Güncelleme Tarihi:
Kamuoyunda‘Libananco Davası’ olarak bilinen, imtiyaz sözleşmelerinin feshedilerek, Uzan Grubu’na ait Çukurova (ÇEAŞ) ve Kepez Elektrik şirketlerine el konulmasıyla ilgili davanın Türkiye lehine sonuçlanması, el konulduğu dönemde halka açık olan bu şirketlerin 30 bine yakın küçük yatırımcısını da umutlandırdı. 10 yıldır süren davanın sonuçlanması ve hisselerle ilgili bir ihtilafın kalmamasını gerekçe gösteren küçük yatırımcılar, aracı kurum temsilcilerini ve hukukçuları arayarak, “Artık sorun kalmadığına göre devlet bizim mağduriyetimizi gidermek üzere adım atacak mı” diye sormaya başladılar.
Bazı aracı kurum temsilcileri ÇEAŞ-Kepez mağduru küçük yatırımcıların kendilerini aradıklarını belirterek, “Arayan yatırımcılar, Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) şirketlerin ortaklık yapısında değişiklik yaşandığında, satıldığı fiyattan küçük yatırımcılara çağrı yapılması gerektiği yönündeki uygulamasını örnek veriyorlar. Kendilerinin durumunun bu uygulmaya uyup uymadığını soruyorlar” şeklinde bilgi verirken, hukukçular da söz konusu uygulamanın ÇEAŞ-Kepez olayından sonra getirildiğini belirterek, bu kurumların mağdur olan küçük yatırımcılarını kapsamayacağı görüşünü dile getiriyor.
ÇÖZÜM İÇİN TOP SPK’DA
Küçük yatırımcıların ÇEAŞ-Kepez’in yeniden halka açılması yönünde bir beklentisi olduğunu da kaydeden aracı kurum temsilcileri, “Halka açılması durumunda, ellerindeki hisselerin yeni hisselerle değiştirilmesini istiyorlar. Küçük yatırımcılar ayrıca devletin bu şirketleri satması durumunda da kendilerine sahip oldukları hisse oranında pay verilmesi umudunu da taşıyorlar” dedi. Uzmanlar, bu konudaki çözümün Sermaye Piyasası Kurulu’nda (SPK) olduğunu belirterek, “SPK’nın yeni uygulamalarının geçmişte yaşanan bu sorunları bu haliyle kapsaması mümkün değil. Küçük yatırımcıları memnun edecek bir çözümün bulunması çok olası gözükmese de, yine de top SPK’da. Belki yeni bir tebliğ ya da farklı bir kararla, çözüm üretilmesi yoluna gidilebilir” şeklinde görüş belirtti.
AİHM’deki davayı kaybetmişlerdi
ÇEAŞ-Kepez mağduru küçük yatırımcılar, bu şirketlere tüm imtiyaz haklarının feshedilmesi suretiyle el konulduğunda Uzan Ailesi gibi Türkiye Cumhuriyeti devletine karşı işlemlerin iptali için dava açmışlardı. Türkiye’de bu davaları kaybeden küçük yatırımcılar, bu kez davayı AİHM’e taşımış ve oradan da umduklarını bulamamışlardı. 2003 yılındaküçük yatırımcıların mağduriyetinin giderilmesi için bir ara özel bir yasa çıkarılması gündeme gelmişti.
Hükümetin samimiyetine güveniyoruz
BORSA Yatırımcıları Derneği (BORYAD) Başkanı Ali Bahçıvan, Libananco Davası sürecinde, SPK, Enerji Bakanlığı ve Başbakanlık yetkilileriyle çok defalar bir araya geldiklerini belirterek şunları söyledi: “Nihayet davanın sonuçlanması ÇEAŞ-Kepez şirketlerinin hisselerine sahip küçük yatırımcıları hareketlendirdi.Bugüne kadar bir ‘Uzan bahanesi’ vardı. Ama artık bu bahane kalmadı. O nedenle biz açıkçası bir çözüm bekliyoruz. Şimdi ilgili kurumlardan yeni bir görüşme talebinde bulunacağız. Biz hükümetin bu konudaki samimiyetine inanıyoruz.”