Güncelleme Tarihi:
MERSİN Akkuyu’da kurulması planlanan nükleer güç santralı için toplam 300 öğrenci Rusya’da eğitim alacak. Yaklaşık 8 yıl sonra işletilmesi planlanan nükleer santralı Türkler yönetecek. Santralın Türk mühendislerince işletilmesi kapsamında Rusya’da eğitim alacak öğrencilere dönük bir çalışma başlatıldığını anlatan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Yıllara yayılmış olarak başlangıçta 50 öğrenci olacak. Moskova’da eğitim alacak öğrencilerin burs maliyeti tamamen proje şirketince karşılanacak. Önümüzdeki hafta sonuna kadar müracaatlar alınacak” dedi.
5.5 yıllık eğitim alacak
Fen fakültelerinin matematik ve fizik bölümü okumuş olanlarla beraber mühendisliğin her bölümünde bulunan 1, 2, 3 ve 4’üncü sınıfta olan öğrencilerin buna müracaat edebileceğine işaret eden Yıldız, şu bilgileri verdi:
Yaklaşık 7-8 yıl sonra 300 Türk mühendisi tarafından işletilecek olan bir nükleer santralın hazırlıklarına şu anda başlamış bulunuyoruz.
Bu yılın eylül ayında, yazılı ve sözlü mülakatları geçen 50 öğrencimize, yatma, sigortalama, hastane masrafları da dahil olmak üzere, kendilerine ortalama aylık belli bir oranda, dolar bazında burs verilecek.
Müracaatları 23 Haziran akşamına kadar alacağız.
Orada başarılı olamadıkları takdirde, öğrenciler tekrar Türkiye’ye dönecekler ve buradaki eğitimlerine devam edecekler.
Sınav Hacettepe Beytepe kampüsünde yapılacak.
Öğrenciler, 5.5 yıllık sürede Rusya’da görecekleri eğitimde, Rus Dili ve Edebiyatı hakkında da ayrıca eğitim alacak.
Enerjiye kaynak aktarılıyor
Cari açıktaki artışın önlenmesine ilişkin Enerji Bakanlığının çalışmaları hakkında bilgi veren Taner Yıldız, şöyle konuştu: “Finans sektöründe bir kısım konsorsiyumla beraber enerji sektöründe gerçekleştirilmesi beklenen projelere para aktarıldığını görüyoruz. Bunun devam ettiğini, çünkü enerji sektörünün kendi ayakları üzerinde durabilen, hatta koşabilen ve kendi içerisinde bu parayı çevirebilen bir yapısı olduğunu görüyoruz. Hala enerji sektörü, Türkiye’nin büyümesiyle alakalı arz güvenliğini sağlayacak yapıyı sağlamakta kararlı. Kar marjlarının, özel sektörün rağbet edeceği bir noktada olduğu görüldü. Dolayısıyla enerji sektörünün bunu sağlamada bir sıkıntısının olmayacağı görünüyor.”
Japonlarla görüşmeler temmuzda bitmeli
SİNOP’ta kurulacak nükleer santrala ilişkin Japonlarla görüşmeleri de temmuz ayının ortasına kadar netleştirmek istediklerini belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, şöyle konuştu: “Bize verilen teklifin içinde TEPCO da vardı işletimci olarak. Ancak, Fukişima’nın da işletmecisi olarak kendilerinin bu süreçte çok ciddi sıkıntıyla karşı karşıyla kaldıklarını biliyoruz. Kendileri bizden müsaade isteyecekler mi istemeyecekler mi, bu hususu önümüzdeki ayın ortasına kadar da netleştirmek istiyoruz. Bu sürecin içinde daha fazla kalamayacaklarsa da Türkiye’nin nükleer santrallerle alakalı programı açısından tekrar bir değerlendirmekte fayda vardır diye düşünüyoruz. Temmuz’un ortasına kadar da konuyu kendilerinin netleştirmelerini bekleyeceğiz.”
Elektrikte 30 Haziran’a kadar süre
ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrik dağıtım şirketlerinden, finansman ihtiyacı konusunda geri dönüş anlamında olumlu sinyaller alınıp alınmadığını şöyle değerlendirdi: “Bu konuyu şirketlerin girişimlerine endeksli tutmak gerekiyor. 30 Haziran’a kadar tanınan süreyi mutlaka değerlendireceğiz. Süreyi değerlendirmeyenler bu yarıştan düşecek ve yarışı bir sonraki sırada bulunan firmaya bırakacağız.”