33 yönetici dünyaya dağıldı Pfizer’da Türk pasaportu önemli ayrıcalık oldu

Güncelleme Tarihi:

33 yönetici dünyaya dağıldı Pfizer’da Türk pasaportu önemli ayrıcalık oldu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2009 00:00

ABD’li ilaç devi Pfizer’da 17 yıl aradan sonra Türkiye’yi ziyaret eden ilk CEO olan Jeff Kindler, “Türkiye bizim için sadece bölgesel üs değil, aynı zamanda yetişen lider yöneticilerle küresel bir oyuncu. Pfizer’ın dünyadaki operasyonlarında tam 33 Türk yönetici görev yapıyor. Hiçbir ülkeden bize bu kadar yönetici çıkmadı. Türk pasaportu bizde ayrıcalık oldu” dedi.

Haberin Devamı

DÜNYANIN en büyük ilaç şirketi ABD’li Pfizer’ın CEO’su Jeff Kindler, Türkiye’nin sadece bölgesel üs olmakla kalmadığını, aynı zamanda yetiştirdiği lider yöneticilerle küresel bir oyuncu olduğunu belirterek, “Şu anda Pfizer’ın küresel operasyonlarında 33 üst düzey Türk yönetici görev alıyor. Hiçbir ülke Pfizer’a bu kadar çok yönetici yetiştiremedi. Pfizer dünyasında Türk pasaportuna sahip olmak çok takdir gören bir ayrıcalıklı durum” dedi. Kindler, 1957 yılından beri Türkiye’de faaliyet gösterdiklerini hatırlatarak, “17 yıl aradan sonra ilk kez bir Pfizer CEO’su Türkiye’yi ziyaret etmiş oldum. Gösterdiği başarılı performansla Pfizer’ın Gelişen Pazarlar İş Birimi içerisinde bölgesel üs haline gelen Türkiye’yi yakından tanımak için geldim” diye konuştu.

Yönetici yetiştirme merkezi

Türkiye’ye Ortadoğu, Orta Asya ve Kafkasya bölgesinden 10 ülkenin bağlandığını vurgulayan Kindler, şöyle konuştu: “Bu ülkeler, Türkiye’nin yanı sıra İsrail, Kazakistan, Özbekistan, Gürcistan, Azerbaycan, Ermenistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Türkmenistan’dan oluşuyor. Türkiye sadece bu bölgede stratejik konuma sahip bir ülke değil, aynı zamanda kaliteli insan kaynağıyla da öne çıkan bir ülke. Türkiye, Pfizer’daki en iyi yöneticilerin yetiştiği bir merkez oldu. Bu özelliğiyle Türkiye, Pfizer için küresel sahnede bir oyuncudur.”

Türkiye’nin hayati önceliği

Küresel stratejilerinin önemli bir ayağının Türkiye gibi gelişen pazarlarda büyümek olduğunun altını çizen Kindler, “Bu pazarlar içerisinde Türkiye’nin Pfizer için hayati bir önceliği bulunuyor. Türkiye, inanılmaz büyüme potansiyeliyle çok heyecan verici bir ülke. Türkiye, genç ve dinamik bir nüfusa sahip olmasının yanı sıra hükümet de Ar-Ge çalışmalarına girişimci bir karakterle destek veriyor. 1957 yılından beri faaliyet gösterdiğimiz Türkiye’de güçlü bir geçmişe sahibiz. 1400 çalışanı olan bir ilaç üreticisiyiz” diye konuştu.

Yatırım Ajansı ile imza attık

Türkiye’de sadece ilaç üretimi yapmadıklarını, aynı zamanda Ar-Ge (Araştırma-Geliştirme) faaliyetlerinde bulunduklarını anlatan Kindler, şunları söyledi: “Türkiye’ye şimdiye kadar 14 milyon dolar Ar-Ge yatırımı yaptık. Geçen hafta Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ile Türkiye’deki Ar-Ge faaliyetlerini desteklemek için mutabakat zaptı imzaladık. Ayrıca, Hacettepe Üniversitesi ile işbirliği yaparak Teknokent’te Türk bilim insanlarının projelerini desteklemek ve ‘know-how’ aktarmak üzere bir ofis kurduk.”

Satın almak için Türk şirketlere bakıyoruz

PFIZER’ın küresel büyüme stratejisi doğrultusunda Türkiye’de de satın almalarla ilgilendiğini ve bütün fırsatları değerlendirmek istediğini söyleyen Jeff Kindler, “Türkiye’de satın almalar veya lisans anlaşmaları yapabiliriz. Türklerin girişimci ruhunun Pfizer ile çok uyumlu olduğunu söyleyebilirim” dedi.

Türkiye’den sonra CEO’su bir Türk olan Çin’e uçtu

JEFF Kindler’i ilk kez geldiği İstanbul’da Pfizer Türkiye Genel Müdürü Melih Memecan ev sahibi olarak ağırladı. Türkiye’ye mutlaka yeniden geleceğini söyleyen Kindler, İstanbul’dan sonra Pekin’e uçtu. Çin’de de Kindler’i bir başka Türk yönetici olan Pfizer Çin Genel Müdürü Ahmet Esen karşıladı.

Türkiye tüm dünya için yeni ilaç geliştirecek

İLAÇ geliştirmenin çok uzun ve pahalı bir süreç olduğuna dikkat çeken Jeff Kindler, şöyle konuştu: “Yatırım Ajansı ile imzaladığımız anlaşma ve Hacettepe Üniversitesi ile yaptığımız işbirliğiyle iki şeyi hedefliyoruz; klinik araştırmalar ve Ar-Ge. Öncelikle potansiyel yeni ilaçlar geliştirmek için Türkiye’de yaptığımız klinik çalışmaları artıracağız. Kansere ek olarak alzheimer için klinik çalışmalar yapacağız. Türkiye, tüm dünya için klinik araştırma merkezi olabilir. Burada çalışmaları yapılan ilaçlar dünyadaki hastaların tedavilerinde kullanılacak. Ar-Ge tarafında ise Hacettepe Üniversitesi ile yaptığımız işbirliği sayesinde Türk bilim insanlarının projelerini destekleyeceğiz. Türkiye’deki ‘know-how’ ve yenilikçi bilim kapasitesini artırmayı amaçlıyoruz. Bilgi birikimimizi Türk bilim dünyasıyla paylaşmak istiyoruz. Uzun vadede Türkiye’nin bilimsel açıdan dünyadaki Ar-Ge merkezlerinden biri olma kapasitesine katkıda bulunacağız. Bu beni heyecanlandırıyor.”

Wyeth’ı 68 milyar dolara aldık, doğru zamanda doğru iş yaptık

DÜNYANIN lider ilaç şirketi olmayı sürdürmek istediklerini belirten Jeff Kindler, şunları dile getirdi: “Hastaların ihtiyaçlarını geniş bir yelpazeyle karşılamayı amaçlıyoruz. Ocak ayında Pfizer’ın ABD’nin önde gelen araştırmacı şirketlerinden biri olan Wyeth’ı 68 milyar dolara satın alması bu doğrultuda atılmış bir adımdır. Bu birleşmeyle ilaç ve tedavi portföyümüz önemli ölçüde genişleyecek. Böylece, dünyanın bir numaralı biyofarmasötik şirketi doğacak. Sonuçta doğru zamanda doğru bir iş yaptık.”

Hangi Türk, Pfizer’da nereyi yönetiyor

Özer Baysal: Orta ve Dogu Avrupa Rusya Türkiye Kafkaslar Bölge Başkanı
Bülent Atlığ: Asya Afrika Ortadoğu’dan Sorumlu Global Üretim Grubu Başkan Yardımcısı
Hakan Atay: Kanada Latin Amerika Afrika Ortadoğu Bölgesi Kardiyovasküler İlaçlar Direktörü
Ahmet Göksun: Gelişmiş Ürünler Japonya Kore Avustralya Yeni Zelanda Bölge Başkanı
Ahmet Genel: Pfizer Malezya Genel Müdürü
Ahmet Esen: Pfizer Çin Genel Müdürü
Elif Aral: Kafkaslar ve Orta Asya Bölge Direktörü
Önder Işınay: Kazakistan Satış ve Pazarlama Müdürü
Toygan Yamanel: Kafkaslar ve Orta Asya Bölge İş Geliştirme Müdürü
Dilek Kıran: Avrupa Gelişen Pazarları ve Belçika Kontratlı Üretim Müdürü
Özlen Çoksezen Yalçınkaya: Asya ve Latin Amerika Bölgesi Uluslararası Dış İlişkiler ve Ortaklık Geliştirme Grubu Direktör Yardımcısı
Hakan Eras: Mısır Hayvan Sağlığı Grubu Divizyon Direktörü
Ayşegül Bozkurt: İngiltere Lipitor Kıdemli Ürün Müdürü
Dr. Bora Sever: İngiltere Kalite Denetim Müdürü
Ruhan Hacıislamoğlu: Hayvan Sağlığı Ortadoğu Kuzey Afrika Türkiye Bölge Direktörü
Ceren Doğan: Gelişen Pazarlar İş Teknolojileri Kıdemli Müdürü
Çağla Kesik: Avrupa Gelişen pazarları ve Belçika Lipitor ve Caduet Ürün Müdürü
Duygu Ener: İngiltere Kıdemli Ürün Müdürü
Ebru Doğruol: Gelişen Pazarlar Bölgesel Pazarlama Direktörü
Eda Güvenç: Gelişen Pazarlar İş Geliştirme Direktörü
Enver Erkan: İngiltere Champix Ürün Müdürü
Esra Gül Bozkurt Ozan: Özel Ticari Markalar Direktörü
Evren Çelik: Afrika, Ortadoğu Bölgesi Yasal Uyum Direktörü
Ezgi Balcı: Global Fiyatlandırma ve Geri Ödemeler Direktörü
Gülden Mesara: Gelişen Pazarlar İletişim Direktörü
Gülden Saatçi: Global Tedarik ve Lojistik Kıdemli Direktörü
Hande Erten: Bölgesel Finans Müdürü
Ömür Öztaş: İş Çözümleri ve Teknolojileri Müdürü
Radife Kıral: Gelişen Pazarlar İş Operasyonları ve Strateji Geliştirme Direktörü
Selim Sezgin: İngiltere Kıdemli Ürün Müdürü
Semra Yurdabağ: Asya Afrika Ortadoğu Kıdemli Audit Müdürü
Yaşar Yaman: Afrika Ortadoğu Yasal Uyum Direktör Yardımcısı
Yavuz Kuban: Gelişen Pazarlar İş Teknolojileri Direktörü
Yeşim Özyutçu: Avrupa Gelişen Pazarlar İnsan Kaynakları Müdürü

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!