30 milyon Euro’ya ‘Öger’i verecek Thomas Cook’un yönetimine girecek

Güncelleme Tarihi:

30 milyon Euro’ya ‘Öger’i verecek Thomas Cook’un yönetimine girecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2010 00:00

Vural Öger tarafından 1969 yılında kurulan ve Almanya’da özellikle Türkiye tatil paketleri alanında faaliyet gösteren tur operatörü Öger Tours, ‘Ruslarla görüşüyor” denilirken, İngiliz turizm devi Thomas Cook’a satıldı.

Haberin Devamı

Toplam 21 ülkede 9.3 milyar poundluk satışı ve 22.1 milyon müşterisiyle faaliyet gösteren Thomas Cook, Öger Tours’un yüzde 100’ünü satın alaca-ğını açıkladı. Thomas Cook, bu işlem için yıl sonu kapanışında belirlenecek olan nakit karşılığı ile son 12 aylık net borç ve benzeri borçlar toplamına dayanarak yaklaşık 30 milyon Euro ödemeyi planlarken, Avrupa Komisyonu’ndan rekabet izninin çıkması halinde sürecinin eylülde tamamlanması bekleniyor.
Öger bünyesindeki diğer firmalar da, Türkiye’de 2.5 milyon Euro değerinde acente ve konaklama hizmetini Thomas Cook’a karşılıksız sağlamayı kabul etti. 31 Ekim 2009 itibariyle 400 binin üzerinde yolcu taşıyan ve 256 milyon Euro brüt gelir ile 3.3 milyon Euro işletme kârı bildiren Öger Tours’u satın alan Thomas Cook, bu satın almayla Almanya’nın ikinci büyük turizm grubu olarak konumunu sağlamlaştıracak. Vural Öger ve kızı Nina Öger, devir tamamlandıktan sonra yönetimden çekilecek. Ancak Vural Öger, Thomas Cook Şirketler Grubu Yönetim ve Denetleme Kurulu üyeliğine atanacak. Bu satışın 6 ay süren görüşmelerin sonunda gerçekleştiğini belirten Vural Öger, “Öger Tours, Thomas Cook ve benim için çok iyi bir anlaşma oldu. Dünyanın en büyük şirketlerinden birinin yönetim ve denetleme kuruluna getirilmek benim için çok önemli. Bu, aynı zamanda bana olan güvenin de bir kanıtı” dedi.
Vural Öger, “Öger Tours bir Türk markası olarak Avrupa’da daha güçlü bir şekilde faaliyetine devam edecek. Thomas Cook, Öger sayesinde Türkiye’de 1 numara olacak” derken, Öger Türk Tur’un ve Türkiye’deki otelcilik şirketlerinin yine kendi hissesinde kalmaya devam edeceğini belirtti. Öger, şu bilgileri verdi: “Öger Türk Tur, Türkiye’deki otelcilik şirketi, Türkiye’deki 7 otel ve Öger Tours’un Türkiye’deki servislerini yapan Holiday Plan Otelcilik şirketi yüzde 100 benim elimde kalarak faaliyetine devam edecek. Öger Tours, yine aynı şekilde Hamburg merkezli olarak çalışmalarına devam edecek. Personel açısından herhangi bir değişme olmayacak. Kızım Nina Öger de Türkiye’deki şirketlerin ve otellerin başında ve şu an Türkiye’de. Türkiye’yi de çok seviyor ve orada kalmak istiyor. Tabii kararı kendisi verir.”
Ege’ye butik otel
Öger’in, butik otel yatırımı Marina Vista Bodrum’dan sonra bir zincir oluşturmak istediği de biliniyor. Bu yıl Türkiye’ye 1.2 milyon turist getirmeyi planlayan Öger, Ege Bölgesi’nde yeni butik otel projeleri geliştirmek istediğini belirterek, İstanbul’da butik otel sahibi olmayı düşündüğünü açıklamıştı.

Haberin Devamı

Türkiye’deki varlığımız güçlenecek

Haberin Devamı

THOMAS Cook Grubu CEO’su Manny Fontenla-Novoa, “Thomas Cook Grubu’nun en büyük ve en önemli faaliyet alanlarından biri olan Almanya’daki güçlü konumunu daha da sağlamlaştıracak fırsatlar araştırıyorduk. Öger Tour’u satın almamızın bu hedefimizi gerçekleştirme stratejimizde önemli bir adım olacağına inanıyorum. Bu satın alma, Avrupa’daki tüm pazarlarımız için önemli bir güzergâh olan Türkiye’deki varlığımızı da güçlendirecek” dedi. “Bu satın alma ile Almanya’daki konumumuzu daha da güçlendireceğiz” mesajı veren Thomas Cook CEO’su Peter Fankhauser de, “İki şirketin güçlerinin birleşmesiyle, Türkiye’de daha da büyüyeceğimize, müşterilerimize geniş bir yelpazede mükemmel ürünler sunacağımıza ve Türkiye’deki tedarikçilerimiz için güçlü ve güvenilir bir ortak olmaya devam edeceğimize inanıyorum” diye konuştu. Thomas Cook Grubu’ndan yapılan açıklamada ise, bu satın almayla ciddi bir sinerji yaratılmasının yanı sıra işletme giderlerindeki azalma, bünyesindeki Condor şirketiyle, daha fazla firma-içi uçuş, uçakların daha verimli kullanımı ile uçuş, otel ve tesis içi hizmetlerinin toplu alımı sayesinde yıllık 8 milyon Euro’nun üzerinde tasarruf sağlanması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!