30 milyon dolarlık yatırım yasa bekliyor

Güncelleme Tarihi:

30 milyon dolarlık yatırım yasa bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2008 11:52

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesinde (ASOB) biyoetanol üretimi yapmak üzere 30 milyon dolarlık yatırımla yaklaşık bir yıl önce kurulan tesis, atıl durumdan kurtulmak için hazırlanan Enerji Verimliliği Kanun Tasarısının yasalaşmasını bekliyor.

Haberin Devamı

Tezkim Tarımsal Kimya AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tezcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, biyoetanolün, mısır, buğday, kamış ve pancar gibi tarım ürünlerinden elde edilen temiz, renksiz ve benzinin oktan derecesini yükseltici bir katkı maddesi olduğunu söyledi.

Tezcan, tesisi kurmaya 2005/8704 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında yer alan etanolün benzinle yüzde 2 oranında harmanlanmasına ÖTV desteği sağlanmasının ardından karar verdiklerini anımsattı.

Ardından ASOB'nde biyoetonal üretimi yapmak üzere 2005 yılında 50 bin metre kare alan üzerinde son teknolojiyi kullanarak tesisin inşaasına başladıklarını anlatan Tezcan, “ABD'li mühendislerin gözetiminde yaptığımız tesisi 2007 yılının Aralık ayında tamamladık” dedi.

Tezcan, daha sonra Shell, Total ve Opet gibi dağıtım şirketlerine giderek tesisi üretime hazır hale getirdiklerini söylediklerini ifade etti. Dağıtım şirketlerinin de kendilerinden yüzde 2 oranındaki desteğin yüzde 5'e çıkarılmasını ve bununda yasayla zorunlu hale getirilmesini talep ettiklerini anlatan Tezcan, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Türkiye'de sadece Petrol Ofisi, rafinerilerden aldığı kurşunsuz benzine yüzde 2 oranında biyoetanol katıyor. Biyoetanol, benzine yüzde 10 oranında katılabiliyor.
Biyoetanol üretiminin önündeki en büyük sorun halen benzine katılan miktarın ancak yüzde 2'sinin ÖTV dışı tutulmasıdır. Üreticiler olarak bizler dağıtım şirketlerinin talebi doğrultusunda benzine katılacak miktarın yüzde 5'inin ÖTV kapsamı dışına çıkartılmasını istiyoruz.

Bu durumu ayrıca hükümet yetkililerine de aktardık. 30 milyon dolarlık yatırımla yaklaşık bir yıl önce kurduğumuz tesisi atıl durumdan kurtarmak için hazırlanan Enerji Verimliliği Kanun Tasarısı Taslağının yasalaşmasını bekliyoruz.”

Tezcan, bir yıldır yasanın çıkmasını beklediklerini ve bundan dolayı günde 250 ton mısır ve buğday işleme kapasitesine sahip tesiste üretim yapamadıklarını ifade ederek, “Tesisimiz üretime geçtiğinde günde 100 bin litre biyoetanol üretimi yapabileceğiz” dedi.

Ahmet Tezcan, tesiste halen 30 personelin görev yaptığını üretime başlamaları durumunda çalışan sayısını 50'ye çıkaracaklarını da sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!