3’üncü köprü yeni modelle daha kârlı oldu Çin’den de teklif gelir

Güncelleme Tarihi:

3’üncü köprü yeni modelle daha kârlı oldu Çin’den de teklif gelir
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2012 00:00

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 3’ncü köprü için 5 Nisan’da yapılacak yeni ihaleye teklif geleceği konusunda ümitli olduklarını söyledi. 3’ncü köprünün yeni ihale modeliyle daha kârlı olduğunu belirten Yıldırım, Çin’den de teklif beklediklerini belirtti.

Haberin Devamı

ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, boğaza 3’ncü köprü yapımına ilişkin olarak, 5 Nisan 2012 tarihinde düzenlenecek ihaleye teklif geleceği konusunda oldukça ümitli olduklarını söyledi. Anadolu Ajansı (AA) Editörler Masası’nın konuğu olan Bakan Yıldırım, 3’ncü köprünün yeni ihale modeliyle daha kârlı olduğunu belirtirken, Çinli şirketlerden de teklif beklediklerini söyledi. Yıldırım, İstanbul’un ihtiyacı olan 3’ncü havaalanı için de yer belirlemesi yaptıklarını açıkladı.

Teklifler 5 Nisan’da
3’ncü köprü yapımını da kapsayan Kuzey Marmara Otoyolu ile ilgili bir ihale denemesi yaptıklarını ancak istedikleri tarzda bir sonuç alamadıklarını, teklif gelmediğini hatırlatan Yıldırım, şunları söyledi: “Projeyi tekrar gözden geçirdik ve ikiye böldük. Toplam 430 kilometre yol ve bir köprü olmak üzere yaklaşık 6 milyar liralık bir projeydi. Şimdi, köprü artı 90 kilometre yolu, yap-işlet-devret modeliyle tekrar ihale ediyoruz. 5 Nisan’da teklifleri alacağız. Geri kalan kısmı da eş zamanlı olarak milli bütçeden yapmış olacağız. Bu projenin toplam bedelinin öncekine göre yarıdan az kısmını teşkil ediyor. Bu sefer teklif geleceği konusunda oldukça ümitliyiz. Teklif gelecektir, çünkü hem projenin hacmi küçüldü hem geri dönüş süresi, kârlılığı daha da artırıldı. Ona göre ilave trafik garantileri verildi.”

Yatırımları etkilemez
Projenin köprü ve 90 kilometre yol dışında kalan kısımlarının milli bütçeden yapılmasının diğer yatırımları olumsuz etkilemeyeceğini anlatan Bakan Yıldırım, “Onu mevcut bütçe imkanları içerisinde yapacağımızı düşünüyoruz” dedi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in bütçe disiplini konusunda hassas olmasının hatırlatılması üzerine Yıldırım, “Biz de hassasız. Sadece Maliye Bakanının hassas olması yetmez. Türkiye artık o rakamları kendi içinde tolere edecek büyüklüğe ulaştı. O bakımdan herhangi bir sıkıntı yok. Maliye bakanımızla da bu kararları beraber aldık” yanıtını verdi.

Havaalanının yeri belirlendi
İstanbul’a 3’üncü havaalanına da değinen Yıldırım, bu konuda şu bilgileri verdi: “Mevcut hava limanına yeni bir pist yapılması etüt çalışmalarını yaptık. Bununla ilgili bir kanaat oluştu. Diğer yandan yeni pist yapıyor olsak bile 3’üncü bir havaalanı ihtiyacı ortadan kalkmıyor. Havacılıkta gelişmeleri dikkate alırsak, sadece İstanbul’da 2023 yılında 150 milyon civarında yolcuya erişeceğiz. Dolayısıyla mevcut havaalanlarıyla bu yolcuyu sevk ve idare etmek mümkün değil. O bakımdan İstanbul’a 3’üncü havaalanı mutlaka gerekiyor. Bunun için de yerimizi belirledik. Ama şimdilik açıklamıyoruz.”       

Haberin Devamı

Fatih için metrobüs başvurusu yok

Haberin Devamı

BOĞAZİÇİ Köprüsü’nden geçen metrobüs hattının Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’den geçmesiyle ilgili Bakanlığa herhangi bir müracat olmadığını kaydeden Binali Yıldırım, “FSM Köprüsüyle ilgili haberleri ben de okudum, fakat resmen müracaat yok. Biz, İstanbul’un trafiğini rahatlatacak, hangi proje, hangi tedbir olursa olsun, hiç tereddütsüz olumlu  yaklaşırız. Ama henüz çalışmanın detayını bilmiyoruz. Müracaat olursa  İstanbullular’ın lehine her zaman olduğu gibi bunu da  değerlendireceğiz” diye konuştu.    

Trafiğin etkilenmeyeceği saatte bakım yapacağız

BOĞAZ köprüsünün 40’ıncı yıl bakımı hakkında da açıklama yapan Binali Yıldırım, şunları söyledi: “Birinci köprü 1973’de hizmete girdi, 2013’de 40’ıncı yılını  doldurmuş oluyor. 40’ıncı yıl bakımı ‘Büyük  bakım’ diye tabir ediliyor. Tabii ki ‘trafik hiç aksamayacak’ dememiz mümkün değil. Mümkün mertebe gece trafiğin seyrek olduğu saatlerde çalışılacak. Sabah-akşam yoğun trafik dışında, çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız.”

Haberin Devamı

Altyapıdan kâr etmeye çalışmak talihsizlik

ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın her türlü iletişim altyapısına ilişkin izinleri verdiğini, düzenlemeleri yapmakla yetki sahibi olduğunu ifade eden Binali Yıldırım, şu açıklamayı yaptı: “Geçiş hakları konusunda ikincil düzenlemeleri de bakanlığımız yapacak. Diğer kurumlar, belediyeler, düzenleme çerçevesinde hareket edecek. Ne belediyeler ne başka kurumların iletişim  altyapısının geliştirilmesine asla ve asla kâr etme, para kazanma aracı olarak görmemesi lazım.”

Sivil havacılıkta büyüme devam ediyor
       
BİNALİ Yıldırım, Türkiye’nin sivil havacılıkta rekordan rekora koştuğunu ifade ederek, şu değerlendirmede bulundu: “İç-dış  hat, 118 milyona ulaşmış bulunuyoruz. Büyüme 2012’de de devam ediyor Hava taşımacılığı ekonomide, kriz var mı, yok mu, habercisidir. O bakımdan Türkiye’de de hava taşımacılığı artmaya devam ettiğine göre kriz falcılarının işi  pek iyi gitmeyecek gibi gözüküyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!