Güncelleme Tarihi:
TOBB ve BYEGM'nin yaptığı ortak açıklamada, projenin ilk aşamasında, 58 kursiyerin 3 ay süreyle TÖMER'de 300 saat süreyle aldıkları kursun 7 Ağustos 2009 tarihi itibariyle sona erdiği ve kursu 53 kursiyerin başarıyla tamamladığı kaydedildi.
Açıklamada, proje kapsamında yurtdışına gidecek gazetecilerin seçiminin, TOBB-Türkiye Medya ve İletişim Meclisi, BYEGM, TÖMER, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu temsilcileri ile akademisyenler ve filologlardan oluşan 11 kişilik komisyon tarafından 14 Ağustos 2009 tarihinde gerçekleştirildiği belirtildi.
Komisyon tarafından yapılan değerlendirme sonucunda Londra ve Washington'da üç ay süreyle dil eğitimi almaya hak kazan 30 gazetecinin isimleri ve iş yerleri şöyle:
“Bülent Mumay (Hürriyet), Necdet Çalışkan (HaberTürk), Abdullah A. Kara (Kanal 7), Pınar G. Günay (A.A), Bengü Özkesen (Ekonomik Çözüm), Güç Gönel (A.A), M. Cüneyt Avşaroğlu (TRT), Betül K. Atak (Radikal), Hülya Ç. Ertan (A.A), Meral Tosun (FOX TV), Hilal Köse (Cumhuriyet), Sabine Erkuş (Bizim Gazete), Ramazan Solak (CHA), Serkan Fidan (A.A), Selma Kasap (A.A), Meltem Uzun (A.A), İrfan Cemiloğlu (A.A), Bahar Atakan (Milliyet), S. Seda Şimşek (Bugün), Hicran Özdamar (Cumhuriyet), Halide Demir (Yenigün Gazetesi), Murat Erdoğan (Dünya), M. Öge Demirkan (Vatan), Ceyhun Kuburlu (Hürriyet), Nevin Donat (Milliyet), Rahim Ak (Habertürk Gazetesi), Zehra Sayan (Bugün), Bülent Aydemir (Sabah), Kenan Başaran (Referans), Mehmet Kıvanç (Kanal 7).”
10 kişilik yedek liste ise şu isimlerden oluşuyor:
“Sevil Çelik (A.A), Delal Meydan (A.A), Zekeriya Gülün (A.A), Umut D. Erdem (Hürriyet), Yıldız T. Erli (A.A), Ali Olcay Aydilek (Sabah), Sultan Çoğalan (A.A), Ahmet Tekin (Zaman), Zübeyde Balcı (A.A), Satı Alp (Anayurt).”
Projenin yurtdışı bölümüne katılmaya hak kazanan asil ve yedek listede bulunan medya mensuplarının, Londra ya da Washington'dan hangisine gitmek istedikleri ile son irtibat adres ve telefonlarını (GSM dahil) enf@byegm.gov.tr e-posta adresine 25 Ağustos 2009 tarihine kadar bildirmeleri gerekiyor.
Sayı ya da dağılım eşit olmazsa veya bir merkezde yığılma olursa BYEGM tarafından kura çekilecek. Ayrıca, asil ve yedek listedeki medya mensuplarının geçerli ve en az bir yıllık süreli pasaportlarını en kısa sürede hazırlamaları ve yurtdışında bulunacakları 3 ay boyunca çalıştıkları medya kuruluşlarından izinli olmaları gerekecek.
BYEGM, projenin yurtdışı bölümü için çalışmalarını hızla yürütürken, medya mensuplarının yurtdışı eğitim kurumu giderleri, bir defaya mahsus uçakla ulaşımları (Türkiye-Londra-Türkiye, Türkiye-Washington-Türkiye), konaklamaları ve gündelik harcamaları proje kapsamında karşılanacak. Çalışmalar sonlandırıldığında medya mensuplarına duyurulacak. Projenin yurtdışı bölümünün Ekim 2009 ayı içinde başlatılması planlanıyor.