Güncelleme Tarihi:
1 Nisan itibariyle telefonlarımız 4.5G teknolojisinden yararlanmaya başlayacak. Ama 1 Nisan’da tüm cep telefonu kullanıcıları bu teknolojiye geçemeyecek. Ayrıca geçenlerde 4.5G’nin hikmetlerinden aynı oranda yararlanamayacak. Öncelikle bu konuyu açalım. 4.5G’yi kullanabilmeniz için öncelikle bu teknolojiye uyumlu bir telefonunuzun olması gerekiyor. Hürriyet Teknoloji Editörü Ahmet Can geçtiğimiz günlerde 4.5G teknolojisini desteklemeyen telefonları yazmıştı. Bir kez de ben paylaşıyorum. Sadece telefonun 4.5G’ye uyumlu olması da yetmiyor ayrıca sim kartınızın da bu teknolojiye uygun olması da olmazsa olmazlardan. Telefonunuz ve sim kartınız 4.5G’yi desteklese bile bu teknolojiyi ‘resmen’ kullanmanız için telefonunuza mobil operatör tarafından gönderilen mesajı onaylamanız gerekiyor. Bu onayla 4.5G’ye geçmeyi kabul etmiş olacaksınız. Operatörler 3G’yi kullanan abonelerin otomatik olarak 4.5G’ye geçmesini istedi ancak kamu otoritesi BTK bunu kabul etmedi. Operatörler 2G’nin sadece ses teknolojisi olduğunu ancak 3G’ye geçen bir abonenin data transferi teknolojisinden faydalanmayı zaten kabul ettiğine dikkat çekiyor. Ancak sanırım BTK bu konuda elini temkinli tutuyor.
OTOBAN ÖRNEĞİ
Diyelim ki 4.5G’yi kullanmaya başladınız. Ancak bir terslik var. Yanınızdaki arkadaş şakır şakır film indirmeye, seyretmeye başladı ama siz onun ancak yarı hızındasınız. Hayırdır inşallah?
Bu konu belki de 4.5G’nin en kritik konusu. Öncelikle şunu belirtmemde fayda var. Tüm operatörler her yerde aynı hızda 4.5G hızı sağlayamayacak. Bunun için öncelikle ellerinde o bölgede kullanabilecekleri yeteri kadar spektrum yani frekans genişliği veya uygun baz istasyonu olması gerekiyor. Hadi onlar maksimum hızda yayın yaptı diyelim... Sizin de maksimum hızda yayın alabilen telefonunuzun olması gerekiyor. Çünkü kategoriye göre sınıflanan telefonların 4.5G teknolojisiyle bir veriyi indirme hızında çok farklılıklar var. İndirme hızı düşük olan bir telefon yüksek olan bir telefonun neredeyse 5-6 kat daha uzun sürede dosya indirebiliyor. Daha anlaşılabilir olması için şu örneği verebiliriz. Bir otoban düşünün. Öncelikle otobanın kaç şerit olduğu çok önemli. Bunu sizin mobil operatörünüzün size sunduğu 4.5G’nin frekans genişliği ve kapsama alanı olarak kabul edebilirsiniz. Otoban geniş etrafta az araç varsa hızınız artabilir. Artabilir artmasına da takdir edersiniz ki her aracın hızı da aynı değil. Aracınızın da telefonunuz olduğunu hayal edin. Kategori 12 olarak adlandıran özelliğe sahip bir telefon saniyede 600 Mbit’e ulaşabiliyor. Aynı otobanda kategori 3 özellikli telefon ise ancak saniyede 100 Mbit indirme hızına ulaşıyor.
FATURA YÜKSELECEK
Ödeyeceğiniz faturalara gelince. Yakın zamanda GSM şirketleri yöneticileriyle yaptığım görüşmelerden çıkardığım sonuçlara göre tarifelerinizde herhangi bir değişiklik olmayacak. Ancak 4.5G nedeniyle data kullanımınız artacak. Bunu şöyle anlatırsam daha kolay olacak. Günde 30 dakikanızı telefonunuzda interneti kullanarak dolaştığınızı varsayıyorum. Bu süreçte hız nedeniyle açtığınız sayfa, büyüttüğünüz fotoğraf, izlediğiniz videoların sayısında artış olacak. Daha önce donduğu için vazgeçtiğiniz videoları artık muhtemelen rahat izleyeceksiniz. Tüm bunlar data kullanımınızı artıracak. Birim başına aynı fiyatı ödemenize rağmen faturalarınızın da yükseleceğini tahmin etmek güç değil. Operatörler paketlerin boyutunu büyüterek birim başına fiyatı düşürebilir. Ancak ne olursa olsun ödeyeceğiniz fatura artacaktır. Telekomünikasyon şirketleri 4.5G ihalesine toplam 4 milyar Euro (KDV dahil yaklaşık 13 milyar TL) verdi. Akşamdan sabaha değilse de önümüzdeki yıllarda bu paranın bir yerlerden kazanılması gerekiyor.
Bir uyarı ile bitirelim. Özellikle önümüzdeki birkaç ay hızın cazibesine kapılıp fatura kazalarına yol açmayın, dikkatli kullanın!
Hız yarışında frekans avantaj
4.5G teknolojisi ile 100 megabaytlık bir albümü 1.7 saniyede indirmek mümkün. Bunun için telefonunuzun saniye 450 Mbps hıza ulaşması gerekiyor. Peki cep telefonu operatörleri antene ne kadar hızla çıkacak. Elindeki frekans sayısı ve kullandığı teknoloji ile şu anda 375 Mbps’ye kadar çıkabildiğini söyleyen operatörler var. Ancak bu sizin elinizdeki cihazın aynı indirme hızına ulaşacağı anlamına gelmiyor. Kapsama alanı, cihazın özelliği vs. sizin ulaşacağınız hızı belirleyen önemli etkenler. Operatörün elindeki frekans sayısı ve hangi frekanstan yayın yaptığı (uzun-kısa band) işte bu aşamada büyük önem taşıyacak. Önümüzdeki günler hız yarışına sahne olacak.