Güncelleme Tarihi:
Meşale Tokyo’da değil İstanbul’da yansaydı katkısı 34 milyar doları bulacaktı.
TÜRKİYE’nin 2020 Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliğini kaçırması ekonomik anlamda da önemli bir fırsatın kaybedildiği anlamına geliyor. Olimpiyatların Türkiye ekonomisine 34 milyar dolarlık etki yapmasını bekleyen uzmanlar, tanıtım ve turizm kayıplarının boyutu da hesaplandığında olimpiyatlardan kaçan fırsatın büyük olduğu görüşünde. Olimpiyat meşalesi Tokyo’da değil, İstanbul’da yansaydı 2020 yazında İstanbul’da esktra 2.7 milyar dolarlık turizm harcaması gerçekleşecekti.
HEDEFLER KÜÇÜLECEK
Olimpiyat Oyunları’nın resmi sponsorlarından Visa tarafından yapılan araştırmaya göre Olimpiyat Oyunları hazırlık çalışmalarının mali boyutunun yaklaşık 30 milyar dolar tutacağı belirtiliyor. 2013-2020 yılları arasında harcanacak bu tutarın yaklaşık 7,5 milyar dolarını spor yatırımları oluşturuyordu. Kentsel altyapı için ise yaklaşık 21 milyar tutarında bir yatırım öngörülüyordu. Toplu taşımacılığın payını bugünkü yüzde 20 düzeyinden, 2020’de yüzde 50’ye çıkarmayı hedefleyen bu yatırımların bazılarına başlanmış durumda.
İNŞAAT SEKTÖRÜ
2020 Olimpiyatları için yapılması planlanan milyarlarca dolarlık yatırımların inşaat sektörünü de etkilemesi bekleniyordu. Bu yatırımların önemli bir bölümünün rafa kalkacağını belirten uzmanlar, özellikle inşaat sektörünün etkileyeceği diğer sektörlerin önemli bir kazançtan olduğunu belirtiyor. Türkiye’nin uzun dönem potansiyel büyüme hızı dikkate alındığında, Olimpiyat Oyunları için yapılacak yatırımların 2013-2020 döneminde sağlanacak toplam büyümeye katkısının yaklaşık yüzde 13 olacağı tahmin ediliyordu.
TURİSTTEN 2.7 MİLYAR DOLAR
Olimpiyatlara ev sahipliğini Tokyo’ya kaptıran Türkiye’nin en çok turizim alanında gelirden olduğu belirtiliyor. 2019-2020 döneminde 2,5 milyon ek ziyaretçinin Türkiye’ye gelmesi bekleniyordu. Turist başına harcamaların son on yıllık ortalamasının 634 dolar olduğu düşünüldüğünde, 2012 fiyatlarıyla toplam 1,5 milyar dolar tutarında harcama yapılacağı varsayılıyordu. Tüm bunlara turistlerin yapacağı ek harcamalar da dahil edildiği zaman toplam 2.7 milyar dolarlık turizim gelirinin de kaçırıldığı gözleniyor.
Sponsorlar ne yapacaktı?
OLİMPİYATLAR için İstanbul’a 25 adet yeni tesis yapılacaktı. Bu tesislerin tamamını Doğuş Grubu üstlenecekti. Doğuş Grubu’nun sponsorluğunda yapılacak tesisler için devlet tek kuruş harcamayacaktı. Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ne tesislerin 2016 yılında bitireleceğinin de sözü verilmişti. Bunun yanında Turkcell’den Koç’a kadar birçok şirket 2020 Olimpiyatları’nın finansmanı için taşın altına elini koymuştu.
Ekonomik alanda diğer kayıplar
İleride başka uluslararası ve ulusal organizasyonlarda kullanılabilecek, standartlarda spor ve eğlence tesislerinin sayısının ve niteliğinin artması planlanıyordu.
Ulaşım altyapısının İstanbul ekonomisinin verimliliğini yükseltebilecek biçimde güçlendirilmesi hedefleniyordu.
Olimpiyat oyunları süresince gönüllü ya da ücretli olarak çalıştırılan kişilerin kalıcı beceriler kazanması sağlanacaktı.
Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’nın başarılı bir biçimde düzenlenmesinin ulusal özgüven ve gururu yükseltmesi amaçlanıyordu.
Dolaylı ve dolaysız geçici istihdam artışı 22-24 bin dolayında olacaktı.