30 milyar Euro’luk kemer sıkmaya maaşından başladı bakanı ağladı

Güncelleme Tarihi:

30 milyar Euro’luk kemer sıkmaya maaşından başladı bakanı ağladı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2011 00:00

İtalya Başbakan Mario Monti, 30 milyar Euro’luk kemer sıkma paketini açtı. Monti 17 bin Euro’luk kendi maaşından da feragat ettiğini açıklayıp, “Reçete çok acı ama İtalya’nın kurtulması için gerekli” dedi. İtalya Refah, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Elsa Fornero da, paketi açıklarken gözyaşlarını tutamadı.

Haberin Devamı

İTALYA’da ağır borç yükünün altından kalkmaya çalışan Başbakan Mario Monti liderliğindeki teknoktar hükümeti, sert önlemleri içeren 30 milyar Euro’luk yeni tasarruf paketini yürürlüğe koydu. Hem başbakanlık hem de ekonomi bakanlığı için aldığı 17 bin Euro’luk maaşından feragat ettiğini açıklayan Monti, İtalya’da 2013 yılına kadar bütçe dengesini sağlamak amacıyla hazırlanan ve sert önlemleri içeren yeni tasarruf paketi açtı. Başbakan ve Ekonomi Bakanı Mario Monti, acil önlemlerin gerekliliğini, “İtalyanların bir borç riski ve hatası 60 yıldır yaptıklarını tehlikeye sokar. İstediğimiz özveriler, ülkenin yeniden ayağa kalkmasını sağlamak, İtalya’yı içinde bulunduğu ciddi krizden kurtarmak içindir” dedi.

Yunanistan’a benzeriz

Ekonomide sert önlemler alınmamasının sonuçlarının muhtemelen felaket olabileceği uyarısında bulunan Monti, “Bu paket olmaksızın, İtalya’nın çökeceğini, Yunanistan benzeri bir durumla karşılaşacağını düşünüyoruz” diye konuştu. Monti, tasarruf paketiyle ilgili şunları söyledi: “Hep birlikte bunun üstesinden geleceğiz. Avrupa istiyor diye İtalyanlardan asla özveri istemeyeceğiz. Tasarruf paketindeki düzenlemeleri eşit ve adil olacak şekilde titizlikle hazırladık. Ben de maaşımı almayacağım ve bu parayı şu an zor durumda bulunan ülkemin bütçesine bağışlayacağım. Bu zamanda tüm vatandaşlarımızdan özveride bulunmalarını istiyoruz. Bunun için başbakanlık ve ekonomi bakanlığı maaşlarımdan vazgeçmek en doğru yol gibi göründü.”
Mario Monti, gelecek genel seçimlerde başbakanlığa adaylığını koyacağı yönündeki iddiaları da, “Ben İtalya’nın ve Avrupa’nın çıkarlarını içeren ağır ve olağanüstü sorumluluğu başarıyla tamamlamak için tasalanıyorum. Sanırım bu görevimi yerine getirmek yeterli olacaktır. Var olan teknik hükümet uzun ömürlü olacaktır” diye yanıtladı. Sadece halkın kemer sıkmayacağını vurgulayan Monti, siyasi maliyetlerde ciddi kısıntılar yapılacağını belirterek, “Hükümet olarak vergi kaçırılmasının önüne geçmek için de önemli adımlar attık. Geçmişte de aynı tedbirler alınmıştı ama bizim hazırladığımız önlemlerin daha keskin olduğunu göreceksiniz” dedi. Monti’ye koltuğunu devretmek zorunda kalan Silvio Berlusconi ise vergi kaçakçılığı suçlamasıyla halen yargılanıyor.

Haberin Devamı

İTALYAN BAKAN KURTARMA PLANINI AĞLAYARAK AÇIKLADI - FOTOGALERİ

Haberin Devamı

‘Fedakârlık’ ağlattı

/images/100/0x0/55eb6649f018fbb8f8bea485

Monti, önlemleri açıklarken Refah ve Çalışma Bakanı Emma Fornero’nun önlem paketiyle ilgili konuşmasında ‘fedakârlık’ kelimesini telaffuz ederken duygulanıp ağlaması, ‘ağlatan reçete’ diye yorumlandı. Bakan’ın ağlaması, İtalyan çalışanlar ve sendikalar tarafından “Hükümet ağlıyor ve biz daha fazla ağlayacağız” şeklinde değerlendirildi.

30 milyar Euro’luk pakette neler var

İTALYA Başbakanı Mario Monti’nin açıkladığı 30 milyar Euro’luk tasarruf paketi şunları içeriyor:

2012 yılından itibaren kadınlarda emeklilik yaşı 60’tan 62’ye, erkeklerde ise 65’ten 66’ya yükseltilmesini öngörülüyor.

Haberin Devamı

Enflasyon ne olursa olsun emekli maaşları 2013 yılı sonuna kadar zam görmeyecek.

Berlusconi döneminde kaldırılan emlak vergisi geri gelirken, yerel yönetimlerden 5 milyar Euro’luk bir kısıntı yapılacak, likidite sorunu çeken İtalyan bankalarına, Merkez Bankası’na kredi talebinde bulunmaları halinde devlet garantör olacak.

Berlusconi hükümetinin yüzde 20’den yüzde 21’e çıkarttığı KDV, yüzde 23’e çıkarılacak.

Zorunlu tüketim vergisi gıdada yüzde 4’ten 6’ya, diğer alanlarda ise yüzde 10’dan yüzde 12’ye çıkartılacak. Ek gelir vergileri de alınacak.

Yıllık geliri 75 bine kadar olanlardan ek vergi alınmaması ancak daha fazla alanların rakamlara göre yılda 250 ila 2500 Euro ek gelir vergisi vermesi kararlaştırıldı.

Haberin Devamı

Vergi kaçırma kadar kara parayı aklamayı önlemek için 500 Euro’luk banknotların tedavülden kaldırılması dışında 1000 Euro üzerinde ki harcamalarda nakit para kullanılması da yasaklandı.

İkinci evi olan ek vergi verecek.

Özellikle zenginleri ilgilendiren lüks vergi kapsamında lük teknesi veya yatı olan günde 7 Euro ile 150 Euro arasında vergi verecek. 14 metre uzunlukta olan tekneler günde 20 Euro ile vergilendirecek. 170 KW üstü aracı olana da KW başına yılda 20 Euro ek vergi vermek zorunda bırakılacak.

Kamu idarelerinde meclisler 10 üyeyi aşamayacak. Belediyelerde komisyonlar küçültülecek bazıları kaldırılacak.

Ekonomik büyüme için küçük ve orta ölçekli girişimcilere vergi kolaylığı sağlanacak, 20-25 milyar Euro kredi garanti fonu sağlanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!