Güncelleme Tarihi:
ÜÇÜNCÜ neslin (3G) verdiği ivmeyle büyümesini sürdüren telekom ve bilişim sektörü, 2010 yılında da yıldızı parlayanlar arasında yer aldı. Geçen yıla göre hız kesen sektör yılı yüzde 3.2’lik büyümeyle kapatırken, 27-30 milyar dolarlık ciroya ulaşmayı başardı. Bu hacmin 20 milyar doları telekomdan, kalanı da bilgi teknolojilerinden geliyor.
Sosyal medya öne çıktı
Sosyal medya patlama yaparken Twitter, Facebook başta olmak üzere pek çok site Türk kullanıcı sayısını ciddi oranda artırdı. Türkiye, Facebook’ta dünyada 23 milyonu aşan kullanıcıyla dördüncü sırada yer aldı. Tablet bilgisayarlar da öne çıkarken, Samsung Galaxy Tab ve Toshiba Folio’nun ardından Apple’ın iPad’i de yıl bitmeden Türkiye’ye girdi. 2010, dizüstü bilgisayar satışının masaüstünü de geçtiği bir yıl oldu.
Akıllı cep ve dizüstü
Yıl sonunda 1.3 milyon bilgisayar satışı beklenirken, bunun yüzde 60’dan fazlası taşınabilir bilgisayar oldu. Daha önce Türkiye’de üretim yapmaya başlayacağını duyuran uluslararası firmalar da üretim tesislerini açtı. Bu yıl akıllı telefonlar ve uygulamaları da ilgi gördü. Bütün sektörlerdeki şirketler süratle bu uygulamalarda yerini alırken, akıllı telefon mağazaları tüketicilerin ciddi ilgisiyle karşılaştı. Üç boyut teknolojisi de yıla damgasını vururken, üç boyutlu TV, bilgisayar ve diğer cihazlar ilgi gördü.
İnternet taşıma başladı
Telekom sektörü de yılı hareketli geçirdi. Cep telefonunda kontör uygulaması son bulurken, para uygulamasına geçildi. Mobilde arabağlantı ücretleri de yüzde 50 indirilerek, cepten görüşmeler ucuzlatıldı. Cep telefonundaki numara taşımanın bir benzeri internet servis sağlayıcılığında da başladı. Artık isteyenler internet hizmeti aldığı kurumu kolayca değiştirebiliyor. Sabit telefonda da numara taşıma fiziksel olarak başlarken, cep telefonunda taşınan numara sayısı ise 23 milyonu buldu. 3G’nin kullanımının yaygınlaşmasıyla beraber mobil internet yeni trend oldu. Akıllı telefonlarla mobil internet kullanımı arttı. Operatörler 3G sonrası teknoloji olan LTE’nin (Uzun Vadeli Evrim) testlerini de yaptılar. Yakınsamayla da ses, veri ve video entegre şebekeler üzerinden verilmeye başlandı.
Veriler ‘bulut’a taşındı
Diğer göze çarpan gelişme olarak da bulut bilişim göze çarptı. Bulut bilişimle şirketler, verilerini internet ortamındaki sunucularda depolayarak tasarruf sağlıyor. Geleneksel iş modelleri yerini de bulut bilişime bırakıyor. Teknoloji marketleri de sayısını hızla artırırken, organize teknoloji perakendesini Türkiye’de gelişimini sağlıyor.
Adil rekabet ortamı olmalı
AVEA CEO’su Erkan Akdemir, sektörde yaşanan en büyük gelişmenin kontörden TL’ye geçiş olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “3G teknolojisi 2009 ve 2010 yıllarına damgasını vurdu. Telekom, ekonomik verimlilik ve etkinliğin artırılmasında anahtar rol oynuyor. 2011’de sektör gelişmeye devam edecek. 4G ve LTE teknolojileri gündemde olacak. Sektörde yasal düzenlemeler ve yetişmiş işgücü ihtiyacına kadar pek çok konuda alınması gereken önlemler var. Adil rekabet ortamı yaratılması gerekiyor.sektörde asimetrik düzenleme gerekiyor.”
Pazar yükseldi
VODAFONE Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, telekomda toplam pazarın yükseldiğini söyleyerek,“2005-2006 yılları arasında telekom sektöründe önemli bir eşik açıldı. Bu sürede toplam trafiğin yüzde 82’si mobile kaydı” dedi.
Vergiler düşmeli
TURKCELL Kurumsal İletişim ve İlişkilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler, 2010’un 3G’den yararlanılan bir yıl olduğunu ifade ederek, “Mobil iletişimde en yüksek vergi Türkiye’de. Hâlâ yüzde 25 Özel İletişim Vergisi ödeniyor. Bu sorun çözüme kavuşturulmalı. Vergilerin daha makul seviyelere çekilmesi sektörümüz için önemli” diye konuştu.
TÜBİSAD: 2011’de yüzde 7.2 büyüme bekleniyor
BİLİŞİM Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) Başkanı Turgut Gürsoy, bilgi ve iletişim teknolojileri pazarının 2010 yılında 27.3-30 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştığını belirterek, gelecek yıl ise yüzde 7-7.5 oranında büyüme beklendiğini söyledi. Bilgi ve iletişim teknolojilerinde de özellikle yazılım ve hizmetlerinin öne çıktığını ifade eden Gürsoy, “2010 yılında donanımın büyüklüğü 5.6 milyar dolar oldu. Bu alanda büyüme bir önceki yıla göre yüzde 8.3 olarak gerçekleşti. Yazılım ise yüzde 4.1’lik büyüme ile 753 milyon dolara ulaştı” dedi. Sektörün 2011 yılında ise 2010’a göre yüzde 7.2 büyüyeceği tahmininde bulunan Gürsoy, sektörün 28 milyar 820 milyon dolarlık büyüklüğe ulaşacağı ve bu büyüme oranıyla Avrupa’nın en dinamik pazarı olacağını kaydetti.