Nilgün KARATAŞ
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2007 00:00
Tekel’in sigara bölümünün özelleştirilmesinin gündeme alınmasıyla hareketlenen sigara sektörüne, Philsa, BAT, JTI ve Imperial Tobacco gibi devlerin ardından İngiliz sigara devi Gallaher de girdi. Ege Bölgesi’ne 30 milyon Euro’luk yatırım yapan Gallaher, Smart ve LD’yi piyasaya sundu. Gallaher, Tekel’le de ilgileneceğini belirtiyor.
KİŞİ başına yılda 1.350 adet sigaranın tüketildiği Türkiye potansiyeli ile uluslararası sigara devlerinin iştahını kabartırken, üretici olarak piyasaya giren şirketler arasına İngiltere merkezli Gallaher de eklendi. Bu yıl özelleştirilmesi gündemde olan Tekel ile birlikte pazar paylarının yeniden şekillenmesi beklenirken, Ege Bölgesi’ndeki üreticiler arasına katılan Gallaher’in de diğer üreticiler gibi Tekel’in sigara bölümünün özelleştirilmesi ile ilgilendiği de söyleniyor.
EGE’DEKİ 5’İNCİ YATIRIMCI: Dünyanın beşinci, Avrupa’nın ise dördüncü büyük uluslararası tütün ürünleri şirketi olarak kabul edilen Gallaher Group Plc, 2005 yılında kurduğu Türkiye şirketi ile hazırlandığı Türk piyasasına Smart ve LD (Lodos Denizcisi) adlı markalarıyla giriş yaptı. İzmir’deki fabrikasında üretilen bu sigaraların 65 dağıtıcıdan oluşan satış ağı ile dağıtımına başlayan Gallaher, Türkiye’de Tekel’in dışında fabrikası bulunan 5’inci şirket oldu. Ege Bölgesi’nde aynı zamanda Philsa, JTI, British American Tobacco ve Imperial Tobacco şirketlerinden fabrikaları bulunuyor.
30 MİLYON EURO YATIRDI: Genel Müdürlüğünü Stephan Schmidt’in yaptığı Gallaher Türkiye’nin hazırlık aşamasında 30 milyon Euro’ya varan yatırım gerçekleştirildiği belirtildi. 2005 yılında üzerinde iki katlı bir yaprak tütün işleme fabrikası ile tek katlı bir tütün deposunun da bulunduğu 30 bin 715 metrekarelik araziyi İzmirli Altab Tütün Ticaret Sanayi A.Ş. firmasından satın alan Gallaher Türkiye, Türkiye piyasası için yerel üretime 2007 yılının başında geçti. Stephan Schmidt, bu fabrikanın tüm Gallaher Group Plc için bir ithalat üssü potansiyeline sahip olduğunu vurguladı.
13 ÜLKEDE ÜRETİMDE: Avusturya, Kanarya Adaları, Dominik Cumhuriyeti, Kazakistan, Polonya, Romanya, Rusya, Singapur, Güney Afrika, İsveç, Ukrayna, İngiltere ve Türkiye’de tütün imalat tesislerine sahip olan Gallaher’in 11 binin üzerinde kişiye istihdam olanağı sağladığı belirtiliyor. Gallaher Türkiye’nin ise satış ekibinin yanı sıra İzmir’deki fabrikasında 70, İstanbul’daki merkez ofisinde ise 80 çalışanı bulunuyor. Türkiye’de toplam 150 çalışanı bulunan şirketin, toptancı ortaklarında da 450 kişilik bir ekip bulunduğuna da dikkat çekiliyor.
80 ÜLKEDE SATILIYOR: Gallaher’in stratejik marka portföyünde bulunan ürünler Benson&Hedges, LD, Mayfair, Memphis, Ronson, Silk Cut, Sobranie, Sovereign, Hamlet ve Old Holborn olarak sıralanıyor. Uluslararası tütün imalatı ve toptan satışı gerçekleştiren Gallaher Group Plc’nin merkezi İngiltere’de bulunuyor. Gallaher firmasının ürettiği markalar Avrupa’da 80 farklı ülkede, CIS (İngiltere Bağımsız Ülkeler Topluluğu), Asya ve Afrika’da satılıyor. Gallaher’in ayrıca Avusturya, Almanya, Kazakistan, İrlanda Cumhuriyeti, Rusya, İsveç ve İngiltere’de lider konumda olduğu belirtiliyor.
Japan Tobacco peşindeTÜRKİYE pazarının yeni oyuncusu Gallaher, bu arada Japon Tobacco International’ın da (JTI) yakın takibinde. Dünyanın 3’üncü büyük sigara üreticisi olarak kabul edilen Japan Tobacco’nun İngiliz Gallaher Group Plc’ye 7.5 milyar sterlinlik (14.2 milyar
dolar) bir satın alma teklifinde bulunduğu biliniyor. Gallaher yetkililerinin bu konuda verdiği bilgi ise, bu teklifin halen yönetim kurulunda değerlendirildiği, şu ana kadar olumlu ya da olumsuz bir görüş bildirilmediği yönünde.
Türkiye’de kimler sigara üretiyorPHILSA: Philsa, Amerika merkezli dünya sigara devi Philip Morris International ile Sabancı Holding’in yaptığı ortaklıkla 1991 yılında kuruldu ve aynı yılın sonunda üretime başladı. İzmir Torbalı’daki tesislerinde Philsa’da Marlboro başta olmak üzere Parliament, Parliament, L&M, Chesterfield, Lark, Bond Street, Muratti ve Türkü markalarını üretiyor.
JTI: Merkezi
İsviçre’de bulunan JT International, 1999 yılında JT’nin RJ Reynolds International’ı satın almasıyla büyümüş bir grup. RJR Nabisco Holding sermayesi ile 1992 yılında Torbalı’da kurulan ve 1999’un Mart ayında Japan Tobacco International (JTI) bünyesine katılan İzmir Torbalı’daki fabrikada, Camel’in yanı sıra, Salem, Winston, Monte Carlo ve More sigaraları üretiliyor.
BAT: Tire Organize Sanayi Bölgesi’nde 2002’de tesisini faaliyete geçiren İngiliz British American Tobacco (BAT), Viceroy, Pall Mall, Kent sigaralarını üretiyor. Dunhill, Lucky Strik, Rothmans gibi markaları da bulunan BAT’ta dağıtımdaki işbirliğini sona erdirmekle birlikte
Koç Grubu’nun yüzde 5 payı bulunuyor. Bu ortaklığın üçüncü ayağını oluşturan İzmirli Gürel Ailesi’nin de ortaklıkta yüzde 5’lik payı bulunuyor.
IMPERIAL TOBACCO: İngiltere merkezli Imperial Tobacco, Türkiye pazarının en yenilerinden. Imperial Tobacco Türkiye olarak, Manisa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tesislerini 50 milyon dolarlık yatırımla 2005 yılında faaliyete geçirdi. Imperial Tobacco Türkiye’de Davidoff, Davidoff Slims, West, West Ice, Maxim, Klasik, Superkings, Regal ve L&B sigaralarını üretiliyor.