35 milyon kişi internete girdi ‘oyun’ haftada 50 saati buldu

Güncelleme Tarihi:

35 milyon kişi internete girdi ‘oyun’ haftada 50 saati buldu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2010 00:00

BTK Başkanı Tayfun Acarer, Türkiye’de internet kullanıcı sayısının 35 milyona çıktığını belirterek, bunların yüzde 25’inin online oyun oynadığını söyledi. Acarer, haftalık oyun süresinin 50 saati bulduğunu belirtti.

Haberin Devamı

BİLGİ Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, Türkiye’de internet abonesi sayısının 7.6 milyona, internet kullanıcısının da 35 milyona çıktığını belirterek, belli bir yaşın altındaki kişilerin interneti oyun amaçlı kullandığını ve kullanıcılar arasında online oyun oynayanların oranının yüzde 25 olduğunu söyledi.
60 milyar dolarlık sektör
Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilen ‘Güvenli İnternet Günü’ kapsamında düzenlenen toplantıda konuşan Acarer, 15 yaş üzerindeki her üç kişiden birinin online oyun oynadığını, internet kullanıcılarının haftada 50 saatlerini online oyun oynayarak geçirdiğini kaydetti. Dünyada oyun sektörünün büyüklüğünün 60 milyar dolara çıktığını da aktaran Tayfun Acarer, “Bilgisayar oyunlarının da yüzde 62’si online oynanıyor. Tek bir oyunun bir yıllık satışı 2 milyar doları buluyor. Bu haliyle sektör sinemayla da yarışıyor. Avatar filminin bile bir yıllık hasılatı 1.8 milyar dolar. Sektörün büyüklüğü nedeniyle pek çok insan bu alana girmeye çalışıyor” dedi. Online oyunlara düzenleme getirilmesinin önem taşıdığını da ifade eden Acarer, bilgisayar oyunları konusunda ebeveynlerin ve çocukların bilinçlendirilmesi, internet kafelerde de oyunların yaş gruplarına göre sınıflandırılması gerektiğini vurguladı.
‘Spam’ sayısı düşürüldü
Başbakanlığın isteğiyle Türkiye’de siber güvenlik politikasını belirlemek üzere bir çalışma grubunun kurulduğuna da değinen Tayfun Acarer, şöyle konuştu: “Şu anda bu Başbakanlıkta değerlendiriliyor. İstenmeyen e-posta (spam) alanında da ilerlemeler kaydedildi. Türkiye, 2007 yılında dünyaya en fazla spam mesaj yayan ilk on ülke arasındaydı. 2008 yılında da ilk üç ülke arasında girdik. Geçen yıl spamla mücadele projesi yaptık. 6.5 milyar olan spam sayısı bugün Türkiye’de 400 milyona inmiş durumda. Zombi bilgisayarlar ve milyonlarca bilgisayarı kontrol edebilen ‘botnet’lerle ilgili çalışmalarımız sürüyor.”
Düşük nüfuslu yerlere kapsama
Tayfun Acarer, nüfusu binin altında olan kırsal kesimdeki yerleşim yerlerinin mobil iletişimle kapsama altına alınmasıyla ilgili de, “Geçen yıl nüfusu 500-1000 arasında olan yerleşim yerlerini kapsama altına aldık. Bu yıl da hedef 500’ün altındaki yerleri kapsama alanına almak. Operatörler ekonomik açıdan karlı olmasa da bunu sosyal sorumluluk olarak sağlamak için çalışıyorlar” dedi.

Haberin Devamı

Anne babaların dikkati çekilecek

Haberin Devamı

ULAŞTIRMA Bakanlığı Müsteşarı Habib Soluk, internetin herkes için güvenli hale gelmesinin önemine değinerek, şunları söyledi: “İnternette her bilgi doğru ve faydalı değil. Bu nedenle doğru bilgiye ulaşmak, bunu analiz etmek ve ondan yararlanmayı başarma konuları önemli hale geldi. ‘Güvenli İnternet Günü’yle interneti kullanırken çocukların karşılaşabilecekleri risklerden anne babaları haberdar etmek ve dikkatlerini çekmek istiyoruz.”

Güvenli çocuk sitesini 8 yaşındaki öğrenci açtı

ÇOCUKLAR ve gençler başta olmak üzere internet kullanan herkese güvenli bir internet ortamı sağlamak için INSAFE tarafından 2004 yılında başlatılan ‘Güvenli İnternet Günü’, ilk kez Türkiye’de gerçekleştirildi. Bu etkinlikle, internet kullanan herkesin internetten gelebilecek tehlikelere karşı bilinçlendirilmesi amaçlanıyor. Etkinlikte, çocukların eğlenirken, güvenli internet kullanımı konusunda bilgi edinmesini amaçlayan Güvenli Çocuk Web Sitesi de, 8 yaşındaki ilköğretim öğrencisi Berrak Berber ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Habib Soluk tarafından açıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!