36 milyar dolar yatırdık turiste güzel sevgili olalım

Güncelleme Tarihi:

36 milyar dolar yatırdık turiste güzel sevgili olalım
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2006 00:00

Bugüne kadar Türkiye’nin turizm sektörüne yaptığı yatırımın 36 milyar dolara ulaştığını belirten TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, "Turist için güzel sevgili olalım, hedeflerimize ulaşalım. Sevgilisi güzel olanın gözüne uyku girmez. Turisti çekecek doğa, kültür ve tarihi varlıklarımızı tahrip ediyoruz. Yabancı uçakta 5 yıldızlı uçuyor. 5 yıldızlı otelde konaklıyor. Ancak otelin dışına çıktığında her şey 2 yıldızlıya dönüyor" dedi.

TÜRKİYE Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, "Turizme yapılan yatırımların toplamı 36 milyarı buluyor. Bu sektörden ekmek yiyenlerin sayısı dolaylılar dahil 3 milyona ulaşıyor. Ancak, turizmden beklediğimiz verime ulaşamıyoruz" dedi. Ulusoy, "Turist için güzel sevgili olalım, hedeflerimize ulaşalım" çağrısı yaptı.

REKABET GÜCÜMÜZ YOK: Başaran Ulusoy, Bodrum Ticaret Odası’nın "Herşey dahil" sistemini tartıştığı toplantıda yaptığı konuşmada, yüksek özel tüketim vergisi ve yüksek KDV gibi nedenlerle turizmin rekabet gücünü yitirdiğini söyledi. Ulusoy, "Dış ticaret ve cari açığı kapatmayı sağlayacak en önemli kozumuz turizm. Ancak, turizmde doğru bir devlet politikamız, stratejimiz olmadığı için istediğimiz sonucu elde edemiyoruz. Turizme 3 milyar dolar yatırım yapıp çok güzel tesisler kurmuşuz. Ama yüksek vergilerle rekabet gücünü elinden alıyoruz. Bir an önce turizmde doğru bir devlet politikası oluşturmalıyız" diye konuştu.

GÜZEL SEVGİLİ ÖRNEĞİ: Ulusoy, "Sevgilisi güzel olanın gözüne uyku girmez" diyerek, şunları söyledi: "Türkiye’de toplam 113 antik tiyatro var. Bunlara sahip çıkamıyoruz. Turisti çekecek doğa, kültür ve tarihi varlıklarımızı tahrip ediyoruz. Yabancı uçakta 5 yıldızlı uçuyor. 5 yıldızlı otelde konaklıyor. Ancak otelin dışına çıktığında her şey 2 yıldızlıya dönüyor. Bu durumda siz de ancak 2 yıldızlı turist getirebiliyorsunuz. Bizim Türkiye’yi turist için uğruna sürekli para harcanacak sevgili haline getirmemiz lazım. Bu halde herşey dahil de kalırız. Üstelik bu sistemi de kötü uygularsanız, size para bırakacak turist gelmez."

MONO TURİZM ZORLUYOR: Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kocadon da, "Herşey dahil" sisteminin başlangıçta çok iyi işlediğini ancak son yıllarda tartışılır hale geldiğini vurguladı. Kocadon, şöyle konuştu: "Herşey dahil sistemi Türk turizminde gereğinden fazla yayıldı. Üstelik fiyata dayalı rekabet kaliteyi de düşürdü. Oysa turizm mono hale gelirse, hizmette, turiste dönük aktivitelerde farklılıklar yaratamazsanız o zaman zorlanırsınız. Bizim Mono turizmden kurtulmamız lazım."

TURİZMİN MAHMUTPAŞASI: Bodrum Otel Yöneticileri Derneği (BOYD) Başkanı Serdar Kalcıoğlu ise, "Herşey Dahil" yarışında tesislerin fiyat kırarak hem kendilerini, hem Türk turizmini vuracak hale geldiğini ifade etti. Kalıcıoğlu, şunları söyledi: "Tur operatörleri turizmin yönetmeni gibidir. O yönetmenler Türk turizminde rekabeti o kadar fiyata indirgediler ki, bizi turizmin Mahmutpaşası haline getirdiler. Turizmde bugün üst fiyat sınırı söz konusu. Şimdi alt fiyat sınırı koymaya da ihtiyaç var."

Tarihi, doğayı, kültürü, yatağın promosyonu olmaktan çıkaralım

BODRUM Kaymakamı Abdullah Kalkan, Bodrum’un 98 bin olan nüfusun yaz aylarında katlanarak arttığını ifade ederek, şunları söyledi: "Bodrum’da 700 konaklama tesisi, 75 bin dolayında yatak var. Bodrum’daki ikinci konut sayısı da 100 bin. Yaz aylarında altyapı artan nüfusa yetmez hale geliyor. Su, elektrik sıkıntısı başlıyor, kanalizasyon sorunu artıyor. ’25 yıl sonra nasıl bir Bodrum istiyoruz’ sorusundan hareketle planlama yapıp, bu sorunları çözmeliyiz. Bugüne kadar Bodrum’da planlama deyince akla hep imar planı gelmiş. Bunu aşmalıyız. Ayrıca, Türk turizmi yatağın yanında tarihi, doğayı, kültürü promosyon olarak verir durumda. Bunu tersine çevirelim, yatağı promosyon olarak kullanalım."

Ucuz ’her şey dahil’ için hırsızlık yapılıyor

TÜRKİYE Skal Kulüpleri Başkan Yardımcısı Mümtaz Göztepe, "Herşey dahil sistemine ilk başlandığı yıllarda fiyat kişi başı ortalama 90 dolar dolayındaydı. Fiyata dayalı rekabet bu rakamı şimdilerde 30-35 Euro’ya düşürdü. Tesisler fiyatı tutturmak için hizmette, kalitede hırsızlığa başladı. Yemekten, servisten hırsızlık yapılıyor. Önlemek için sıkı denetim olmalı."

Ruhsatsız yapı yok, şartlara tam uyan da yok

BODRUM Kaymakamı Abdullah Kalkan, Bodrum’da şimdilik 13 kişinin tutuklandığı imar yolsuzluğu operasyonu sürerken Bodrum Ticaret Odası’nın toplantısında yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Bodrum, 557 kilometrekarelik bir yarımada. Bu alanın 363 kilometrekaresi orman. Önemli bir bölün de SİT alanı ilan edilmiş durumda. Bodrum’un arsa stokları hızla tükeniyor. Yeni arsada yaratılamıyor. Bugün Bodrum’da ruhsatsız yapı yok. Ancak, bütün kurallara uyan da neredeyse yok."

Haftalığı 82 sterline tatil

TURİZM sektörünün kötü bir yılı geçirdiği Türkiye’de tatil, yabancılar için adeta bedavaya geliyor. Dünyanın önde gelen tur operatörlerinden Thomas Cook, Türkiye’de yedi günlük tatilini 82 sterlinden pazarlıyor. Thomas Cook, turizm sektörünün, kuş gribi, Almanya’daki dünya kupası ve son olarak Ortadoğu’daki savaş rüzgarları gibi faktörlerden çok olumsuz etkilendiği Türkiye’de, 7 günlük tatilleri 82 sterlinden satmaya başladı. Şirket, Londra’dan kalkan uçak ile Türkiye’de Kuşadası ve Alanya gibi bölgelerde üç yıldızlı otellerde yedi gecelik tatili 110-116 sterlinden pazarlıyor. Pazar günleri İngiltere’de yayınlanan The Observer gazetesi, Türkiye’de ucuz tatil olanaklarına dikkat çekerken, Britanyalı Tur Operatörleri Derneği Sözcüsü’nün Türkiye’deki tatil fırsatlarına ilişkin değerlendirmesini de aktardı. Sözcü, "En ucuz tatiller, Türkiye’de. Kuş gribi Türkiye’yi, geleneksel olarak tatil rezervasyonlarının yapıldığı Şubat ayını etkiledi. Türkiye’ye çok ciddi vurdu. Bunun yüzünden rezervasyonlar yüzde 40 düştü. Eğer ucuz bir tur istiyorsanız, seçeceğiniz ülke odur" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!