4 deponun üstüne vergi

Güncelleme Tarihi:

4 deponun üstüne vergi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2012 00:00

Hükümet akaryakıt kaçakçılığına karşı yeni önlemler alıyor. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye’ye giriş-çıkış yapan aracın deposundaki yakıttan vergi alınacağını belirterek, “Ayda dört defadan fazla çıkış yapmaları halinde, dönüşlerinde depolarındaki akaryakıtın vergisini ödeyecekler” dedi.

Haberin Devamı

HÜKÜMET, bu yılın ilk 6 ayında 37 bin tonu aşan akaryakıt kaçakçılığına karşı yeni önlemleri devreye sokuyor. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, depolarını sınırdışında doldurarak ülkeye kaçak akaryakıt sokanlarla ilgili yeni bir önlem aldıklarını, ayda dört kereden fazla deposunu doldurup giriş yapanların vergi ödeyeceklerini açıkladı.  2010 yılı ve 2011 ilk 9 ayı itibarıyle, 1 milyon 392 bin ton
akaryakıt standart depo muafiyeti kapsamında yurda girdi.
Yedi Bakandan oluşan akaryakıt kaçakçılığı önleme koordinasyon kurulunun ilk kez eylülde toplanacağını kaydeden Yazıcı, akaryakıt kaçakçılığını önlemeye yönelik yeni tedbirler hakkına bilgi verdi.

Günde birden fazla

Özellikle Doğu’da ve Güneydoğu’da hemen her gün, hatta günde birden fazla giriş çıkışların olduğuna işaret eden Bakan Yazıcı, şöyle konuştu: “Bu yöntemle akaryakıtın vergisiz getirildiğini gördük. Vatandaşların elbette ki seyahat özgürlüğünü sınırlamadan, dilediği zaman giriş-çıkış yapma yolu açık olacak. Ancak ayda dört defadan fazla yurtdışına çıkış yapmaları halinde, dönüşlerinde araçlarının depolarındaki akaryakıtın vergisini ödeyecekler.”

Haberin Devamı

Hapis cezası da olsun

Akaryakıt kaçakçılığı konusunda “ekonomik suça ekonomik ceza” yaklaşımına sıcak bakmadığını da belirten Yazıcı, şunu söyledi: “Haksız rekabet içerisinde olan, maliyetleri düşürmek için kaçak akaryakıt kullananların cezaları son derece ağırlaştırılmalı. Hem kaçakçılık kanununda, hem de petrol ürünleri kanununda bu tür fiillerin yaptırımlarının mutlaka caydırıcı nitelikte daha da artırılması gerektiğini düşünüyorum. Ağır para cezası caydırıcı olmuyorsa hapis cezası da olması gerekir.”

Sağır sultan biliyor

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası Başkanı Muhsin Alkan, kaçak akaryakıtın haksız rekabetiyle baş edemez olduklarını vurgulayarak, şöyle konuştu: “Kaçağı yanlış yerde aramasınlar. Akaryakıt istasyonlarında kaçak çok az olur, belki hiç olmaz. Kaçak akaryakıtın geldiği yeri artık sağır sultan biliyor. Kaçak önlenince biz bayiler de rahat ederiz hiç değilse ismimiz düzelir. Hazine’ye yıllık 3-5 milyar dolarlık zararı var.”

Haberin Devamı

90 milyon liralık kayıp önlendi

GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 2012’nin ilk altı ayında gümrükler, polis, jandarma ve sahil güvenliğin tümünü kapsayan verilere göre 37 bin 200 ton kaçak akaryakıt yakalandığını açıkladı. Yazıcı, 90 milyon liralık vergi kaybını önlediklerini belirterek şu bilgileri verdi:

· 2007 yılında bin 288 ton olan kaçak akaryakıt miktarının piyasa değeri 8 milyon lira oldu.
· 2008’de yakalanan 7 bin 998 ton akaryakıtın piyasa değeri 17 milyon,
· 2009’da yakalanan 7 bin 159 ton akaryakıtın piyasa değeri 20 milyon lira,
· 2010 yılında yakalanan 12 bin 506 ton akaryakıtın piyasa değeri de 26 milyon 647 bin lira oldu.
· 2011’deki kaçak akaryakıt 16 bin 384 bin tona çıktı, piyasa değeri de 53 milyon 834 bin TL.
· 2012’nin ilk 6 ayında 37 bin 200 ton kaçak akaryakıt ele geçirildi. Piyasa değeri 87 milyon 499 bin TL.

Haberin Devamı


Mobil takip

AKARYAKIT kaçağıyla spesifik olarak mücadele edecek ekipler oluşturacaklarını belirten Yazıcı, “Bu ekipler mobil şekilde çalışacak. Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde süreçleri takip edecek. Özellikle karayolları üzerinde akaryakıt istasyonlarında ‘ucuz yakıt, ucuz 10 numara yağ bulunur’ gibi yerleri yakın takip edecekler” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!