Güncelleme Tarihi:
YUNANİSTAN dün şok üstüne şok yaşadı. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in ek mali önlemler isteyerek Yunanistan’a yardım konusunda direnmesinin ardından Papandreu hükümeti büyük hayal kırıklığı yaşarken piyasaların kapanmasından sonra akşam saatlerinde bu kez uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poors’tan (S&P) kötü bir haber çıktı. S&P, Yunanistan’ın uzun vadeli kredi notunu “BBB”den üç kademe birden indirerek, yatırım yapılamaz seviye olan BB’ye çektiğini açıkladı. S&P, Yunanistan’ın kısa vadeli kredi notunu ise “A-2”den “B”ye indirdiğini ve not görünümünü ‘negatif izleme’ye aldığını bildirdi.
Yatırım yapanlara uyarı
S&P, not indiriminde Yunanistan hükümetinin kamu finansmanı sorununu sürdürülebilir bir düşüş yörüngesine sokmaktaki çabalarında karşı karşıya olduğu politik, ekonomik ve bütçe zorluklarına ilişkin güncellenmiş değerlendirmelerinin etkili olduğunu belirtti. S&P, ayrıca Yunanistan’ın borçlanma kağıdı ihraçları için “kurtarma (recovery)” notunu “4” olarak belirleyerek, bir temerrüt veya yeniden yapılandırma durumunda borçlanma kağıtlarını ellerinde tutanlarının yatırımlarının ortalama yüzde 30-50’sini geri alacakları konusunda uyarıda bulundu.
4 ay sonra yine düşürdü
Standard and Poor’s, en son aralık ayının ortasında da, Yunanistan’ın artan bütçe açığı ve 300 milyar Euro’yu aşan borç sorunu yüzünden, ülkenin kredi notunu A+ seviyesinden “BBB”ye düşürmüştü. S&P, bütçe açığı ve borç sorunun çözümü konusunda herhangi bir somut adım atılmamış olmasının da etkisiyle dört ay içinde Yunanistan’ın notunu ikinci kez düşürmüş oldu.
Türkiye’nin notu da BB
Standard and Poor’s, 19 Şubat’ta Türkiye’nin uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notunu BB’ye yükseltmiş, uzun vadeli yerel para birimi cinsinden kredi notunu ise BB+’ya yükselttiğini duyurmuştu. Kredi notunun görünümünü “pozitif” olarak belirleyen S&P, hükümetin ekonomi ve mali yönetimi konusunda başarılı geçmiş performansının kredi notunu desteklediğini, ancak Türkiye’nin büyük dış finansman ihtiyacının kredi notu üzerinde ana risk unsuru olduğu kaydetmişti.
Papandreu: Bakanlar bile vergi kaçırıyordu
YUNANİSTAN’ın tefecilerin karşısında güçsüz pozisyona düştüğünü belirten Başbakan Yorgo Papandreu şunları söyledi: “Vatandaş yasadışılığı her yerde görüyordu. Siyasetçiler devletin halkın servetini satıyorlardı. Bakanlar bile vergi kaçakçılığı yapıyordu. Sadece arkadaşlarını, yakınlarını düşünen siyasetçiler işbaşındaydı. Vergi kolaylığı sadece güçlülere getiriliyordu. Vatandaş kendini Yunanistan’ın vatandaşı hissetmiyordu. Nasıl güvensin, neden vergi ödesin? Yasaya niye saygı göstersin? Vatandaşın tepkisi disiplinsizlik oldu. Onun suçu yoktu. Suç kötü örnek olan yönetimlerindi.”
S&P, Portekiz’in notunu düşürdü
ULUSLARARASI kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s (S&P), Portekiz’in uzun vadeli notunu “A”dan “A-”ye düşürerek iki kademe indirdi ve not görünümünü negatif izlemeye aldı. S&P, Portekiz’in kısa vadeli borç notunu ise “A-1”den “A-2”ye indirdi. Portekiz’in notunun düşürülmesinde, ülkenin zayıf ekonomik görünümü nedeniyle yüksek borç seviyeleriyle mücadele etme kabiliyetine ilişkin endişelerin etkili olduğu belirtiliyor. S&P, Portekiz hükümetinin yüksek borç seviyesine istikrar kazandırmak için 2013 yılına kadar mücadele etmesi gerektiğini vurgularken, son yıllarda ülkenin kamu sektöründe çok önemli yapısal reformlar gerçekleştirmesine rağmen kamu maliyesinin yapısal olarak hâlâ zayıf olduğuna da dikkati çekti.
Portekiz Maliye Bakanı Fernando Teixeira dos Santos, “Ülke, piyasaların saldırılarına cevap vermek zorundadır. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da bütçe açığını azaltmak ve Portekiz ekonomisinin rekabet gücünü teşvik etmek için gerekeni yapacağız. Portekiz ve Yunanistan’ın gerçekleri birbirinden farklıdır” dedi.
Almanya, Yunanistan’a ‘kolay para yok’ dedi Avrupa’da hava bozuldu
ALMANYA Başbakanı Angela Merkel’in, Yunanistan’ı kurtarma paketini belirsizliğe sokan açıklamaları ve uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standart and Poors’un (S&P) Portekiz’in kredi notunu düşürmesi, küresel piyasaları karıştırdı. Amerika borsalarında kayıplar yüzde 1 olurken, Avrupa borsalarında kayıplar yüzde 3’ü buldu. Atina Borsası ise yüzde 6 değer kaybetti. Piyasalarda yaşanan tedirginliğin temel nedeni, Almanya’nın Yunanistana yapacağı 8.4 milyar Euro’luk mali yardım konusunda takındığı tavır. Almanya, Yunanistan’a mali desteğin, ek önlem alması halinde verilebileceği şartını koydu. Piyasalarda Atina’nın uzun vadede borcunu ödeyemeyeceği endişesi artırdı. Almanya’nın ancak 7 Mayıs’tan sonra Yunanistan’a yardım konusunda yeşil ışık yakabileceği belirlendi.
Fransa da oylayacak
Dün piyasalara bir kötü haber de Yunanistan’ın Avrupa Birliği içinde en büyük destekçisi olarak görünen Fransa’dan geldi. Fransa Meclis Başkanı Bernard Accoyer, Yunanistan’a bütçeden yapılacak 6.3 milyar Euro’luk mali yardımın 4 Mayıs’ta Meclis Genel Kurulu’nda oylanacağını açıkladı.
İMKB de 58 bin puana geriledi
YURTDIŞI piyasalardaki gelişmelere bağlı olarak İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) da günü düşüşle tamamladı. Ulusal 100 Endeksi, birinci seansta yüzde 0.95 gerileyerek, 58 bin 481 puandan kapandı. İkinci seansta artan satışlar eşliğinde birara yüzde 1.5’i aşan kayıplarla 58 bin sınırına kadar gerileyen İMKB Ulusal 100 Endeksi, günü 58.217 puandan, yüzde 1.4 oranında değer kaybıyla kapattı. Yunanistan endişesi ile Euro, uluslararası piyasalarda gerilerken dolar karşısında da 1.33 seviyesine kadar düştü. Bankalararası piyasada dolar 1.4919 TL’ye kadar tırmandı. Bugün valörlüde 1.49 TL’den işlem gören dolar serbest piyasada 1.4900 TL’den kapanış yaptı. Euro ise 1.9830 TL’den işlem gördü.