380 bin ‘pay ölçer’le 130 milyonluk tasarruf

Güncelleme Tarihi:

380 bin ‘pay ölçer’le 130 milyonluk tasarruf
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2013 00:00

Konutlarda enerji tasarufu sağlamak amacıyla merkezi sistemle ısınan binalara getirilen radyatörlere pay ölçer takma zorunluluğu, birinci yılını doldurdu.

Haberin Devamı

1 milyon 800 bin daire ve 300 bin kamu lojmanını kapsayan uygulamadan yararlanan konutların sayısı, ilk yılın sonunda 380 bine ulaştı. Yapılan araştırmalar, ısı pay ölçer sistemine geçen konutlar sayesinde geçtiğimiz kış döneminde doğalgaz tüketiminden elde edilen tasarrufun 130 milyon TL’ye ulaştığını da ortaya koyuyor. Dairede bulunan tüm kalorifer peteklerine takılan 200 TL’lik uzaktan okumalı ısı pay ölçer cihazları yüzünden konut başına ortalama 600 TL’lik ek bir maliyet oluşturan sistem, toplam 1 milyar 260 milyon liralık yeni bir pazar oluşturuyor. Ancak, bu cihazların konutlara takılmasıyla birlikte Türkiye genelinde yüzde 40’lık bir enerji tasarrufunun da sağlanacağı hedefleniyor.

HEDEF 500 BİN ADET

Uygulama öncesi, merkezi sistemle ısınan apartmanlarda, daire başına düşen kalorifer giderinin hesaplanmasında genellikle daire büyüklükleri dikkate alınıyordu. Geçtiğimiz yılın mayıs ayından itibaren devreye giren yeni sistemde ise her daire için ayrı ayrı ısınma bedeli belirleniyor. Bu da, tükettiğini tespit eden bir sayaç (Isı Pay Ölçer) sayesinde gerçekleşiyor. Bu sayaç sayesinde binada, az ısı tüketen daire sahibinin az, çok ısı tüketen daire sahibinin de çok ısı bedeli ödemesi amaçlanıyor. Türkiye genelinde, sisteme geçen 380 bin daire arasında yapılan bir araştırmaya göre, ısı pay ölçer kullanılması sonucunda doğalgaz tüketiminden bu kış, 130 milyon TL tutarında tasarrufu gerçekleştiği gözleniyor.
Brunata Pay Ölçer Sistemleri’nin Genel Müdürü Efe Özgören, Türkiye’de lojman ve kamu binaları dahil toplam 2.2 milyon binanın merkezi sistemle ısındığına dikkat çekerek, “Sistem, bunun 2.1 milyonu kapsayacak. Uygulama mayıs 2013 itibariyle ısı pay ölçer uygulamasına geçen daire sayısı, daha ilk yılın sonunda 380 bine ulaştı. Bu yılın sonunda ise 500 bine çıkması planlanıyor. Ancak, ısı pay ölçerin sadece bir ölçüm cihazı olduğunu, tasarrufa ise kullanıcılarda oluşan tasarruf bilincin yol açtığını unutmamak gerekiyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!