3’üncü köprüye Çinliler talip

Güncelleme Tarihi:

3’üncü köprüye Çinliler talip
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2009 00:00

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Çin’de Üçüncü Köprü için sürpriz talip buldu.

Haberin Devamı

Bakan Zafer Çağlayan dünya taahhüt sektörünün lideri konumundaki Çin’den gelen teklifi şu sözlerle açıkladı:  “3’üncü boğaz köprüsünün yapımına talipler. Hem yapımına girmek istiyorlar, hem de finansman desteği sağlamak istiyorlar. Çin Ankara Büyükelçisi üç gün önce bana geldiği zaman, görüşünü ifade etmişti. ‘3. Köprü ihalesine biz ister Türk firmasıyla ortak, ister yüklenici olarak, ister finansman konusunda destek vermek istiyoruz. Fazlasıyla bu konuyla ilgileniyoruz’ dediler. Ben de Çinli Bakana ‘Kapımız açık, ihale şartları belli buyurun’ dedim.”

Ev ödevi tamam

Çağlayan dün Çin Ticaret Bakanı Chen Deming ile yaklaşık 2 saat kadar süren bir görüşme yaptı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Çin gezisi sırasında iki Devlet Başkanı’nın iki bakana “ev ödevi” verdiğini hatırlatan Çağlayan, “Karma ekonomik Komisyon (KEK) toplantısına kadar bütün hazırlıkların yapılması ve birçok konuda meselelerin sonuçlandırılması noktasında iki Cumhurbaşkanı’nın bana ve Deming’e talimatları olmuştu” dedi.

Haberin Devamı

Serbest ticaret istiyoruz

Bakan Zafer Çağlayan 27-28 Eylül’de Pekin’de yapılacak KEK toplantısına imzalanması beklenen protokol başlıklarını şöyle sıraladı:
“Biz Asya bölgesiyle serbest ticaret anlaşması yapmak istiyoruz, ana hedefimiz bu. Buna geçiş içinde, bir tercihli ticaret anlaşması yapılması konusunda görüşümüzü ifade ettik. Türk mallarının çoğunun Çin’e girişinde yüksek gümrük var, Türkiye’nin uyguladığı gümrükler de var. Belirlenmiş alanlarda karşılıklı sıfırlanmasıyla ticaret hacmimiz artar.”

15 milyon dolarlık tavuk ayağı satıyoruz

ZAFER Çağlayan, dünyadaki tavuk ayağının yüzde 90’ını Çin’in tükettiğini söyledi ve “Çin’e şu anda dolaylı olarak 15 milyon dolar civarında tavuk ayağı ihracatımız var. Dünya Sağlık Örgütü’nün Türkiye’nin kuş gribi riski taşımadığını beyan etmesiyle beraber, ‘direkt bu mal size gelir’ dedik. Eğer bunu yaparsak, Çin’e tavuk ayağı ihracatımız 40 milyon dolara çıkacak. Tavuğun, kullanmadığımız yeri olan ayağını ihraç edeceğiz. Buna Kuru söğütten düdük çıkartmak derler” dedi. İşlenmiş gıda ihracatı konusunda da önemli fırsatlar bulunduğunu anlatatan Bakan Çağlayan, Çin Eximbankı’nın Halkbank’a  500 milyon dolarlık kredi açabileceğini de ileri sürdü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!