedeki borsalardan hisse alarak ortak oluyoruz. İstanbul’un bir kotasyon ve likidite merkezi haline gelmesini sağlayacağız. Bundan 10 yıl sonrasında BIST, etrafındaki küçük borsaları satın alabilir hale gelebilir” dedi.
İslami repo modeli
İSLAMİ finans ürünlerinin BIST’de işlem görmesini sağlayacak yeni bir model geliştirdiklerini söyleyen Mustafa Baltacı, şunları anlattı: “Malezya sukuk ihraçlarında öldukça önde. Bu konuda bir birikimleri var, biz de geçtiğimiz günlerde Malezya’da bu konuda bir yarım günlük çalıştaya katıldık. İslami repo olarak özetlenebilecek bir modelle sukukun bir şekilde el değiştirmesine, ödünç hakkının el değiştirmesine imkan tanıyan bir model geliştirdik. Bunu Kuveyt Türk’in danışma kuruluna da onaylattık. “
Azerilere Türkiye çağrısı
Borsa İstanbul’un (BIST) geçen hafta Malezya ve Singapur’da başlattığı yurtdışı tanıtım atağının ikinci durağı Bakü oldu. BIST, Bakü Fon Borsası ve Invest AZ işbirliği ile önceki gün ‘Bakü’de Sınırsız Kapitalleşme’ başlıklı bir konferans düzenlendi. Borsa İstanbul’un davetlisi olarak katıldığımız konferanstaki konuşmasında Mustafa Baltacı, Azeri şirketlere BIST’te kote olmaları çağrısında bulunarak, “Londra’da 600’e yakın şirketten biri olmak yerine, gelip İstanbul’da el üstünde tutulabilirsiniz” dedi.