Güncelleme Tarihi:
GEÇEN salı günü ihaleye çıkan, 18 firmanın şartname almasına karşın hiç teklif vermediği, İstanbul Boğazı’na 3’üncü köprüyü de kapsayan Kuzey Marmara Otoyolu projesi özkaynakla yapılacak. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da ihale günü “En kötü ihtimalle milli bütçeyle yaparız” dediği proje için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “Köprü ile 65-70 kilometrelik bir ana aks ilk ihaleye dahil edilecek ve devamı olan otoyol bilahare yapılacak” dedi.
Teklif gelir diye düşündük
TV 8’de soruları yanıtlayan Binali Yıldırım, ihale öncesi ‘ballı ihale yapılıyor’ diye yorum yapanlar olduğunu belirterek, “Demek ki balı yokmuş” dedi. Proje için yap-işlet-devret yöntemiyle 9 Mart 2011’de ihaleye çıkıldığını, ilk teklif alma tarihinin 23 Ağustos olmasına karşın önce 22 Kasım’a, sonra da 10 Ocak 2012’ye ertelendiğini dile getiren Yıldırım, bu tarihte de bazı firmaların 3 ay, 6 ay daha süre istediklerini vurguladı. Yıldırım, bir proje için 10 ayda hazırlık yapamayanların 3 ayda ne hazırlığı yapacaklarını sorarak, “Biz bunu çok makul bulmadık ve süre uzatmamaya karar verdik. Süre uzatmadık, teklif de çıkmadı. Teklif gelme ihtimalini daha yüksek görüyorduk. Ama teklif gelmemesine karşı da hazırlıklarımız vardı. O yeni planı devreye soktuk. Genel bütçeden yapacağız” diye konuştu.
Etap etap yapılacak
Bunu alternatif olarak çalıştıklarını ama önce yap-işlet-devret yöntemini denediklerini dile getiren Yıldırım, yeni süreçle ilgili şu bilgileri verdi: “Kısa sürede tekrar ihaleye çıkacağız. Direkt özkaynakla çıkmayı planlıyoruz. Yap-işlet-devret’lerde kredi finansman garantisi çok süre alıyor. Neticede yaptığımız şu: Projede revizyona gidiyoruz. Etap etap yapacağız. Proje henüz çalışılıyor. Köprü artı 65-70 kilometrelik bir ana aks ilk ihaleye dahil edilecek ve daha sonraki devamı olan otoyol bilahare yapılacak. Zaten bizim yaptığımız bir çalışma var. O çalışmada bir değişiklik yaparak o şekilde projeyi tamamlayacağız. İhale daha sonra ilan edilecek ve tekliflerin alınacak.”
Türk firmalar grup olacak
Yıldırım, işin bu yıl başlayacağını, 2013 ve 2014’de yoğun harcama olacağını belirterek, “Projenin hacmi itibariyle tek bir Türk firması yeterli olmaz. Grup oluşturacaklar. Grup oluşturunca da belki yeterli olmayabilir. Köprü için belki yabancı bir firmayı da çözüm ortağı olarak almaları icap eder” diye konuştu. Şu anda alternatifli bir çalışma yaptıklarını, projeye teklif verenin kredisini de getirebileceğini, bunun mukayesesini yapacaklarını söyleyen Yıldırım, getirilen kredi Türkiye’nin borçlanma imkanından daha yüksek ise onu tercih etmeyeceklerini kaydetti.
Tren yolu da var görünümü farklı olur
BİNALİ Yıldırım, köprü projesinin prestijli projeler olmakla beraber kendilerinin bu yönden bakmadıklarını belirterek, şunları söyledi: “Marmaray bundan daha büyük bir proje. İstanbul-İzmir Otoyolu’ndaki İzmit Köprüsü dünyada uzunluğu en büyük ikinci köprü. Bence bu projeyi gözümüzde büyütmememiz gerekiyor. Fiyakası var. Avrupa-Asya arasına bir gerdanlık daha takıyorsunuz. Diğer köprülerden bir farkı var. Tren yolu da olacak köprüde. Bir farklı görünüm mutlaka olacak.”